Cruce uriaşă în centrul Bacăului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai mare cruce de pe turla unei biserici din România va împodobi Catedrala "Înălţarea Domnului" Ornamentul, cu o înălţime de şapte metri, deschiderea braţelor de peste patru metri

Cea mai mare cruce de pe turla unei biserici din România va împodobi Catedrala "Înălţarea Domnului"

Ornamentul, cu o înălţime de şapte metri, deschiderea braţelor de peste patru metri şi două tone în greutate, a fost sfinţit ieri, de PS Ioachim Băcăuanul.

Crucea a fost realizată în întregime din inox, cu elemente decorative suflate în aur. Alături de aceasta, se vor înălţa pe catedrala din Bacău alte trei cruci mai mici, de "doar" patru metri înălţime.

Cele patru ornamente au costat împreună 200.000 de lei şi au fost realizate de o firmă locală, "Construcţii Speciale".

O mie de credincioşi prezenţi

Înainte de a fi montate pe edificiu, crucile au fost sfinţite într-o ceremonie religioasă oficiată de PS Ioachim Băcăuanul, la care au participat peste 1.000 de enoriaşi.

"Nu am mai fost la slujba unei sfinţiri de cruci pentru biserică, dar faptul că aceasta este şi cea mai mare din România face ca momentul să fie şi mai important", ne-a spus Florin Apostol, unul dintre credincioşi, impresionat de cele văzute.

Clopote pe măsură

La rândul lor, clopotele montate la catedrala băcăuană ies din tipare. Ele sunt cele mai mari care au fost realizate în Europa de Est în ultimii 50 de ani şi au fost executate la comandă, de o firmă austriacă.
Clopotul cel mare are doi metri în diametru şi o greutate de 4,2 tone. Cu totul, vor fi 24 de clopote care, comandate computerizat, pot interpreta aproape 1.000 de partituri muzicale.

Catedrala din Bacău nu va fi un simplu lăcaş de cult. "Construcţia este compusă din trei părţi. Una se află la subsol, unde va fi adăpostită biserica Naşterii Domnului, iar în celelalte vor fi spaţii expoziţionale, săli de conferinţă", a explicat PS Ioachim Băcăuanul.

Ctitorie din bani publici

Aflată încă în construcţie, Catedrala "Înălţarea Domnului" din Bacău este cel mai înalt lăcaş de cult din ţară, cu o înălţime de 72 de metri şi o suprafaţă de peste 1.700 mp. Lucrările la catedrală au început în 1992 şi vor fi terminate, potrivit estimărilor oficiale, în 2012. Principalul ctitor este Consiliul Judeţean Bacău, care a suportat majoritatea cheltuielor. Acestea se ridică, până în prezent, la peste 8,5 milioane de euro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite