Criza locurilor de veci umflă preţurile pe piaţa "neagră"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

dacă rata mortalităţii, de aproape două mii de decese pe an, se menţine. Cum pentru incinerare optează foarte puţini, singura soluţie pentru administraţie ar fi înfiinţarea de noi cimitire

dacă rata mortalităţii, de aproape două mii de decese pe an, se menţine. Cum pentru incinerare optează foarte puţini, singura soluţie pentru administraţie ar fi înfiinţarea de noi cimitire la marginea oraşului.
Criza nu a scăpat din atenţia speculanţilor care au concesionat din timp zeci de locuri de veci şi încearcă acum să scoată profit. Rubricile de mica publicitate conţin deja anunţuri de vânzare la preţuri care depăşesc cu mult sumele oficiale. Afacerea pare să fie profitabilă, în condiţiile în care autorităţile nici măcar nu încearcă să intervină pentru eliminarea speculanţilor în momente extrem de sensibile pentru toată lumea. Oficial, taxa de concesionare a locurilor de veci (care se face pe şapte ani, cu posibilitate de prelungire, conform regulamentului de administrare şi funcţionare a cimitirelor) este de 65 de lei noi. Pe piaţa "neagră", costurile pot ajunge până la 1.500 de euro, şi chiar mai mult. Este celebru cazul unei familii de rromi din Timişoara care, în urmă cu câţiva ani, a vrut cu orice preţ un loc într-un cimitir. şi l-a obţinut, cu puţin sub zece mii de euro. Legea spune că locurile de veci pot fi lăsate, cu titlu de moştenire, până la rude de gradul patru, dar nu pot fi înstrăinate. Conform unei legi locale, în cazul personalităţilor oraşului lucrurile se schimbă. În urma unei hotărâri a consiliului local, acestea pot primi loc de veci gratuit.

Un nou cimitir
Suprafaţa totală a celor cinci cimitire din Timişoara este de 40,5 hectare, cu o capacitate de aproximativ 120.000 de locuri, aproape toate concesionate deja. Dacă la cele de pe Calea şagului şi din Calea Buziaşului mai sunt aproximativ 25.000 de locuri care mai pot fi concesionate, cel de pe strada Stuparilor nu mai are decât o mie de locuri. Sorin Ciurariu, arhitectul-şef al oraşului, spune că actualul plan urbanistic general (PUG) nu prevede spaţiu pentru noi cimitire.
"În condiţiile în care nu există altă locaţie, o soluţie este supraetajarea, dacă biserica permite acest lucru", a declarat acesta. El spune că lucrările pentru refacerea PUG-ului vor începe anul viitor şi, dacă se ajunge la concluzia că această criză va atinge punctul maxim în zece ani, va fi necesară identificarea unor terenuri în acest scop. "Trebuie să fim prevăzători. N-ai cum să negi identitatea creştină", a adăugat arhitectul-şef al oraşului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite