Criza economică salvează vieţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traficul rutier în scădere a dus la diminuarea cu peste 5 la sută a numărului de accidente faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În primele zece luni din 2009 au fost înregistrate 8.763 de accidente, în urma cărora au murit 2.387 de persoane, cu 377 mai puţine decât în acelaşi interval de timp din anul trecut.

Şeful Direcţiei Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, comisarul-şef Lucian Diniţă, spune că numărul vehiculelor care au circulat anul acesta pe drumurile publice din România s-a redus sensibil.

„Criza economică a dus la scăderea accidentelor, în măsura în care oamenii au preferat să nu mai circule la fel de mult cu maşinile personale şi să aleagă unele cu o capacitate mai mare, cum ar fi microbuzele. Un alt exemplu: în loc să meargă cinci oameni cu cinci maşini, au ales să urce cinci într-una singură", a explicat Lucian Diniţă.

Şeful Poliţiei Rutiere a subliniat însă că această teorie nu se aplică neapărat şi la numărul morţilor rezultaţi în urma accidentelor rutiere, deoarece „în urma unei coliziuni, cu două maşini în care sunt câte cinci persoane, în loc să fie două victime, pot fi zece".

Reducerea traficului este confirmată şi de marii distribuitori de combustibil din România. Potrivit estimărilor acestora, vânzările la carburant au scăzut cu 7 până la 9% anul acesta, faţă de perioada similară a anului precedent.

Vine invazia radarelor

Poliţia estimează şi pentru anul viitor o scădere a numărului accidentelor rutiere, mai ales al celor produse din cauza vitezei, datorită unor măsuri suplimentare.

„Începând cu 15 ianuarie, în dotarea echipajelor de poliţie vor intra cele 450 de radare achiziţionate anul acesta. În plus se fac demersuri de implementarea cadrului legal pentru funcţionarea radarelor fixe", a declarat şeful Direcţiei Poliţiei Rutiere Lucian Diniţă.

377 de vieţi „salvate"

Rapoartele Poliţiei Rutiere relevă faptul că, de la începutul acestui an, pe drumurile din România s-au înregistrat 8.763 de accidente rutiere grave, în urma cărora au murit 2.387 de oameni, iar alţi 7.800 au fost grav răniţi. Faţă de perioada similară a anului trecut s-au înregistrat cu 431 mai puţine accidente şi cu 377 mai puţini morţi. Viteza excesivă şi neadaptată la condiţiile de trafic rămâne principala cauză a producerii celor mai multe accidente, fiind urmată de indisciplina în trafic, experienţa scăzută şi teribilismul.

Cea mai vizibilă scădere a accidentelor s-a înregistrat în primele şase luni ale acestui an. Statisticile arată că, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, au fost cu aproximativ 6% mai puţine accidente şi cu 10,21% mai puţini morţi.

În scăderea numărului de accidente grave din România, un rol important l-au avut acţiunile susţinute ale Poliţiei Rutiere. Încă de la începutul acestui an, potrivit şefului DPR, s-a mers pe mobilizarea unui efectiv mărit de lucrători, în zonele cu risc maxim de accidente.

„Efectele s-au văzut imediat. Şoferii au început să se disciplineze, pentru că la vederea mai multor poliţişti în trafic a intervenit şi teama de sancţiuni. Astfel de acţiuni continuă acolo unde sunt semnale de creştere a accidentelor sau a numărului de încălcări ale legislaţiei rutiere. Anul acesta, pentru prima oară avem nouă zile, în care nu s-au înregistrat accidente mortale, faţă de anul trecut când în fiecare zi a murit cel puţin un om",
a spus Diniţă.

Cele mai periculoase şosele

În prima jumătate a acestui an au fost identificate trei tronsoane cu risc maxim: DN 2 Bucureşti - Suceava; DN 7 Bucureşti - Piteşti (drumul vechi prin Găeşti) - Vâlcea - Sibiu - Sebeş - Deva - Arad - Nădlac; DN 1C Cluj - Satu Mare - Halmacu. De asemenea, un grad ridicat de risc îl prezintă drumurile care duc spre litoral. Potenţial ridicat de accidente prezintă însă şi DN 1 Bucureşti - Braşov - Oradea, DN 6 Bucureşti - Alexandria - Turnu Severin - Timişoara şi DN 15 Cluj - Satu Mare. ;

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite