Criza înţepeneşte poarta oţelăriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Combinatul siderurgic TMK-CSR reia producţia temporar, după ce oţelarii au şomat. Ruşii care deţin combinatul siderurgic TMK, fostul CSR, sunt nevoiţi să oprească tot mai des producţia din lipsă de comenzi.

Oţelarii din Reşiţa intră mâine din nou pe poarta combinatului, după cinci zile de şomaj tehnic. Muncitorii se întorc însă la lucru numai două săptămâni.

Criza mondială a afectat clienţii combinatului care, în urmă cu numai câţiva ani, se mândrea cu foc nestins la furnale din 1.771. Din vara aceasta clienţii au redus comenzile, astfel încât ruşii de la TMK, care deţin combinatul, sunt nevoiţi des să închidă poarta oţelăriilor.

Viitorul nu sună bine

Combinatul (CSR) producea aproape jumătate de milion de tone de oţel pe an şi a axat producţia pe profilele pentru fabricarea ţevilor. Miercuri CSR a închis poarta pentru că lipseau comenzile. Mâine activitatea este reluată, însă numai până în 18 noiembrie, când producţia va fi oprită din nou.

Conducerea susţine că semnele crizei s-au simţit de acum trei luni şi că viitorul nu sună bine. „Criza se va adânci anul viitor” spune directorul Ioan Romulus. Liderul sindicatului Vatra din TMK-CSR, Iancu Muhu, a spus că în siderurgie criza se resimte din plin şi că este oprită producţia, până în ianuarie, la combinatele de la Oţelu Roşu, Hunedoara, Târgovişte, Buzău, Câmpia Turzii.

Muhu mai spus că, în urmă cu o lună şi jumătate, conducerea TMK a prezentat sindicatelor o situaţie roză, cu comenzi pe cel puţin şase luni din 2009. TMK Reşiţa are 1.300 de angajaţi şi conducerea analizează chiar modalitatea de a face reduceri de personal.

Management de urgenţă

Pentru depăşirea crizei s-a realizat la nivelul grupului TMK o echipă de management al crizei, din care face parte preşedintele pe România, Adrian Popescu. Compania a fost nevoită să recalibreze toate planurile de afaceri. „Unele proiecte de dezvoltare vor fi amânte.

Se va reduce producţia, reducând timpul de lucru. Din păcate asta înseamnă disponibilizări dublate de reducerea timpilor de muncă la personalul rămas. Reducerea de personal va afecta în primul rând angajaţii din sectoare-le auxiliare producţiei”, a declarat preşedintele gupului de firme siderurgice TMK România, Adrian Popescu. 

Sindicalist optimist

Liderul Filialei judeţene Caraş-Severin a Cartelului Alfa, Marian Apostol, declară că această criză cade numai bine acelora care nu vor să respecte legea sau angajamentele faţă de salariaţi. „Întra-devăr, în siderurgie se resimte o criză, dar probabil că e de conjunctură.

Crizele acestea sunt şi ele produse de cineva şi cineva are de câştigat de pe urma acestei crize, dar sunt convins că va trece la fel de repede cum a venit” a spus optimist Apostol.

UCMR stă mai bine

Grupul de firme UCM Reşiţa, compania cu cei mai mulţi angajaţi din oraş, nu pare deocamdată afectat. În această perioadă lucrează toţi cei 3.600 de angajaţi. UCM Reşiţa a traversat propria sa criză anul trecut, când a închis mai multe secţii şi a trimis salariaţii în şomaj tehnic.

„Anul trecut am fost foarte aproape să dispărem din peisajul economic, din lipsă de comenzi”, a declarat directorul general Adrian Chebuţiu. „În urma reformelor organizatorice şi a diversificării activităţii uzinei, UCMR s-a redresat, iar în prezent există un portofoliu de comenzi pentru tot anul 2009.

Mai mult, există comenzi pe care nu le putem executa pentru că nu avem destulă forţă de muncă” a mai spus Chebuţiu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite