Croaţii sunt chemaţi la urne pentru a-şi alege preşedintele pe 27 decembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Croaţii sunt chemaţi la urne în 27 decembrie pentru a alege succesorul şefului statului, Stipe Mesici, a anunţat o sursă oficială citată de AFP.

Dacă niciun candidat nu va obţine peste 50% din voturile alegătorilor înscrişi în primul tur de scrutin, va fi organizat un al doilea tur în 10 ianuarie 2010, a precizat Guvernul pe site.

Până în prezent, 12 persoane şi-au depus candidatura. Însă, potrivit sondajelor de opinie, Ivo Josipovici, candidat al Partidul Social-Democrat (SDP, opoziţie) este favorit, urmat de Nadan Vidosevici, fost membru al partidului Conservator (HDZ) aflat la putere, care este candidat independent.

Stipe Mesici (centru), în vârstă de 74 de ani, a fost ales preşedinte al Croaţiei în anul 2000 şi a câştigat un al doilea mandat în 2005. Constituţia îi interzice să candideze din nou.

Mesici i-a urmat la conducerea statului primului preşedinte al Croaţiei, Franjo Tudjman, care a condus ţara cu o mână de fier în timpul războiului de independenţă (1991-1995), până la moartea sa în 1999.

Actualul preşedinte şi-a luat angajamentul să scoată Croaţia din izolarea internaţională în care s-a aflat în timpul regimului predecesorului său şi să o transforme într-o republică parlamentară democratică.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite