Cum i-a sfidat pistolarul pe oamenii legii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cum i-a sfidat pistolarul pe oamenii legii
Cum i-a sfidat pistolarul pe oamenii legii

O comisie a Inspectoratului General al Poliţiei efectuează un control la Borşa. Fugarul Nicoară Mihali nu a fost încă prins. Nicoară Mihali (22 de ani), din Borşa, dat în urmărire generală de la jumătatea lunii iulie în dosarul „Buldozerul“, a scăpat de cel puţin trei ori de sub nasul poliţiştilor.

Fugarul s-a distrat chiar pe la petreceri, fără ca poliţia să afle sau vreun petrecăreţ să aibă simţ civic şi să anunţe urmăritorii.

După ce l-au scăpat, în 16 iulie, la descinderea a sute de mascaţi duşi special din Capitală, poliţiştii l-au reperat în trafic, în centrul oraşului Borşa, în data de 5 august şi 4 septembrie. De fiecare dată, Nicoară Mihali a scăpat ca prin minune.

Despre şansa de la descindere, Nicoară s-a lăudat unor apropiaţi că ar fi plecat din casa părinţilor, chiar în momentul în care se apropiau poliţiştii. Chiar el le-ar fi relatat oamenilor legii că cel urmărit se afla în casa pe care tocmai o părăsea.
După trei săptămâni, Nicoară era pe punctul de a fi capturat la un filtru în trafic, în centrul oraşului.

Acţiunea s-a petrecut pe strada Libertăţii, la data de 5 august. Poliţiştii l-au obsevat într-o maşină de teren, fără numere de înmatriculare, îndreptându-se spre filtrul oamenilor legii. Iniţial, a dat impresia că se opreşte, dar s-a răzgândit, a accelerat spre maşina poliţiei, izbind-o în mod repetat, de circa trei ori. A întors în sens opus şi a demarat în trombă spre munte, unde a scăpat de echipajul pornit în urmărirea sa.

Schimburi de focuri

După exact o lună, la 4 septembrie, poliţiştii s-au intersectat din nou cu fugarul. Mihali conducea un Mitsubishi Pajero al unui văr, pe DN 18, în zona Preluca Tătarilor, din Pasul Prislop.

El a tras înspre maşina poliţiştilor, cu un pistol de calibrul 7,65 mm, de la câţiva zeci de metri. În urma ripostei oamenilor legii nu au fost victime, dar fugarul a dispărut pe pârtia de schi în pădure. Maşina a fost descoperită a doua zi abandonată, la câţiva zeci de kilometri, pe Pietrosul Rodnei, în locul Ştiol, o zonă greu accesibilă.

Urmăritul era printre ei

„Am informaţii că Mihali a participat la o nuntă în Borşa şi că acolo ar fi fost prezente şi persoane cu funcţii în Poliţie. Însă nu pot deconspira identitatea acestora, fiindcă acum se fac verificări”, susţine Viorel Stroe, şeful Sindicatului Agenţilor de Poliţie din judeţul Maramureş.

Mai mult, Stroe crede că scaunul şefului IPJ Maramureş, comisarul-şef Ioan Isac, este în pericol din cauza acestui scandal. „Mi se pare suspect că acest Mihali Nicoară nu a fost încă prins. Ciudat este şi faptul că, deşi îl căutau pe el, l-au prins pe altul din lotul «Buldozerul». Cred că cineva se teme să nu-şi piardă scaunul.

Antecedente soluţionate cu NUP

Activitatea infracţională cunoscută a lui Mihali a început în 2007, cu două scandaluri de lovire, din care a scăpat cu amendă penală. A fost scăpat cu neînceperea urmăririi penale de către Parchetul Judecătoriei Vişeu, din scandalul de la o benzinărie, din ianuarie 2008, unde a provocat mai multe pagube, poliţiştii fiind chemaţi să aplaneze conflictul.

image

Nicoară Mihali 

La 3 august 2008 a avut primul incident grav cu poliţia, în urma căruia maşina forţelor de intervenţie a fost grav avariată.

Dosarul nu a fost încă soluţionat. A fost începută urmărirea penală pentru distrugere şi port ilegal şi uz de armă. La 11 august a distrus o barieră a CFR din Crăciuneşti, pentru care a primit sentinţa de doi ani cu suspendare. La 19 august a tras într-o parcare din centrul oraşului, asupra fostului prieten al iubitei sale.

După incident, a trecut cu maşina peste picioarele unei tinere, rănind-o grav.  A fost reţinut şi arestat, dar eliberat la 12 noiembrie 2008, de către Curtea de Apel Cluj. În data de 10 iunie 2009, Judecătoria Vişeu l-a condamnat la un an cu suspendare.

Amator de petreceri

Între cele două ciocniri cu urmăritorii, tânărul nu a stat ascuns. A fost văzut, fie la masă la restaurantele din oraş, fie la petreceri private şi chiar la nunţi. Întrebată de ce nu a anunţat poliţia, la vederea fugarului, una dintre cunoştinţele urmăritului a răspuns că erau acolo 200 de persoane: „De ce tocmai eu să-l fi pârât?”

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite