Criză de soldaţi în Armata Română

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Armata Română a ieşit în Piaţa Palatului pentru  a-şi face publică oferta de locuri de muncă. Ministerul Apărării, organizatorul Târgului MIL FEST, încearcă să recruteze 4.500 de

Armata Română a ieşit în Piaţa Palatului pentru  a-şi face publică oferta de locuri de muncă. Ministerul Apărării, organizatorul Târgului MIL FEST, încearcă să recruteze 4.500 de soldaţi şi de gradaţi tot anul viitor.

Pentru a-i atrage pe tineri, organizatorii au ieşit în stradă cu ce au avut mai bun. Tanchete şi armament uşor. Majoritatea vizitatorilor au fost tineri, fascinaţi de arme sau de tancuri şi mai puţin atraşi de o carieră militară.

Armată NATO cu salarii mici

Oferta Ministerului Apărării este atractivă pentru cei care visează la o carieră militară, însă când vine vorba de salarii, un debutant se alege cu puţin peste 200 de euro. Salariul de pornire este de 1.130 de lei pentru soldaţi şi 1.228 de lei  pentru caporali. Un subofiţer câştigă până la 1.500 de lei, în timp ce un  tânăr locotenent are în jur de 1.800 de lei. La biroul de informare, un cuplu aflat în trecere şi-a înscris ”preventiv” fiica, studentă în ultimul an la Administraţie Publică, pe listele celor interesaţi.

“Nu se ştie ce locuri de muncă o să găsească acum, cu criza asta mondială. Armata oferă o slujbă sigură”, au declarat ei. Claudiu Ivan, 25 de ani, a terminat anul trecut Facultatea de Geografie şi a lucrat până în urmă cu patru luni la o firmă de computere. Nu ştie exact ce-ar putea face în armată, eventual ceva “pe la cadastru”, în niciun caz pe partea operativă.

Încă nu a aflat că salariul şi norma de hrană însumează 1.100 lei. Criza de soldaţi este explicată şi de ministrul Teodor Meleşcanu. „Din păcate, ne pleacă încă mulţi oameni şi la MIRA, şi la STS, şi la toate instituţiile care se ocupă de domeniul siguranţei naţionale”, a declarat Meleşcanu. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite