Cum vrea Guvernul să controleze Consiliul Naţional al Audiovizualului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele CNA Ioan Onisei şi Asociaţia Cabliştilor susţin că proiectul de lege prin care Guvernul vrea să modifice Legea audiovizualului favorizează Grupul Intact, patronat de familia lui Dan Voiculescu.

Guvernul pregăteşte o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Legii Audiovizualului nr. 504/2002. Potrivit proiectului, Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) poate fi demis prin simpla respingere a raportului anual în comisiile de specialitate ale Parlamentului.

Cei care acuză proiectul susţin că alte modificări ale legii sunt menite să avantajeze anumite trusturi de televiziune, precum Antenele patronate de liderul PC Dan Voiculescu. Deşi Guvernul era obligat să consulte CNA în cazul modificării legii Audiovizualului, la Consiliu nu a ajuns încă nicio informare oficială. CNA se întruneşte, astăzi, în şedinţă şi va decide cum va reacţiona.

„CNA nu a primit în mod oficial acest proiect, vom discuta pe marginea lui şi vom formula un punct de vedere pe care îl vom înainta Secretariatului General al Guvernului", a declarat preşedintele CNA, Răsvan Popescu, pentru „Adevărul".

Subordonarea CNA

Principala modificare care va permite Parlamentului să elimine independenţa CNA este prevăzută la articolul 13 al legii . Textul actual prevede că membrii CNA pot fi demişi doar în cazul incapacităţii de a-şi exercita funcţia sau în cazul unei condamnări penale aplicate printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă. În propunerea legislativă, demiterea CNA ţine strict de voinţa politică. Adică doar prin respingerea raportul anual al CNA de către comisiile parlamentare. Prin urmare CNA devine dependent de politic, deşi rolul său este de organism regulator, presupus independent.

„Proiectul este un atac la adresa autonomiei şi independenţei CNA. Se încearcă transformarea Consiliului într-un instrument politic în mâna majorităţii parlamentare. Este sabia lui Damocles. Prin asta ei spun «vă dăm afară când vrem noi»", a declarat vicepreşedintele CNA, Ioan Onisei.
Deşi raportul CNA a fost depus încă din aprilie, Parlamentul nu l-a analizat nici până în prezent.

Prevederi cu „dedicaţie"

image

Ordonanţa de guvern permite o concentrare media mult mai mare decât până acum. În momentul de faţă, unui proprietar de mass-media nu i se permitea să depăşească mai mult de 30 la sută din cota de piaţă, fiind obligat fie să renunţe la unele posturi, fie să diversifice acţionariatul.

La calculul concentrării de piaţă, sunt luate în discuţie "serviciile media cu pondere semnificativă în formarea opiniei publice", pe care actuala lege le defineşte astfel: „serviciile de programe generaliste, de ştiri, de analize şi dezbatere pe teme politice şi/sau aconomice".

Din noua formulare a legii, dispare cuvântul „generaliste". Deci, potrivit autorilor modificării legislative, televiziuni precum ProTV sau Antena 1 nu ar avea pondere semnificativă în formarea opiniei publice, deşi Ştirile ProTV sau Observatorul Antenei 1, precum şi celelalte buletine de ştiri ori emisiuni publicistice ale acestor posturi au audienţe semnificative.

Noua prevedere îi foloseşte exclusiv lui Dan Voiculescu. Deţinând separat şi Antena 3, în condiţiile actualei prevederi risca să fie obligat să renunţe la unul dintre posturi dacă depăşea o cotă de piaţă cumulată de 30 la sută. Prin excluderea posturilor generaliste din calcului concentrării media, acest pericol dispare: Voiculescu rămâne cu ambele Antene şi poate depăşi fără riscuri cota cumulată de 30 la sută.

Potrivit lui Ioan Onisei, această prevedere este una cu „dedicaţie". „Ordonanţa Guvernului încalcă flagrant directiva europeană privind serviciile mass-media. După părerea mea, pe acest proiect de ordonanţă scrie Intact", a declarat tranşant vicepreşedintele CNA.

Liber la manipulare prin audienţe necontrolate

image

Tot spre trustul Intact arată cu degetul şi Radu Petric (foto dreapta), preşedintele Asociaţiei de Comunicaţii prin Cablu (ACC).

În noua formă a legii, audienţa devine un factor obligatoriu pentru firmele de cablu de a prelua posturile şi de a le plasa în grila de programe. Prevederea nu se aplică însă şi la transmisia prin satelit.

„E clar cine este favorizat de această prevedere. Intactul încearcă să ia bani de la cei care le retransmit programele. Ei beneficiază de obligativitatea retransmisiei. Adică, în România, vrei, nu vrei, posturile Intact trebuie retransmise pentru că sunt declarate lidere la audienţă. Audienţa nu este nicăieri un criteriu de departajare. Nu se iau pur şi simplu programele în ordinea numerelor după tricou şi le facem obligatorii. Dacă foloseşti regula cine e cel mai tare este şi obligatoriu, ridici o barieră de intrare în piaţă", a declarat preşedintele ACC, Radu Petric.

În plus, legea va solicita cabliştilor un standard tehnic imposibil de realizat: să asigure aceeaşi calitate a semnalului de la postul de televiziune până la ultimul abonat. Încălcarea acestei prevederi aduce firmele de cablu la mila CNA.

„Prevederea referitoare la calitatea semnalului este de-a dreptul suculentă. Nu toate programele au aceeaşi calitate, unele vin aşa prost de pe satelit. Eu din semnal prost nu pot face semnal bun", a mai spus Radu Petric.

Cum justifică Guvernul modificarea legii

Iniţiatorii proiectului de ordonanţă şi-au justificat demersul prin „necesitatea eliminării corupţiei şi a practicilor netransparente, precum şi pentru asigurarea unui mediu concurenţial corect".

De asemenea, ordonanţa ar urmări „protecţia interesului consumatorilor prin instituirea unor reglementari clare şi obiective de acces la programele de televiziune, în condiţii de calitate".

În schimb, iniţiatorii nu pomenesc nimic în nota de fundamentare despre necesitatatea simplificării procedurii de demiterea a membrilor CNA prin respingerea raportului anual în comisiile de specialitate sau contestarea sancţiunilor în instanţă.

Amenzi ca la circulaţie: primeşti, conteşti şi câştigi timp

O prevedere contractradictorie a Ordonanţei, care nu e justificată nicicum în expunerea de motive, se referă la sancţiunile aplicate de CNA. În noua formulare, amenzile dispuse de CNA nu mai sunt executorii, ci se vor plăti abia după ce Justiţia se pronunţă definitiv şi irevocabil asupra contestaţiilor. Pe lângă pierderile la buget, această prevedere permite derapaje de presă tot mai mari.

„Faptul că deciziile de sancţionare aplicate de CNA nu devin efective decât după ce o instanţă de judecată dă o hotărâre definitivă şi irevocală, înseamnă un CNA lipsit de orice putere. Procedurile în instanţă pot dura mai bine de 2 ani de zile. În acest interval de timp, pot continua emisiuni care încalcă legea", a declarat Ioan Onisei.

Potrivit raportului CNA din 2011, anul trecut cele mai multe „derapaje" le-a avut Antena 3, care a primit 17 amenzi, în valoare de 212.000 lei. Urmează apoi Realitatea TV cu 13 amenzi (149.000 lei) şi OTV tot cu 13 amenzi (440.000 lei)
În total, în 2011, valoarea sancţiunilor aplicate şi încasate de CNA se ridică la 1,75 milioane de lei (390.000 de euro).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite