Criza îi mută pe ieşeni de la vilă la garsonieră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a plăti datoriile la bănci, proprietarii îşi scot casele la mica publicitate. După ce au cheltuit bani grei pentru a-şi construi casa la care au visat, unii oameni sunt nevoiţi să renunţe la tot şi să se mute din nou la bloc.

Datoriile la bănci şi lipsa banilor pentru a îngriji o vilă îi determină pe mulţi ieşeni să facă o mutare de criză. Oamenii renunţă la case proaspăt construite la marginea oraşului pentru a se muta într-un apartament din aglomeraţia urbană.

Anunţuri de genul „Urgent. Vând vilă plus teren, contra casă, apartament plus diferenţa“ sunt tot mai frecvente la mica publicitate.

Blocat în datorii la bancă

Vasile Răzlog şi-a construit în 2006 o vilă cu două nivele la zece kilometri de Iaşi. Din lipsa banilor, bărbatul a abandonat lucrările la etajul doi al casei.

O datorie la bancă, de 30.000 lei, l-a făcut  pe ieşean să renunţe la vilă pentru a se muta înapoi în oraş. În schimbul casei deja mobilate, ieşeanul vrea un apartament cu trei camere în oraş plus o diferenţă de bani.

„Am nevoie foarte repede de bani. Am primit o ofertă cu un apartament cu trei camere, dar era într-un bloc cu bulină. Mai aştept clienţi. Dacă tot dau vila, măcar să fie pentru un apartament bun“, spune Vasile Răzlog. 

Mihalix M. a început anul trecut să lucreze la vila în care sprera să se mute cât mai curând. Între timp, bărbatul a rămas fără bani, iar în decembrie 2008 oprit lucrările. Acum, ieşeanul şi-a dat la mica publicitate vila neterminată, cu o suprafaţă de 155 metri pătraţi. Mihalix vrea în schimb o garsonieră sau o cameră de cămin şi diferenţa în bani.

„Am investit 30.000 euro, iar ca să termin casa mai am nevoie de încă vreo 20.000 euro pe care nu-i am. Am calculat tot ce am cheltuit şi ies în pierdere. Îmi pare rău că m-am apucat de construit“, spune ieşeanul.

Daniel Botezatu a lucrat cinci ani în construcţii în Spania. Din banii strânşi, bărbatul şi-a cumpărat un apartament cu trei camere în Iaşi.

De două luni, Daniel Botezatu a fost concediat de la locul de muncă pe care îl avea peste hotare şi a revenit în ţară. De atunci, ieşeanul este în căutarea unui loc de muncă şi spune că nu îşi permite să întreţină apartamentul cumpărat.

Pentru a scăpa de problemele cu banii, omul vrea să facă schimb cu un apartament mai mic şi să mai rămână cu nişte bani în buzunar.

Vile pe terenul primăriri

La Botoşani, tinerii cu vârsta până în 35 de ani pot  să îşi ridice o casă în zonele periferice ale oraşului pe terenurile date de primărie.

În ultimii doi ani, peste 40 de botoşăneni au beneficiat gratuit de  câte 300 de metri pătraţi de teren pentru casă. Dacă unii şi-au ridicat deja vile, alţii nu au depus încă documentaţia pentru obţinerea autorizaţiei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite