Curg procesele împotriva taxei auto

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Un avocat din Târgu Mureş a primit în instanţă dreptul de a circula cu maşina fără să plătească birul pe prima înmatriculare. Două instanţe din România s-au pronunţat până acum

>> Un avocat din Târgu Mureş a primit în instanţă dreptul de a circula cu maşina fără să plătească birul pe prima înmatriculare.

Două instanţe din România s-au pronunţat până acum împotriva taxei de primă înmatriculare. Un arădean a primit banii înapoi şi un avocat din Mureş poate circula provizoriu cu maşina fără să fi plătit taxa. ACR a încurajat astfel de procese, susţinând că va oferi consultanţă juridică gratuită.

Un avocat din Târgu Mureş a obţinut o decizie de înmatriculare temporară în instanţă după ce a refuzat să plătească taxa de primă înmatriculare. Daniel Sălcudean a adus maşina din Germania în august şi, după o lună, a încercat să o înmatriculeze.

"Am îndeplinit toate procedurile pentru înmatricularea maşinii, însă de la ghişeu mi s-a spus că, fără chitanţa care atestă plata taxei de înmatriculare, nu pot continua procedura de înmatriculare. Atunci m-am hotărât să dau în judecată statul", a declarat avocatul.

În 14 noiembrie, Tribunalul Mureş a dispus înmatricularea provizorie, fără plata taxei maşinii. În paralel, el s-a adresat şi Comisiei Europene.

"Comisia a luat cunoştinţă de taxa de înmatriculare pentru autovehicule introdusă în România prin Codul Fiscal şi are îndoieli serioase cu privire la unele aspecte ale calculării acesteia. Comisia a introdus acţiune împotriva României în temeiul art. 226 din Tratatul CE prin iniţierea unei proceduri privind încălcarea dreptului comunitar, care poate determina aducerea cazului în faţa Curţii Europene de Justiţie", se arată în documentul trimis avocatului.

Reprezentanţii Tribunalului Mureş au afirmat că nu pot să se antepronunţe asupra unei cauze aflate pe rol, însă au făcut precizarea că instanţa a dispus doar înmatricularea provizorie a maşinii.

Directorul Finanţelor Publice Timişoara vrea banii înapoi

Directorul Administraţiei Finanţelor Publice Timişoara, Mircea Călin, a declarat ieri că, dacă oamenii vor începe să dea în judecată statul pentru a primi înapoi taxa de primă înmatriculare plătită, cum s-a întâmplat la Arad, se gândeşte să apeleze şi el la instanţă, pentru a-şi recupera taxa de 1.700 de euro.

Măsuri populiste

"Sumele colectate din taxa auto vor fi folosite pentru programe de protecţie a mediului, precum casarea maşinilor vechi, cu o primă majorată de la 3.000 lei la 4.000 lei", a declarat, ieri, premierul Călin Popescu Tăriceanu.

ACR oferă consultanţă juridică gratuită

Automobil Clubul Român a anunţat ieri că va acorda consultanţă juridică gratuită şi sprijin celor care au achitat taxa auto de primă înmatriculare. ACR a salutat recenta decizie a unei instanţe judecătoreşti din Arad, care a constatat ilegalitatea taxei auto şi a hotărât returnarea acesteia.

"Solicităm automobiliştilor să ne învestească personal pentru a începe demersurile colective în justiţie pentru o acţiune comună de restituire a taxelor achitate", a declarat preşedintele ACR, Constantin Niculescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite