Cum luptăm cu viciul fumatului pe timp de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În vremuri de recesiune, oamenii sunt tot mai determinaţi să se lase de fumat, spune Magdalena Ciobanu, medic specialist pneumolog şi coordonator al programului „Stop fumat” dezvoltat de Ministerul Sănătăţii.

„Vin tot mai mulţi pacienţi foarte hotărâţi să facă pasul acesta, iar marea lor majoritate invocă drept cauză preţurile în creştere pe care nu şi le mai permit. Aproximativ 90% din ei menţionează scumpirea ţigărilor ca argument principal sau foarte important pentru care vor să renunţe la acest viciu", explică medicul.

Acest fenomen nu este o noutate în lume, arată studiile de specialitate. Potrivit unei analize realizată acum câţiva ani de Banca Mondială, orice creştere de preţuri la tutun duce la scăderea numărului de fumători.

Potrivit economiştilor de la Banca Mondială, scumpirea cu 10% a ţigărilor duce la o diminuare a prevalenţei fumătorilor în rândul populaţiei cu circa patru procente, în ţările subdezvoltate, şi cu două procente, în cazul ţărilor dezvoltate.

Evoluţia fumatului

Dr. Ciobanu spune că datele arată o dimunare a numărului de fumători în România. Dacă la mijlocul lui 2009 procentul fumătorilor adulţi era de 27,9% din populaţie, în martie anul acesta proporţia lor a scăzut la 25,7%. „N-a existat niciodată o scădere cu o magnitudine de asemenea proporţii", subliniază pneumatologul.

Şocul crizei asupra fumătorilor s-a resimţit cel mai puternic anul acesta, nu anul trecut: „În primul trimestru din 2010 am avut 13.000 de pacienţi care au venit să-i ajutăm să se lase de fumat. O creştere foarte importantă, comparativ cu trimestrul I din 2009, când numărul acestora a fost de aproximativ 2.000".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite