Criza muncitorilor salvată cu vietnamezi, chinezi şi turci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O companie arădeană va aduce muncitori din Vietnam ca să-şi asigure forţa de muncă Firmele de recrutare din Arad şi Timişoara au tot mai multe cereri ca să aducă muncitori din

O companie arădeană va aduce muncitori din Vietnam ca să-şi asigure forţa de muncă

Firmele de recrutare din Arad şi Timişoara au tot mai multe cereri ca să aducă muncitori din Orientul Îndepărtat.

Omul de afaceri Mihai Verbiţă a declarat că o firmă de recrutare a forţei de muncă din Oradea se ocupă de angajarea, la Arad, a vietnamezilor. "Avem nevoie de 40 de muncitori şi în Arad nu mai găsim forţă de muncă. Am încercat şi cu muncitori din alte zone din ţară, dar singurii pe care i-am găsit nu se ţin de treabă", a declarat Mihai Verbiţă.

Constructori maghiari la drumuri

Cei mai mulţi dintre patroni, în special ai firmelor de construcţii, au adus forţă de muncă din Ungaria pentru că este aproape de Arad, iar şomajul în estul Ungariei este ridicat.

Subprefectul judeţului Arad, Levente Horvath, a precizat că dezvoltarea zonelor industriale, cum ar fi cea din Curtici, va aduce în judeţ alţi muncitori străini. "În perioada imediat următoare ar putea veni circa 100-150 de muncitori din Ungaria", susţine subprefectul Levente Horvath.

500 de chinezi pentru mall

Tot în Arad, vor sosi în curând şi muncitori din Serbia. Pentru cel mai nou proiect imobiliar din Timişoara, extinderea Iulius Mall-ului, investitorul a contractat mână de lucru din China. Peste 200 de muncitori asiatici au ajuns în oraşul de pe Bega.

Până la începutul lui 2009, numărul muncitorilor chinezi urmează să ajungă la 500, ceea ce înseamnă că tabăra în care aceştia s-au instalat va fi mai populată decât multe din satele bănăţene.

Aducerea forţei de muncă din ţările asiatice creează şi probleme, pentru că populaţia din acea zonă are obiceiuri alimentare şi sociale diferite de cele ale europenilor. Patronii sunt nevoiţi să investească şi într-un ambient familiar muncitorilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite