Lucian Croitoru, premier numit de preşedinte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucian Croitoru, premier numit de preşedinte
Lucian Croitoru, premier numit de preşedinte

Preşedintele Traian Băsescu l-a desemnat, ieri, pentru postul de prim-ministru pe Lucian Croitoru (foto), consilier al guvernatorului Băncii Naţionale (BNR).

Şeful statului şi-a motivat alegerea spunând că România are nevoie de un premier „competent în probleme de economie, probleme macroeconomice la nivel naţional, dar şi la nivel global“. Un alt argument adus de Traian Băsescu a fost acela că Lucian Croitoru „corespunde dezideratului formulat de o parte dintre partidele parlamentare, de a avea un prim-ministru neangajat politic“.

Croitoru a fost dorit de preşedinte ca premier şi la crearea guvernului PDL-PSD, dar acesta a refuzat, după cum a dezvăluit însuşi Băsescu. Şeful statului a avertizat că agravarea crizei politice a început să aibă consecinţe economice şi a subliniat că este „imperativ“ ca noul guvern să treacă de Parlament.

După anunţul preşedintelui, Croitoru a venit la microfon pentru a vorbi despre priorităţile pe termen scurt: desfăşurarea alegerilor prezidenţiale şi continuarea angajamentelor financiare ale României cu FMI şi Banca Mondială. Nemulţumite de desemnarea lui Croitoru, PSD şi PNL au reacţionat imediat. Liderul liberal, Crin Antonescu, a anunţat că va convoca o şedinţă comună a Parlamentului, care să adopte o hotărâre prin care să fie consfinţită existenţa majorităţii care îl susţine pe Klaus Johannis pentru postul de prim-ministru.

Antonescu a mai adăugat că liberalii vor sesiza Curtea Constituţională cu privire la decizia preşedintelui. Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a vorbit şi el despre posibilitatea de sesizare a Curţii şi a cerut PDL să treacă în Opoziţie.

Lucian Croitoru

52 de ani.
De profesie economist.
În prezent consilier al guvernatorului BNR.
În ultimii patru ani reprezentantul României la FMI.
Consilier al guvernatorului BNR din 1999.
Consilier al ministrului de Finanţe în 1998.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite