Cum poţi să cumperi ajutorul de şomaj cu 400 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu un comision de numai 450 de lei poţi dobândi vechimea necesară pentru ajutorul de şomaj fără să munceşti o zi. Un hunedorean care se recomandă ca fiind şoferul directorului ITM intermediază prin Mica Publicitate obţinerea indemnizaţiei de şomaj şi a pensiei.

Contactat de reporterul „Adevărul de Seară”, hunedoreanul care intermediază locuri de muncă pentru amatorii de şomaj sau de pensie se recomandă ca fiind Costi Teodorescu, şoferul directorului Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Hunedoara. El explică cu lux de amănunte cât de simplu este să ajungi şomer fără să munceşti o zi.

Citiţi şi:

Discuţia telefonică a pornit de la premisa că solicitantul are nevoie de încă trei luni vechime pe cartea de muncă pentru a putea beneficia de ajutorul de şomaj. „Nu este nicio problemă. Vă facem actele necesare şi nu este nevoie să veniţi la lucru. Singura obligaţie pe care o aveţi este să plătiţi toate dările către stat, iar mie îmi achitaţi un comision de 450 de lei pentru că am intermediat afacerea”, spune bărbatul.

Acesta nu a omis nici faptul că, pe perioada celor trei luni, angajatul va semna statul de plată. Desigur, fără să primească niciun leu.

Cu pensia e mai greu, dar se rezolvă

Două ore mai târziu, „şoferul directorului ITM” este abordat din nou de reporterul „Adevărul de Seară” cu o altă problemă. Aceea a rezolvării unei pensii. „Cu pensia e mai greu. Mai ales dacă perioada de vechime de care aveţi nevoie e mai mare.

Dar, dacă sunteţi dispus să plătiţi dările către stat, pe o perioadă mai întinsă de timp, se rezolvă”, descrie afaceristul schema de lucru. Directorul AJOFM Hunedoara, Vasile Iorgovan, s-a arătat deosebit de indignat de acest tip de afacere. „Este ilegală de la un capăt la celălalt. Spuneţi-mi cine este firma care face astfel de angajări şi-l dau pe patron pe mâna poliţiei. Locul lui este la puşcărie”, a declarat Iorgovan.

Ioan Raţiu, şeful ITM Hunedoara, susţine că nu ar avea niciun şofer cu numele de Costi Teodorescu. „Pe şoferii mei îi cheamă altfel. Oricum, procedura prin care omul ăsta propune angajarea pentru obţinerea de şomaj sau de pensie este ilegală şi cred că ar trebui ca firma să fie verificată de Garda Financiară”, a declarat Raţiu. Potrivit legii, pentru a obţine şomaj, un angajat trebuie să aibă, pe parcursul a doi ani, minimum un an de zile lucrat, chiar dacă această perioadă are întreruperi.

Cum să bagi în buzunar bani negri

Contabilul Irina Mitrescu ne-a explicat de ce această modalitate de operare este ilegală. „Administratorul firmei se scade, lunar, cu nişte cheltuieli pe care nu le-a făcut. Mă refer aici la plata salariului către angajat şi cea a dărilor către stat, aferente unui salariu. Şi asta pentru că ele sunt plătite de cel care vrea să obţină vechimea pe cartea de muncă. Astfel că el scoate nişte bani din firmă şi îi bagă în buzunar. Spre exemplu, dacă firma are 20 de astfel de angajaţi, patronul se scade, lunar, cu aproximativ 18.000 de lei”, spune Mitrescu.

Angajarea fictivă este o escrocherie

Constantin Miclău, Inspectorul general de stat de la Inspecţia Muncii, este de părere că această ofertă ascunde o escrocherie şi că cel care a dat anunţul în ziar urmăreşte să înşele persoanele care au rămas fără un loc de muncă.

„Părerea mea este că această persoană care a dat anunţul în ziar se bazează pe faptul că oamenii, rămaşi fără loc de muncă, sunt într-o situaţie disperată şi sunt dispuşi să accepte orice.  Însă nimeni nu le poate garanta că după ce au plătit comisionul şi dările la stat vor lua indemnizaţia de şomaj timp de un an. Pentru că este posibil ca peste două luni, Agenţia de Ocupare a Forţei de Muncă să-i găsească alt job“, explică Constantin Miclău.

Numărul total al şomerilor înregistraţi în evidenţele agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă a depăşit  625.000 de persoane în luna septembrie. Dintre aceştia, peste jumătate sunt şomeri indemnizaţi.

Cum se calculează indemnizaţia de şomaj

Indemnizaţia de şomaj este o sumă neimpozabilă lunară reprezentând 75% din salariul de bază minim brut pe ţară, la care se adaugă o cotă, în funcţie de vechime, pentru persoanele cu un stagiu mai mare de trei ani. Cota procentuală pentru cei care au cel puţin trei ani vechime este de 3%, pentru cei care au cel puţin cinci ani vechime este de 5%, pentru persoanele care au un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani cota este de 7%, iar pentru cei care au cel puţin 20 de ani vechime, 10%.

Convorbirea dintre reporter şi angajator

 Reporter: Bună ziua!

Angajator: Bună!

R: Vă deranjez în legătură cu anunţul din ziar. Ştiţi ce mă interesează? Am nevoie de trei luni pe cartea de muncă pentru şomaj. Am înţeles că dumneavoastră puteţi intermedia treaba asta

A: Da, cu contract de muncă, la ITM, semnat în regulă, să fie. Vă trebuie cartea de muncă.

R: Dar, ce vreau să vă întreb! Eu nu trebuie să vin la muncă?

A: Nu, nu.

R: Şi dările la stat, trebuie să le plătesc eu?

A: Da, da, bineînţeles
.
R: Ce firmă este? Eu am studii superioare şi mi-ar mai trebui vreo trei luni.

A: Vă bag tehnician şef pe linie de cooperare automată de cafea, service şi distribuţie automată de cafea. Tehnician-şef cu studii superioare, dar să aveţi în vedere că o să aveţi un salariu mai mare, că nu pot să vă încadrez ca fiind cu studii superioare, cu salariul minim pe economie. Dar nu contează că aveţi studii superioare. Puteţi să lucraţi şi pe studii medii, ca operator service sau tehnician service.

R: Dar pe lângă plăţile pe care le fac eu, ca angajat, plăţile de angajator cine le face?

A: Mie o singură dată îmi plătiţi şi pentru trei luni vă angajez. O singură dată îmi plătiţi comisionul. ;

Schema câştigului unui angajat fictiv

Dările

Bani viraţi la stat de către angajator: 200 de lei
Bani viraţi la stat de către angajat: 100 de lei
Comision de intermediere: 450 de lei
Total costuri: (200+100)x 3*+ 450 = 1.350 de lei
* calculele sunt făcute pentru o perioadă de trei luni, la salariul minim pe economie de 600 de lei

Avantajele

Ajutor de şomaj de 500 de lei timp de 14 luni
Total: 7.000 de lei
Are continuitate în vechime pe cartea de muncă.
Scapă de dările către stat.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite