Criza muşcă din alocaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Indiferent de veniturile părinţilor, copiii  se joacă nediscriminatoriu
Indiferent de veniturile părinţilor, copiii se joacă nediscriminatoriu

Ministerul Muncii pregăteşte un act normativ prin care numai odraslele familiilor nevoiaşe vor primi alocaţie de la stat. Măsura încalcă legea fundamentală a statului şi are toate şansele să fie atacată la Curtea Constituţională. Alocaţia de stat pentru copii este de 42 de lei pe lună. 

„La minister, grupul de lucru analizează posibilitatea neacordării alocaţiei pentru copiii care provin din familii înstărite, astfel încât să poată fi majorat cuantumul alocaţiei primite de copiii care provin din familiile sărace", a declarat ieri ministrul Muncii, Mihai Şeitan.

Mai citeşte şi:

Elevi deştepţi au fost lăsaţi de stat fără bursele de merit de 170 de lei

El a precizat că nu a fost stabilit încă plafonul de la care alocaţiile să nu mai fie date, dar că, prin această măsură, Guvernul încearcă să facă economii pentru a putea mări suma pentru cei defavorizaţi financiar.

Ministrul Muncii a mai spus că Guvernul intenţionează să plafoneze şi acordarea tuturor prestaţiilor sociale, astfel încât doar persoanele care au, realmente, nevoie de ajutor să beneficieze de acesta.

Economii pe spinarea copiilor

Părinţii consideră că propunerea ministrului Muncii este discriminatorie. „În faţa legii nu există copii bogaţi şi copii săraci. Alocaţia nu a fost gândită ca o măsură de protecţie socială pentru odraslele care provin din familiile sărace. Nici măcar comuniştii nu au luat alocaţia de la copiii bogaţi ca să o dea celor săraci.

Pentru cei provenind din familii cu venituri reduse pot fi căutate măsuri de protecţie", a declarat Mihaela Gună, preşedinta Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi.

Aceasta a mai adăugat că, în cazul în care Guvernul vrea să-i ajute pe copiii care provin din familiile nevoiaşe, atunci ar trebui să recurgă la măsuri de protecţie socială, de exemplu să le aloce burse.

„Criza nu va putea fi rezolvată desfiinţând alocaţia în cazul familiilor cu venituri mari. Aş vrea să ştiu cât va câştiga statul luând acest drept legal al copiilor", a mai spus Gună.

„Orice copil trebuie să primească această sumă"

Faptul că măsura este discriminatorie este susţinut şi de reprezentanţii Consiliului Naţional de Combatere a Discriminării (CNCD). „Dreptul fiecărui copil de a primi alocaţie de stat este prevăzut în Constituţie. Prin urmare, nu se pot face discriminări, adică nu se poate da unor copii şi altora nu.

Din punctul meu de vedere, orice copil trebuie să primească această sumă. Dacă statul vrea să facă diferenţieri şi vrea să ajute copiii familiilor nevoiaşe, o poate face printr-o alocaţie suplimentară. Însă un plafon minim trebuie să existe pentru toată lumea, pentru că vorbim despre alocaţia copilului, şi nu despre alocaţia pentru sprijinirea familiilor sărace", a explicat Istvan Haller, purtător de cuvânt al CNCD.

Colegii de partid ai ministrului Şeitan au spus că acesta nu a discutat cu ei măsura privind alocaţiile.

„Am aflat şi eu acum, trebuie să vă mărturisesc că domnul ministru nu a discutat în interiorul partidului acest subiect. Nu avem o propunere în acest sens, dar vă promit că îl vom întreba ce intenţii există la nivelul ministerului pe acest subiect şi ne vom contura un punct de vedere", a spus Sulfina Barbu, preşedinta organizaţiei de femei din PDL.

La rândul lui, vicepremierul Marko Bela a declarat că nu înţelege de ce ministrul Muncii, Mihai Şeitan, prin declaraţiile privind actul normativ  referitor la alocaţiile pentru copii, „vrea să sperie oamenii cu proiecte" care nu au fost încă discutate în coaliţie.   

În România, alocaţia de stat pentru copii se acordă de la 2 ani până la 18 ani.

"Criza nu va putea fi rezolvată desfiinţând alocaţia în cazul familiilor cu venituri mari. Aş vrea să ştiu cât va câştiga statul luând acest drept legal al copiilor."
Mihaela Gună
părinte

42 de lei este alocaţia de stat pe care o primeşte lunar fiecare copil din România.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite