Cum se testează starea pancreasului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cum se testează starea pancreasului
Cum se testează starea pancreasului

Pentru a afla dacă durerile abdominale asociate cu greţuri, vărsături şi cu o stare generală de rău sunt cauzate de o insuficienţă pancreatică, poate fi indicat să faci un test numit tubaj duodenal.

Atunci când se suspectează existenţa unei insuficienţe pancreatice, pentru a stabili diagnosticul, este necesar să se facă un test prin care să se analizeze sucul pancreatic secretat în duoden.

Pentru a face acest lucru se apelează la tubajul duodenal, care constă în introducerea, pe cale nazală, a unei sonde speciale în duoden, sub controlul unui endoscop subţire.

Uneori, pentru a evita amestecarea secreţiilor stomacului cu cele ale pancreasului, medicul  poate folosi o sondă dublă. Una ajunge în stomac şi permite aspirarea secreţiilor de aici şi alta se prelungeşte în duoden, recoltându-le pe cele ale pancreasului.

image

După recoltare, probele se trimit la un laborator, unde se măsoară volumul secreţiilor şi concentraţia de bicarbonat şi de enzime pancreatice.

Cum te pregăteşti?

De obicei, nu este nevoie de pregătiri speciale, fiind totuşi indicat să nu mănânci nimic. Înainte de a face tubajul duodenal,
este necesar să se facă o stimulare a secreţiilor pancreatice printr-o injecţie sau printr-o perfuzie cu un hormon stimulant al pancreasului.

Mai sunt necesare şi alte teste

image

Testul prin tubaj duodenal are o durată de aproximativ o oră, iar rezultatele sunt obţinute în general după o săptămână. Partea cea mai neplăcută a testului este introducerea fibroscopului şi sondei.

De asemenea, se întâmplă uneori ca injecţia sau perfuzia cu hormoni de sinteză să creeze o senzaţie de greaţă. Pentru confirmarea diagnosticului de pancreatită sunt indicate şi o hemogramă, teste pentru funcţia renală şi hepatică, analize ale sângelui, o radiografie abdominală şi un computer tomograf pentru zona abdominală.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite