Cum se face asigurare medicală la stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cum se face asigurare medicală la stat
Cum se face asigurare medicală la stat

Aflaţi din „Adevărul de Seară” cum poţi să-ţi faci asigurare la stat pentru a beneficia de servicii medicale gratuite. Cei care sunt angajaţi fără carte de muncă pot să plătească singuri contribuţia la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS).

Orădenii care muncesc, dar nu au carte de muncă, fie că muncesc la negru sau sunt doar cu o formă de colaborare, caz în care angajatorul nu plăteşte contribuţia către CAS, pot să-şi facă singuri asigurare medicală, la stat. Trebuie menţionat că beneficiază de asigurare medicală, gratuită, elevii şi studenţii, persoanele cu handicap, persoanele aflate în concediul de creştere a copilului, şomerii, pensionarii şi cei care primesc ajutor social. De asemenea, în această categorie mai intră şi gravidele.
„Dacă viitoarea mamă nu a fost angajată şi nu a plătit contribuţia la CAS va beneficia de servicii medicale gratuite până după naştere. Nu putem să trimitem o femeie gravidă acasă doar pentru că nu este asigurată”, spune Oana Giurcă, purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Bihor.
Totodată, persoanele grav bolnave beneficiază şi ele de tratament gratuit, în cazul în care acestea prezintă dovada că din cauza problemelor de sănătate nu pot să muncească şi nu au niciun fel de venit. „Pentru bolnavii cu afecţiuni grave incluse în programele naţionale de sănătate, cum ar fi bolnavii de cancer, de exemplu, statul asigură tratament gratuit până la vindecare. Acesta include chiar şi consiliere psihologică”, spune reprezentantul CAS Bihor.

Cum se face asigurarea

Pentru a beneficia de tratamentul gratuit, aceştia trebuie să prezinte o adeverinţă de la medicul curant şi o declaraţie pe proprie răspundere cum că nu realizează venituri din muncă, pensie sau alte resurse. Persoanele care nu se încadrează în niciuna din categoriile menţionate mai sus şi doresc să aibă o asigurare medical la stat pot să-şi plătească singuri contribuţia.
Înainte de a deveni asigurat, CAS face o analiză a ultimilor cinci ani. În cazul în care în aceşti ani persoana respectivă a fost student, elev, şomer, angajat, valoarea penalităţilor pe care trebuie să le plătească statului, pentru a deveni asigurat, este mai mică.
Astfel, atunci când se prezintă la CAS pentru a achita contribuţia, acesta trebuie să prezinte copie de pe cartea de muncă, în cazul în care în ultimii cinci ani a fost angajat undeva, copie de pe decizia de şomaj, dacă a fost şomer, copie de pe diplomele de licenţă, master, bacalaureat sau orice altă diplomă, dacă în ultimii cinci ani a studiat. Fiecare are de plătit obligatoriu contribuţia pe ultimele şase luni,care este aceeaşi la oricine, la care se adaugă penalităţi, care se calculează în funcţie de perioada în care a fost sau nu asigurat în ultimii cinci ani.
De exemplu, dacă în ultimii cinci ani, doi ani aţi fost student şi şase luni aţi mai lucrat undeva, penalităţile se vor aplica doar pentru doi ani şi patru luni. Contribuţia se calculează la salariul minim brut pe ţară în vigoare. În prezent valoarea ei este de 33 lei lunar. Dupa achitarea celor şase luni , persoanele care nu realizează venituri impozabile au obligaţia să plătească lunar contribuţia, până în data de 25 a lunii. Pentru persoanele care au realizat venituri impozabile, contribuţia, precum şi majorările de întârziere aferente se vor calcula asupra acestor venituri.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite