Criza taie din bursele studenţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suma alocată de la bugetul de stat pentru bursele studenţilor de la UVT a scăzut cu 16%. Tinerii sunt nemulţumiţi că eforturile lor pentru a obţine rezultate bune sunt răsplătite mai prost decât anul trecut.

Studenţii se bucură de fiecare bănuţ pe care-l pot primi. Cei care reuşesc să obţină o bursă de studiu au puţine alte venituri pentru că nu pot să îşi găsească între timp şi un job.

„Sunt bineveniţi banii, dar sunt destul de puţini. Dacă ar fi bursa între 300 şi 350 de lei ar fi perfect”, a spus Sorina Moraru, studentă bursieră. Statul acordă lunar 60 de lei pentru fiecare student care intră în categoria celor care primesc subvenţii de la stat.

La UVT sunt peste 9.000 de studenţi la locurile fără taxă şi pentru ei a fost alocată o sumă lunară de 550 de mii de lei, faţă de peste 640 de mii de lei primiţi anul trecut. În acelaşi timp, bursele din acest an sunt mai mici decât în anul universitar 2007/2008  pentru că universitatea nu mai poate contribui cu bani.

„Anul trecut bursele au fost mai mari prin economiile făcute de universitate. Ar fi trebuit acordate eşalonat şi am fi avut şi anul acesta bani mai mulţi”, a spus prorectorul pe probleme financiare, Petru Ştefea. Senatul UVT a aprobat recent sumele minime şi mediile până la care se poate acorda bursă.

„Burse iau doar studenţii care au cel puţin media 8 la facultăţile de profil real şi 8.50 la specializările socio-umane”, a mai spus Petru Ştefea. Bursa minimă de studiu la UVT este de 170 de lei.

Pentru studenţii de la Matematică, Fizică sau Chimie bursele pot ajunge, însă, la 250 de lei. „La facultăţile cu profil real mediile sunt mai mici şi sunt şi mai puţini studenţi, astfel că se poate acorda o bursă mai mare”, a completat prorectorul Universităţii de Vest.

Bursă rurală de 350 de lei

Pe lângă sprijinul pentru studiu sunt premiaţi şi studenţii merituoşi cu medii peste 9.50 la facultăţile reale sau 9.80 la ştiinţele socio-umane. Bursa este de 200 de lei pe lună. Studenţii cu o stare materială dificilă sunt sprijiniţi cu o bursă lunară de 135 de lei.

De asemenea, sunt finanţaţi cu 350 de lei pe lună studenţii care semnează un acord prin care se angajează că se vor întoarce în mediul rural după terminarea studiilor.

„Astfel de burse sunt acordate în special studenţilor care devin profesori, dar până acum nu s-a semnat nici un astfel de angajament”, a spus Petru Ştefea.

Universitatea acordă din banii proprii 14 burse de 350 de lei lunar, studenţilor care au obţinut performanţe deosebite. Spre deosebire de celelalte burse care se dau doar în timpul şcolii, acestea se acordă şi în vacanţe.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite