Cum te aperi de câinii agresivi, sfaturile dresorilor: "În niciun caz să nu fugi!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

adevarul.ro a vorbit cu doi instructori de dresaj canin, unul internaţional, celălalt şcolit în Ministerul de Interne şi îţi prezintă un scurt manual de supravieţuire pentru situaţiile când ajungi faţă-în-faţă cu un câine agresiv.

Îţi dai seama când un câine vrea să te muşte sau doar te atenţionează? Ştii cum să te aperi dacă te atacă o haită? Din discuţiile cu cei doi instructori am priceput un lucru: ca să scapi de muşcătura unui câine nu ai nevoie de viteza unui atlet, muşchii unui culturist, ori creierul unui laureat Nobel. Trebuie doar să ştii câteva mici secrete despre comportamentul câinilor.

Iată sfaturile celor 2 experţi:

În niciun caz să nu fugi!

Cristian Vătau este instructor internaţional de dresaj canin, are o vechime de 21 de ani şi a dresat peste 1.450 de câini, din 50 de rase diferite. Conduce în Bucureşti o şcoală de dresaj canin.

Vătau

Dacă un câine mă latră, e semn că o să mă muşte?

Cristian Vătau: Nu. Câinele poate să latre de bucurie, sau să te avertizeze, sau cerşeşte ceva de mâncare, există mai multe tipuri de lătrat...

Şi atunci după ce îmi dau seama că un câine o să mă atace?

Un câine care vrea să muşte vine direct. Efectiv. Deci nu te atenţionează. În momentul când vine un câine brusc spre tine, e clar că vine să te muşte.

Ce fac când se întâmplă asta?

În niciun caz să nu fugi. În momentul în care fugi, devii victimă. E bine să te duci tu spre câine. E bine să ţipi, să ai ceva cu care să-l loveşti... efectiv să sperii tu câinele, câinele se va speria. În momentul când fugi, câinele îşi va da seama că îţi este frică şi te va urmări până te va prinde şi te va muşca.

Deci câinele simte frica.

Exact.

Dacă mă apăr cu un băţ e bine?

Este foarte bună strategia, da, efectiv te apleci, îl sperii, ţipi şi întotdeauna este bine să te duci tu spre câine. Să îi arăţi de fapt că tu eşti şeful. Ideea este că aici e vorba de haită şi de dominare teritorială. Întotdeauna este bine să îi arăţi câinelui că tu eşti şeful.

Du-te spre el!

image

Dacă trebuie să trec prin mijlocul unei haite, ce fac?

Dacă ţi-e frică, evident că este bine să-i ocoleşti.

Dar dacă ai apucat să te apropii la o distanţă de 7-10 metri şi te întorci, deja ai atras atenţia câinilor.

E bine să treci prin ei mergând şi să fii atent stânga-dreapta, în cazul în care sunt câini care nu te privesc, nu se uită la tine, dar care pot declanşa atacul. Şi atunci, dacă vrea să declanşeze atacul, tu, la fel, trebuie să te apleci, să te faci că...întotdeauna este bine tu să ai iniţiativa, să te duci tu în ei, nu ei în tine. Îi sperii. Ei efectiv se şochează pentru că nu înţeleg de ce tu, pe teritoriul lor, eşti şeful. Şi atunci este o reacţie normală a unui câine care vrea să te muşte, să se sperie.

Cum pot să mă apăr cel mai bine de câini?

Întotdeauna să ai ceva în mână. De aproape 4-5 ani există nişte spray-uri speciale care pot fi folosite cu succes înmpotriva câinilor agresivi; cum sunt spray-urile lacrimogene sau paralizante pentru oameni, există şi pentru câini sprayuri speciale care îndepărtează câinele în secunda unu. Apoi, e bine în general ca persoanele să nu fie temătoare. În momentul când te temi, câinele te simte. Deci, în principiu, e bine să ai întotdeauna ceva în mână, să continui drumul şi niciodată să nu te sperii.

Cum te priveşte un câine care vrea să te muşte: dacă un câine necunoscut îţi apare în faţă ameninţător, cu o privire deosebit de fixă, înseamnă că este gata să te muşte la cea mai mică mişcare a ta: este mai bine să rămâi pe loc.

Semne prin care câinele te ameninţă: mâraie, arată colţii, îşi zburleşte părul, ridică urechile şi coada.

Agresivitate şi anotimp: mai ales primăvara sau toamna foarte multe femele sunt în călduri şi atunci că, normal, masculii necastraţi devin mai agresivi să-şi aperă teritoriul şi partenera.

"Semnalul de atac e coada pe spate!"

image

Valentin Chiriţă a devenit dresor la Şcoala Militară de la Sibiu, din cadrul Ministerului de Interne. Are peste 15 ani de experienţă în domeniu şi a scris cărţile "Dresajul elementar al câinelui" , "Dresajul câinelui - elemente de bază" şi „Dresajul câinelui utilitar: de pază-apărare".

Chiriţă

Cum îmi dau seama că un câine vrea să mă muşte?

Valentin Chiriţă: Semnalul este coada pe spate. În ideea că câinele are coadă (râde). În primul rând, semnele că vrea să atace sunt coada pe spate şi atitudinea vizibil agresivă!

E bine să fug sau să mă opresc când dau peste câini agresivi?

E bine să mergi continuu. Dacă v-aţi oprit, câinii încep să îşi facă strategia. Şi zic cam aşa, ştiu că e ciudat: «ia tu în dreapta, eu mă duc în stânga, pe urmă vin din faţă». Deci îşi fac strategia. E bine să mergem şi în timp ce mergem să strigăm la ei. Asta în prima fază...

...Ce sfătuiesc eu clienţii când dau de câini vagabonzi. Prima fază este să strigi la câine "Marş!". Câinii s-au adaptat, au învăţat ce înseamnă „Marş!". Doi: te apleci după ceva de pe jos, piatră, obiect, lemn, deoarece câinii ştiu că, de regulă, de pe pământ vine o piatră. Trei: dacă găsim un obiect, aruncăm cu el, dar atenţie, nu în câine, ci lângă el, pentru că, credeţi-mă, câinii îşi păzesc teritoriul, sunt nevinovaţi.

Dar, în orice caz, nu ne oprim! Suntem pe teritoriul lor şi ei îl păzesc. Dacă în principiu, cetăţeanul îşi vede de drum, 99% din cazuri, câinele nu atacă. Ne continuăm mersul normal, fiind cu ochii pe câine!

În cazul extrem, în cazul unui câine foarte agresiv, care vrea să atace, sfatul meu este ca cetăţeanul să îşi dea jos o haină de pe el şi să i-o bage câinelui în gură. Să i-o dea în gură. Nu să se urce în copac, nu să fugă, etc. Asta e singura contracarare, atacul numai aşa se poate opri.

Ce înseamnă când un câine mâraie? Ai pus-o!!!

Ce să NU faci: să nu priveşte câinele în ochi

Câinii nu sunt proşti: câinii vagabonzi care trăiesc sunt cei care s-au descurcat în viaţă. Adică dacă e tâmpit, îl calcă maşina. Punct. Dacă e tâmpit, îi dă omul cu cuiomagul în cap. Deci numai cei deştepţi rezistă. Deci ăştia supravieţuiesc.

De ce muşcă un câine

image

Chiriţă: Câinele îşi apără teritoriul, clar! El atacă când se simte ameninţat, el sau teritoriul pe care trăieşte. Agresivitatea câinelui este nativă. Şi această agresivitate se poate declanşa în urma unor factori excitanţi (zgomot, căldură, anotimp, perioada de reproducere, femele cu pui, n.r). În principiu, câinii se nasc temperamentali.

Vătau: Aceşti câini au ajuns să fie agresivi din păcate tot din cauza oamenilor. Pentru că au fost prevocaţi de-a lungul vremii. Au fost loviţi, bruscaţi, s-a dat în ei cu tot felul de obiecte. Câinele nu muşcă decât dacă este provocat. Este adevărat că mai sunt şi câţiva câini agresivi, asta este, păduri fără uscături nu se poate...şi printre oameni sunt şi oameni buni şi oameni răi.

De ce sar câinii la biciclişti

Câine agresiv (sursa: reuters)

Vătau: Sunt foarte mulţi care merg pe bicicletă şi lovesc câinii. Şi atuncea câinele reacţionează. Odată ce a fost lovit de către un biciclist, câinelui îi intră în cap şi indiferent că trec 10 biciclişti şi poate niciunul nu-l va lovi, câinele declanşează un atac. În principiu, câinele aleargă după 70-80% dintre biciclişti.

Chiriţă: Câinii nu sar la picioare, eventual la cauciucuri. Este o chestie în mişcare, ceea ce le declanşează instinctul de vânătoare; nu latră biciclistul, latră angrenajul, zgomotul, lanţul.

De ce îi latră câinii pe beţivi şi pe oamenii străzii

image

Chiriţă: Chiar îi atacă. Este vorba de mersul nefiresc în cazul beţivilor, iar oamenii străzii put.

Vătau: În general, aceşti oameni ai străzii, când sunt beţi sau se droghează, nu mai sunt în deplinătatea facultăţilor mintale şi de cele mai multe ori se răzbună pe câini: fie dau cu sticle în ei, fie cu pietre şi atunci câinele prinde o duşmănie pe acea persoană.

MIT SPULBERAT - E adevărat că dacă le dai câinilor mâncare crudă ei devin mai agresivi?

Vătau: Nu, n-are nicio legătură alimentaţia. De exemplu, dacă te duci în pădure, indiferent că te duci un om, că te duci doi, trei, cinci oameni, animalele sălbatice care mănâncă carne crudă vor fugi din instinct. Asta ce înseamnă? Ele se sperie de oameni oricând şi oriunde. Şi totuşi sunt prădători.

CITITORII POVESTESC PE FACEBOOK

Sebastian Dracopol, din Bucureşti, joi seara: "Te uiţi atent cine este şeful haitei şi îl croieşti bine.Toţi ceilalţi fug". Sebastian a mai spus pe contul de Facebook al cotidianului Adevarul că "din păcate" a fost nevoit să pună metoda în aplicare pentru că "merg des cu bicicleta şi am o haită de câini lângă bloc care mereu mă "intampina" când vin acasă".

Raluca Victoria Lulu, din Bucureşti, joi seara : "De obicei mă comport ca şi când nu ar fi acolo, sau mă uit puţin la ei şi-mi văd de drum. În niciun caz nu mă uit în ochii lor. Astfel îi provocăm. Nu trebuie să intrăm in panică. Acum vreo 2 luni un caine a încercat să mă muşte. Era foarte... agitat şi, când a observat că nu am nicio reacţie, m-a tras puţin de pantaloni şi apoi şi-a văzut de drum, când m-am întors la el şi i-am făcut semn cu mâna să mă lase în pace. La întoarcere, tot pe acelaşi drum, l-am observat în iarbă, dar, de data aceasta, a fost foarte calm şi doar s-a uitat la mine"

Citeşte şi:

Reportaj video: cum prind hingherii câinii maidanezi

Cât ne costă câinii de pe străzi: "Incinerarea e 10 Euro + TVA"

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite