Criza a dus un patron la ştreang

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Criza a dus un patron la ştreang
Criza a dus un patron la ştreang

Omul de afaceri Ioan Sadici s-a spânzurat după ce firmele au început să-i meargă rău. Afaceristul se stabilise în urmă cu un an în comuna Valea Lupului, o suburbie a Iaşiului, unde şi-a construit o vilă, pe care însă n-a finisat-o niciodată.

Mai citeşte şi:


Printre vecini, Ioan Sadici (36 de ani) trecea drept un om de afaceri prosper, care avea o firmă de construcţii de case şi un magazin unde făcea comerţ cu produse ceramice şi cu articole de menaj.

În noaptea de miercuri spre joi, Sadici le-a spus soţiei Roxana şi celor doi copii că pleacă, fără să spună unde şi pentru cât timp. „Bărbatul obişnuia să meargă în călătorii de afaceri, aşa că soţia lui n-a bănuit nimic”, a declarat o cunoştinţă a familiei.

Joi dimineaţă, soţia a descoperit îngrozită, în grădina din spatele casei, trupul neînsufleţit al bărbatului său. Acesta atârna de un par, cu o sfoară legată în jurul gâtului.

Bărbatul nu a lăsat niciun bileţel prin care să-şi motiveze gestul. Familia le-a ascuns copiilor, în vârstă de un an şi, respectiv, şapte ani, moartea tatălui. Rudele lui Sadici i-au depus trupul la capela din Cimitirul „Sfânta Treime” din Iaşi, unde va fi înmormântat în cursul zilei de duminică.

Firma de leasing îi luase maşinile

Familia Sadici a fost extrem de agresivă cu cei care au încercat să afle ce s-a întâmplat cu omul de afaceri. „Plecaţi, nenorociţilor, de aici! Copiii nici nu ştiu că le-a murit tatăl”, a strigat de la geam, către jurnalişti, o apropiată a familiei Sadici.

Localnicii din Valea Lupului sunt convinşi că Sadici şi-a luat zilele din cauza problemelor financiare. „În urmă cu câteva zile, au venit de la firma de leasing şi i-au luat trei dintre maşinile pe care le avea. Probabil că nu-şi mai plătise ratele. Era un om liniştit şi un familist convins“, susţine Dumitru Popa, primarul din Valea Lupului.

„Era un om jovial şi nu ne-a dat niciodată de bănuit că ar avea probleme. Toţi cei care-l cunosc vă vor spune acelaşi lucru”, a adăugat una dintre angajatele de la magazinul de menaj al lui Sadici. Apropiaţii omului de afaceri spun că acesta, pe lângă ratele de leasing, ar mai fi avut un credit important, pe care îl contractase pentru finalizarea locuinţei.

Varianta sinuciderii din cauza problemelor financiare este susţinută şi de datele de la Registrul Comerţului. Sadici deţinea, împreună cu soţia sa, mai multe firme cu cifre de afaceri de ordinul sutelor de mii de lei în anul 2007. Începând cu 2008 însă, soţii Sadici n-au mai depus niciun bilanţ contabil.

Moarte suspectă

Poliţiştii au calificat cele întâmplate cu Ioan Sadici drept o „moarte suspectă“. „Ancheta este în desfăşurare. Aşteptăm rezultatele expertizei medico-legale, să vedem dacă a fost o sinucidere“, a declarat Virginia Pralea, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului Judeţean de Poliţie Iaşi.

Mii de firme închise la Iaşi

image

În primele opt luni ale acestui an, aproape 3.800 de firme din judeţul Iaşi şi-au suspendat activitatea, comparativ cu doar 128, câte au fost în aceeaşi perioadă a anului trecut. Potrivit preşedintelui Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Iaşi, Gheorghe Pleşu (foto), cele mai afectate sunt domeniile construcţii, textile, dar şi comerţul şi serviciile.

„Foarte multe firme s-au închis, mai ales dintre cele care nu aveau activitate. Problema la noi este că nu se conştientizează efectiv ce înseamnă dezvoltarea unei afaceri. Se lucrează cu gândul numai la câştig şi nu se construieşte un plan de afaceri corect, bazat pe realitatea din teren“, crede Gheorghe Pleşu.

„Mulţi nu sunt pregătiţi pentru afaceri. Nu au luat în calcul şi previziunile negative şi, când ai credite şi nu le poţi acoperi, pot apărea, din păcate, şi tragedii. Astfel de cazuri au existat şi înainte de declanşarea crizei“, a mai spus Pleşu.

image

În urmă cu câteva zile, au venit de la firma de leasing şi i-au luat trei dintre maşinile pe care le avea. Probabil că nu-şi mai plătise ratele. Era un om liniştit şi un familist convins.

image


Dumitru Popa
primar Valea Lupului

image

Îl ştim pe domnul Sadici ca fiind un om jovial şi care nu ne-a dat niciodată de bănuit că ar avea probleme. Toţi cei care-l cunosc vă vor spune acelaşi lucru despre el.

image


angajat la magazinul lui Sadici

Domeniul construcţiilor, grav afectat de faliment

image

Muncitorii nu mai au de lucru ca acum un an  Foto: G. Florin



În anii trecuţi, sectorul de construcţii atrăgea investitorii ca un magnet. Valoarea adăugată a materialelor de construcţii ajungea să fie şi de două ori mai mare faţă de cea iniţială, pentru că noile case şi clădiri se vindeau la preţuri mult mai mari decât costurile reale.

Rezultau, astfel, profituri nesperat de mari, atât pentru constructori, cât şi pentru agenţii imobiliari, iar cererea pe piaţa caselor era atât de mare încât depăşea capacităţile de producţie ale firmelor.

Executarea silită bate creditarea

Acest „balon“ s-a umflat de la an la an, ajungând la creşteri şi de peste 40% la nivelul întregului sector, susţinute, în primul rând, de creditele bancare, care se acordau relativ uşor. De aici şi hazardul unor oameni de afaceri care s-au împrumutat chiar mai mult decât puteau garanta în speranţa unor câştiguri ce nu au mai venit.

În economie acţionează însă un fel de legitate nescrisă a compensaţiei, potrivit căreia creşterile (sau scăderile) sunt în general moderate, iar excesele în sus sunt urmate inevitabil de excese în jos. Aşa se face că, în 2009, consemnăm scăderi la fel de excesive (30%-40%) cum erau creşterile anterioare, nu numai în construcţii, ci şi pe pieţele de electrocasnice, automobile, proprietăţi imobilare şi alte bunuri ce se puteau cumpăra pe credit.

Mulţi investitori au mizat pe o creştere nesfârşită a sectorului de construcţii imobiliare şi au greşit, iar acum se află în faţa unor probleme financiare greu de rezolvat. Soluţia pe care o aşteaptă cu toţii vine tot din bănci, care ar trebui să relanseze creditarea, însă, deocamdată, cuvântul de ordine al creditorilor pare să fie executarea silită, nu finanţarea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite