Cultura a îmbogăţit Sibiul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hotelurile, firmele din domeniul imobiliar şi cele de turism au avut de profitat după ce Sibiul a fost desemnat Capitală Culturală Europeană. Specialiştii susţin că trendul ascendent înregistrat în 2007 de societăţile din judeţul Sibiu a fost doar începutul. 

Datele publicate de Ministerul Finanţelor privind rezultatele financiare din 2007 relevă că  marile companii sibiene au cunoscut creşteri importante ale cifrei de afaceri. Specialiştii susţin că unul dintre cele mai relevante motive ale acestei evoluţii a fost câştigarea de către Sibiu a titlului de “Capitală Culturală Europeană 2007”.

Astfel, numărul mare de turişti, consumul de produse şi servicii din cadrul festivalurilor, precum şi expunerea mediatică mult mai intensă au băgat sume importante de bani în buzunarele companiilor sibiene.

Creşteri de 170%

Vedetele creşterii economice ale lui 2007 la Sibiu sunt din domenii diferite: Terra Invest (imobiliare), Con-A (construcţii), Dafora (foraj, construcţii, hoteluri) şi Continental (producţie subansamble auto), toate înregistrând creşteri de peste 90%. Afacerile cu tranzacţii imobiliare au cunoscut o explozie la Sibiu în 2007, cea mai mare creştere în afaceri fiind înregistrată de Terra Invest.

Societatea a desfăşurat anul trecut afaceri de peste 127 milioane de lei, cu 170% mai mult decât în 2006, când bilanţul economic indica un rulaj de 47,2 mil. de lei. Firma aparţine lui Kurt Wagner, cetăţean german născut în Agnita, care deţine 45% din părţile sociale, alături de alte două fonduri de investiţii, din Cehia şi Slovacia.

Localurile şi hotelurile au mers bine

Fluxul mare de turişti de anul trecut nu avea cum să nu crească masiv afacerile hotelierilor, lucru confirmat de bilanţurile depuse de firme la Finanţe. Astfel, Împăratul Romanilor SRL a  avut cifră de afaceri cu 30% mai mare decât în 2006.

Urmează, cu o creştere de 15%, Continental Hotels, firma care a inaugurat chiar pe parcursul capitalei culturale Hotelul Continental Forum. Resib SA, firmă care deţine hotel Parc, a realizat pierderi de peste 300.000 de lei. Restaurantele din Sibiu au mers mai bine în 2007, însă nu au avut creşteri spectaculoase. O creştere importantă de 56% a avut-o Redal SRL, firmă care activează în panificaţie, şi deţine reţeaua de cofetării Redal.

Preşedintele fondului de investiţii Imo Grup, Iosif  Pop, este de părere că dezvoltarea Sibiului nu a pornit doar de la titlul de „capitală culturală europeană”. „Atragerea de capital german în Sibiu s-a datorat solidarităţii germane şi a bunelor relaţii cu autorităţile locale.

Titlul de capitală europeană şi investiţiile străine ­s-au influenţat reciproc şi acesta a fost doar începutul”, este de părere omul de afaceri. De câştigat nu au avut doar firmele din domeniul turismului, pentru că la Sibiu au fost atrase investiţii şi din domeniul construcţiilor şi al industriei auto.

„Relaţiile se pot dezvolta cu ajutorul oricărui eveniment cu impact european, la care să  inviţi oaspeţi din afară. Pentru Sibiu, sfârşitul anului 2007 a fost doar începutul dezvoltării pe termen lung”, spune Pop.

A mai contribuit Tudor Cutuş

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite