Cultura de grâu din sudul judeţului, pârjolită de secetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 50.000 de hectare semănate cu grâu sunt compromise din cauza lipsei de precipitaţii

Directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Mehedinţi, Gheorghe Firu, spune că seceta a distrus cultura de grâu de pe suprafeţele nisipoase din sudul judeţului, respectiv Gogoşu, Devesel, Burila Mare, Crivina, Vânju Mare. „Cultura nu a avut umiditate pentru a se dezvolta, iar luna mai a venit cu temperaturi foarte ridicate. Peste 50.000 de hectare sunt afectate de secetă. Această cultură va fi un una calamitată“, a precizat Gheorghe Firu.

Lipsesc sistemele de irigaţii


Gheorghe Firu susţine că dacă s-ar fi investit măcar un minim decent în refacerea sistemului de irigaţii, astăzi judeţul nu s-ar mai confrunta cu această situaţie. „În Mehedinţi există peste 75.000 de hectare amenajate pentru irigaţii, însă întregul sistem a fost distrus sau furat“, susţine Firu. Mai mult, atât Administraţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare Mehedinţi, cât şi celelalte asociaţii ale utilizatorilor de apă pentru irigaţii din judeţ, în administrarea cărora se află echipamentele sistemelor de irigaţii, dau vina pe hoţii care au luat tot ce se putea. În acelaşi timp, Electrica a debranşat numeroase staţii de punere sub presiune a apei, din cauza datoriilor acumulate în timp.  În acest moment, toate aceste locaţii sunt în paragină, exemplu fiind staţia de punere sub presiune a apei nr. 14, din satul Hotărani, unde motoarele zăceau sub apă încă de acum doi ani, şi staţia nr. 15, de la Nicolae Bălcescu, ajunsă o ruină, înconjurată de buruieni, de unde hoţii au furat până şi tablourile de comandă, motoarele, uşile, geamurile şi chiar şi acoperişul.

Dezinteres total


Referitor la situaţia dezastruoasă în care se află sistemul de irigaţii, prefectul de Mehedinţi, Ion Mâţu, vrea să pună în mişcare un angrenaj mâncat de rugină. „România dispune de opt miliarde de euro care au destinaţia irigaţii. Numai că nimeni nu s-a zbătut să facă vreun proiect pentru a aduce bani şi pentru a revitaliza vechiul sistem de irigaţii!, a declarat Ion Mâţu.

„Vai de viaţa noastră“


Până ce autorităţile vor găsi soluţii pentru salvarea culturilor, ţăranii se uită neputincioşi la recoltele pârjolite. „Am băgat banii degeaba în culturi. Grâul este atât de mic încât nici combina nu îl apucă să îl treiere. Iar de bob ce să mai zic. Este mic şi sec. Vai de viaţa nostră. Aştept să văd dacă statul va acorda ceva despăgubiri. Nu vedeţi că nu ne lasă căldura deloc. Este nevoie de apă, altfel nu facem nimic“, se plângea în aceată dimineaţă Marius Racsotă (68 de ani), un agricultor din Şimian.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite