Cu masterele pe masă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Universitatea din Catania, o verigă lipsă din pregătirea academică a lui Ponta
Universitatea din Catania, o verigă lipsă din pregătirea academică a lui Ponta

Scandalul plagiatului continuă: fostul interimar de la Educaţie i-a cerut lui Traian Băsescu să arate diploma de master obţinută în Norvegia. Preşedintele a redirecţionat atacul spre masteratul lui Victor Ponta.

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, a vizitat ieri Agenţia Naţională de Integritate (ANI), unde trebuie să dea declaraţii referitoare la unul dintre ordinele semnate cât timp a fost interimar la Educaţie. Este vorba despre ordinul prin care a reintrodus plata automată a cotizaţiei de sindicat pe statele de plată ale personalului didactic. ANI îl cercetează pentru un posibil conflict de interese, întrucât a favorizat astfel organizaţiile sindicale din care provine şi unde se va întoarce cândva.

La intrarea în instituţie, Pop le-a spus jurnaliştilor că ar trebui studiat şi masterul dat în Norvegia de preşedintele Băsescu. Asta se întâmpla în jurul orei 12.00. Peste o oră şi jumătate, Băsescu a răspuns: „Niciodată nu am făcut cursuri de masterat, nu sunt nici doctor, nici dottore". A explicat că a urmat, în 1995, nişte cursuri avansate de management în industria transportului maritim la Academia norvegiană, dar acestea nu s-au finalizat printr-o lucrare sau dizertaţie.

„Ceva probleme" în Norvegia

La ieşirea din sediul ANI, Pop şi-a continuat insinuările, spunând că trebuie să fie ceva în neregulă în Norvegia, dacă şeful statului a simţit nevoia unei explicaţii publice: „Reacţia mă face să cred că există ceva probleme în spatele acestui lucru. E o întrebare pe care mi-am pus-o când am intrat la ANI, dar se pare că a deranjat mult la Cotroceni".

Ceea ce n-a înţeles Pop era că preşedintele nu a ieşit pentru a se apăra, ci pentru a direcţiona presa şi opinia publică spre un alt punct din CV-ul premierului Ponta: masterul în drept penal internaţional urmat în anul 2000 la Universitatea din Catania, Italia.

Acest master a dispărut bizar din CV-ul premierului, după ce a început scandalul plagiatului. Victor Ponta a explicat scoaterea acestor studii din CV prin faptul că a decis să păstreze „doar ceea ce ţine de studiile pe care le am şi ceea ce îmi cere legea pentru a fi prim-ministru". Masterul ar fi durat doar patru luni, un interval prea scurt pentru un master.

„Informaţii private"

„Adevărul" a cerut informaţii de la Universitatea Catania, încă din ziua când Ponta şi-a modificat CV-ul. Deoarece nu au primit niciun răspuns, reporterii „Adevărul" au sunat-o pe Venera Fasone, persoana de la Universitatea Catania care se ocupă de mastere. După ce a aflat despre ce este vorba, Fasone a închis pur şi simplu telefonul, apoi nu a mai răspuns niciodată. Am încercat apoi la rectorat.

La secretariatul rectorului Universităţii Catania a răspuns mai întâi o femeie, apoi un bărbat care a refuzat să se prezinte. El a confirmat primirea solicitărilor care-l vizau pe premier, dar a explicat că este vorba de „informaţii confidenţiale şi date private", astfel încât nu poate spune nici măcar dacă Ponta a urmat nişte simple cursuri postuniversitare, cu atât mai puţin cât au durat acestea şi dacă s-au finalizat printr-o lucrare.

"Nu mi-a dat nimeni nici o diplomă de master şi n-am scris aşa ceva în CV-ul meu. Cu atât mai puţin o diplomă de doctor sau de dottore pe la Catania."
Traian Băsescu preşedintele României

Somat de Fundaţia Sörös

Fundaţia Sörös România i-a trimis premierului o scrisoare deschisă în care îşi exprimă îngrijorarea faţă de unele comportamente ale Guvernului.

În scrisoare sunt enumerate o serie de acţiuni ale Executivului care pun sub semnul întrebării respectarea statului de drept: schimbările de la Televiziunea Română şi Institutul Cultural Român, abuzul de ordonanţe de urgenţă, trecerea Monitorului Oficial în subordinea Guvernului şi poziţiile miniştrilor referitor la Curtea Constituţională.

Toate aceste îngrijorări au culminat, se spune în scrisoare, cu „abuzul de putere în favoarea unor interese personale ale unor demnitari, inclusiv ale domniei voastre. Este exemplificator comportamentul nedemn al ministrului interimar al Educaţiei, domnul Liviu Pop, cel care a blocat activitatea Comisiei Naţionale de Etică cu o zi inainte de discutarea acuzaţiilor de plagiat la adresa domnului Mang.

Domnul Pop a recidivat la finalul săptămânii trecute, blocând activitatea CNATCDU şi ameninţând membrii Consiliului chiar în ziua în care acesta discuta acuzaţiile de plagiat la adresa dumneavoastră". 

Război cu „o anumită parte a presei" străine

Ministrul de Externe, Andrei Marga, duce de câteva zile un război încrâncenat împotriva jurnaliştilor străini. De când s-a întors de la reuniunea Consiliului European, Marga nu face decât să încerce demontarea materialelor negative scrise în presa internaţională despre Cabinetul Victor Ponta.

Mai întâi, Marga s-a străduit să repare onoarea premierului, spunând că jurnaliştii spanioli de la „El Pais" nu au înţeles exact ce a declarat Ponta. Pe site-ul ziarului se poate vedea însă că a fost vorba de un interviu în care, întrebat fiind dacă îşi va da demisia în cazul în care se dovedeşte că lucrarea sa de doctorat este un plagiat, Ponta spune că se va retrage.

Duminică seara, la Realitatea TV, Marga a dat explicaţii pe marginea articolelor din străinătate în care este el însuşi ironizat. În „The Economist" a apărut un material în care se spunea că ministrul de Externe al României a fost incapabil să prezinte agenda oficială a ţării sale la summitul Consiliului European. Întrebat care este poziţia României la reuniune, purtătorul de cuvânt al lui Marga le-a spus jurnaliştilor de la „The Economist" că n-a „avut timp să proceseze  informaţiile".

„Aranjamente făcute aici, pe un deal"

Duminică, ministrul l-a acuzat pe autorul articolului că a răspuns unei comenzi politice: „Sunt aranjamente făcute de aici, de pe un deal. Se aranjează cu un jurnalist să se bage cutare chestiune... Nu acuz «The Economist», eu spun că de aici s-a aranjat".

Nu este prima dată când Puterea explică în ţară că jurnaliştii străini care publică materiale defavorabile sunt fie plătiţi de PDL, fie apropiaţi ai unor politicieni din PDL. Despre Karl-Peter Schwarz, de la „Frankfurter Allgemeine Zeitung", s-a spus că este un apropiat al Monicăi Macovei, şi de aici tonul materialelor sale critice. Chiar şi revista ştiinţifică „Nature", cea care a dezvăluit plagiatul premierului, ar fi o publicaţie puţin credibilă, întrucât a publicat un interviu  cu fostul ministru al Educaţiei Daniel Funeriu.

Ponta nu mai demisionează

Premierul a revenit la discursul pe care l-a avut înainte de a pleca la Bruxelles, referitor la teza de doctorat. Săptămâna trecută, Victor Ponta îi asigura pe jurnaliştii de la cotidianul spaniol „El Pais" că va demisiona din funcţia de premier dacă se dovedeşte că a plagiat lucrarea de doctorat.

Duminică seara, la Antena 3, s-a răzgândit şi a revenit la poziţia iniţială, pe care a avut-o imediat după izbucnirea scandalului: nu va demisiona decât dacă nu-şi va putea îndeplini mandatul de prim-ministru.

În opinia sa, toate acuzaţiile care i se aduc sunt pur politice, iar decizia dată vineri de Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor  Universitare (CNATDCU) nu este decât o „execuţie mafiotă" ordonată de PDL. Spre deosebire de primele declaraţii pe care le-a făcut după apariţia dezvăluirilor din revista ştiinţifică „Nature", Ponta spune acum că nu are de gând nici măcar să renunţe la titlul de doctor în drept.

Titlul de doctor a fost obţinut în 2003, pe baza lucrării „Curtea Penală Internaţională",  pe care Consiliul general al CNATDCU a declarat-o vineri ca fiind un plagiat de tipul copy/paste. Potrivit deciziei, un total de 85 de pagini din cele 307 au fost copiate cuvânt cu cuvânt din diverse lucrări.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite