Cum s-a manelizat politica

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cum s-a manelizat politica
Cum s-a manelizat politica

În ultimii 20 de ani, politicienii români au făcut deseori dovada că nu respectă nicio regulă de minimă civilizaţie privind exprimarea în spaţiul public. Ziariştii s-au numărat şi ei printre victimele aleşilor. „Măi, animalule!“, „găozar“, „păsărică“, „ciocu’ mic!“  sunt doar câteva dintre expresiile folosite de aleşii poporului.

Fie că au vrut să arate cine este „cel mai tare în gură“, fie că şi-au găsit inamicul în spatele unei întrebări puse de un jurnalist, aleşii noştri şi-au dat arama pe faţă de fiecare dată când s-au simţit prinşi „în corzi”. Sau pur şi simplu au considerat că aşa trebuie să se exprime în contextul dat.

Politicienii au simţit că acest mod de a se prezenta, începând de la atacurile verbale la adresa adversarilor până la a dansa în public, este o armă redutabilă şi că prinde la unii cetăţeni.

„Modele“ sociale

Unele dintre etichetele jignitoare pe care aleşii le-au lipit „victimelor” fac trimitere la regnul animal, altele sunt improvizaţii de situaţie. Nervoşi, politicienii români uită adesea ce statut au şi adoptă limbajul de cartier, pentru ca ulterior să retracteze sau să-şi nuanţeze afirmaţiile.

„Noi nu luăm în tragic declaraţiile picante ale politicienilor, ne-am obişnuit. Însă trebuie ţinut cont de faptul că cetăţenii se raportează la ceea ce văd în mediul politic“, spune politologul Alexandru Radu.

„Animalul“ de presă

Expresia „Măi, animalule!“, adresată unui jurnalist, îi aparţine lui Ion Iliescu, fost preşedinte al României, şi este considerată un exemplu de astfel de derapaj. În anii ’90, pe când se afla într-o vizită la Constanţa, Ion Iliescu s-a enervat la culme pe un jurnalist care i-a adresat o întrebare considerată de preşedinte ca fiind tendenţioasă.

„Măi, animalule!“ a fost replica lui Iliescu. O continuare în aceeaşi notă a venit mai târziu, în martie 2005, cu apelativul „măgari“, adresat tot jurnaliştilor: „Eu văd că sunt măgari în presă care au zis că, în faza a doua, Iliescu va veni ca inculpat. Dar nu le e ruşine acestor indivizi?“ Ziarele au relatat atunci despre audierea lui Ion Iliescu în cazul evenimentelor petrecute în decembrie ’89.

Numărătoarea de ouă

Una dintre temele politice arzătoare aflate pe agenda mandatului 2000-2004 a reprezentat-o lupta împotriva corupţiei. Cabinetul Adrian Năstase şi-a asumat răspunderea în Parlament pentru „Legea anticorupţie“. După încheierea acestei proceduri, opoziţia, din care făceau parte atunci PNL, PD şi PRM, a depus în martie 2003 o moţiune de cenzură intitulată „Mafia sufocă România“. La 31 martie a avut loc dezbaterea moţiunii. La criticile opoziţiei, premierul Adrian Năstase a avut o replică antologică: „Cineva, la un moment dat, voia să vină să-mi numere găinile. I-am sugerat mai bine să-mi numere ouăle“.

Anca „Ciocu’ mic“

Anca Constantinescu a fost deputat PDL în mandatul 2004-2008. După o discuţie în contradictoriu cu reprezentanţi ai opoziţiei în planul Camerei Deputaţilor, aceasta a fost atenţionată de un coleg să tacă pentru că un cameraman înregistrează ceea ce spune. Anca Constantinescu nu s-a putut abţine să nu-şi spună păsul: „Ciocu’ mic la ei, nu la noi, că acum noi suntem la putere!“ În campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2008, tot Anca Constantinescu a fost protagonista unei scene jenante în compania senatorului PC Marius Marinescu, în care amândoi s-au împroşcat cu apă în timpul unei emisiuni televizate. Niciunul nu a reuşit să reintre în Parlament.

Când te lasă nervii

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a avut şi el momente în care s-a pierdut cu firea în faţa camerelor de luat vederi. Notoriu rămâne răspunsul dat de liberal unei femei din comuna bănăţeană Otelec, afectată de inundaţii. De-abia coborât din elicopter, Tăriceanu a mers printre oameni să vadă cum decurg operaţiunile de diminuare a efectelor viiturilor. O femeie a făcut un pas în faţă pentru a i se plânge de condiţiile de trai din corturi şi pentru a cere ajutor de la guvern pentru reconstrucţia caselor. „Da’ ce‑aţi vrea, doamnă, să vă fac hotel!“, a replicat Tăriceanu. Se întâmpla în 2005, perioadă în care inundaţiile au afectat mai multe regiuni ale ţării.

Găozarul, păsărica şi ţiganca

În octombrie 2006, la învestirea lui George Cristian Maior în funcţia de director al SRI, preşedintele Traian Băsescu a comentat o întrebare a unui jurnalist referitoare la existenţa unor eventuale „fantome securiste“ în Servicii: „Câte un găozar d’ăsta crede că ne poate întinde capcane în modul ăsta!“ Cu o zi înaintea referendumului care a urmat suspendării din funcţie, în mai 2007, o jurnalistă de la „Antena 1“ l-a întrebat pe Băsescu, în timp ce acesta se afla la cumpărături, ce procent crede că va obţine la referendum, însă a primit ca răspuns tot o întrebare: „Măi, păsărică, n-ai şi tu treabă azi?“ Ulterior, preşedintele i-a luat jurnalistei telefonul mobil cu care aceasta îl filma, promiţând să i-l dea a doua zi. După ce a intrat în maşină, preşedintele nu şi-a dat seama că mobilul încă înregistrează şi i s-a adresat soţiei: „Cât era de agresivă ţiganca asta împuţită!“

Boc şi „derbedeul“

Printre ultimele „ieşiri la rampă“ a fost cea a premierului Emil Boc. Invitat să spună câteva cuvinte după anunţarea exit-pollurilor de la alegerile europarlamentare din iunie 2009, Emil Boc a fost întrebat de Victor Ciutacu de ce a introdus impozitul forfetar. A urmat un schimb de replici acide între cei doi, întrerupte în final de moderatorul Mihai Gâdea. După ce acesta i-a mulţumit pentru intervenţie, Emil Boc a scăpat un „porumbel” fără să-şi dea seama că sunetul nu fusese întrerupt: „Derbedeul dracului!“

Comentariu

Alexandru Radu
politolog

Politicienii au două feţe

„Politicienii au un comportament cu două feţe: una oficială, corectă, morală, şi o alta ascunsă, trădată de gravele exprimări în public. Aş sublinia că această a doua faţă e din ce în ce mai pregnantă. Tot mai puţini politicieni sunt atenţi la a-şi păstra imaginea corectă. Acest lucru face parte dintr-un proces mai general de manelizare a politicii şi a societăţii. Vedem asta şi în presă, unde tabloidizarea capătă contur.“

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite