Cum alungăm canicula

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a scăpa de căldură trebuie să plăteşti între 15 şi 2.000 de lei. În timp ce aparatele de aer condiţionat dispar de pe rafturi, autorităţile locale se pregătesc de caniculă cu puncte de prim ajutor în oraş.

Ventilatoare pentru terase cu pulverizare de apă, ventilatoare USB, pe care le conectezi la computer sau laptop, aparate de aer condiţionat ce se asortează cu mobila din sufragerie, toate se vând ca şi pâinea caldă în această perioadă, în care canicula îi toropeşte pe clujeni. Termometrele de afară arată peste 30 de grade Celsius, aerul este irespirabil şi nu mai ştii unde să te ascunzi. Dacă ai noroc, lucrezi într-un birou dotat cu aer condiţionat, iar acasă îţi poţi cumpăra un ventilator, începând de la 60 de lei. Multe magazine de uz casnic au rămas, însă, fără astfel de aparate, acestea mai putând fi găsite doar în hipermarketurile din centrele comerciale.

Aer condiţionat cu instalare gratuită

În hipermarketuri, comercianţii de sisteme de aer condiţionat au venit cu oferta de instalare gratuită. Altfel, aceasta costă în jur de 300 de lei. Preţul unui aparat de aer condiţonat variază, de la 1.200 la peste 2.000 de lei, în funcţie de design sau capacitatea de răcire. Cele mai căutate şi mai accesibile sunt, însă, ventilatoarele. De birou, cu picior, sau cu o tehnologie mai evoluată, cum sunt cele ce pulverizează şi apă, ori cele pe care le conectezi direct la laptop, toate trec imediat de pe stoc. „Nu mai avem ventilatoare cu USB, au trecut imediat. Sunt foarte căutate. Lumea vine şi îşi cumpără pentru că sunt drăguţe şi folositoare”, spune Mihaela Coman, vânzătoare la un supermarket.

Puncte de prim ajutor pe stradă

Dacă în spaţiile închise ne putem ajuta de tehnologie pentru a  scăpa de caniculă, pe stradă nu poţi decât să te ascunzi la umbră. Cu toate acestea, numărul solicitărilor la Ambulanţă a crescut cu 30%, tot mai multe persoane leşinând pe stradă din cauza căldurii. Număru de clujeni care apelează la salvare din cauză că li s-a făcut rău pe spaţiu public a ajuns la 30 pe zi.  Primăria Cluj-Napoca este pregătită cu corturi şi bidoane cu apă, pe care le vor amplasa în caz de nevoie. „Trebuie să se înregistreze două zile consecutiv temperaturi de peste 37 de grade, dar deja ne-am pregătit să instalăm centre de prim ajutor în mai multe puncte din oraş, dotate cu apă plată la dozatoare reci şi corturi”, spune Oana Buzatu, purtător de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca.

Spitale fără ventilatoare

În majoritatea spitalelor nu există ventilatoare de rezervă, în caz de caniculă. Pacienţii internaţi în saloane rabdă o căldură insuportabilă şi singura soluţie este să vină cu ventilatorul de acasă. Mai privilegiaţi sunt cei internaţi în secţiile de terapie intensivă, în blocurile operatorii sau la neonatologie. „Am mai instalat ventilatoare şi în unele secţii de medicină internă”, spune Cristina Ciortea, manager al Spitalului Clinic Judeţean Cluj. De asemenea, clădirile spitalelor unde s-au amenajat mansardele au fost dotate cu aer condiţionat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite