Criza grâului ne scumpeşte mâncarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţul alimentelor de bază ar putea creşte cu 8-10%, a declarat miercuri Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii. Iar asta după ce, nu demult, producătorii de alimente au operat scumpiri.

Retailerii, distribuitorii şi producătorii de bunuri alimentare spun că scumpirile sunt determinate de agricultori. Aceştia, la rândul lor, dau vina pe criza de pe piaţa grâului.

Preşedintele patronatului din industria uleiului, Viorel Zichil, consideră că declaraţiile ministrului Agriculturii sunt nefondate. „În prezent, uleiul, dar şi alte produse precum zahărul se comercializează cu preţuri majorate. Nu cred că mai este vorba de încă o majorare", a declarat Zichil.

Pâinea s-ar mai putea scumpi

Aurel Popescu, preşedintele Rompan, patronatului pâinii, susţine că, în prezent, agricultorii dictează preţul grâului. „Suntem direct legaţi de cotaţiile la grâu. Dacă acestea cresc, se majorează şi preţul la pâine", a declarat Popescu. El este ferm convins că preţul grâului va mai creşte şi în următoarele luni, atrăgând după sine şi o majorare a preţului pâinii la brutării.

La rândul său, Sorin Minea, preşedintele Romalimenta, dă vina pe subvenţii. „Subvenţiile acordate haotic sunt principalele vinovate de scumpiri. În loc să ajute agricultura, au generat profit pentru unii", susţine Minea. El este surprins de declaraţiile ministrului Agriculturii, referitoare la faptul că „ nu este justificat preţul din galantare faţă de ceea ce înseamnă preţul materiei prime".

„Pe raft se comercializează un produs finit, nu materie primă, care are nişte costuri. Aşa că este normal ca preţul la galantar să fie mai mare decât al materiei prime", conchide Sorin Minea. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite