Criza globală loveşte local

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ratingurile unor oraşe scad, iar multe fabrici nu au de lucru. Firme care, până nu demult, reprezentau motorul creşterii economiei se văd acum nevoite să-şi trimită acasă angajaţii, iar şansele de finanţare sunt tot mai îndepărtate.

Economia românească e lovită în plin de şocul crizei financiare globale, care afectează atât întreprinderile, cât şi bugetele administraţiilor locale.

Companii mari din întreaga ţară, de care depind – cel puţin economic – comunităţile locale, dar şi combinatele siderurgice şi metalurgice, îşi anunţă rând pe rând restrângeri dramatice ale activităţilor.

Peste toate acestea, zilele trecute a venit vestea scăderii ratingurilor unor oraşe mari, care îşi văd astfel din ce în ce mai reduse şansele de a obţine banii necesari continuării programelor de dezvoltare.

Bucureştiul şi Oradea au nu numai calificativele de siguranţă coborâte pe fondul retrogradării ratingului de ţară, ci şi perspectivele din care sunt monitorizate de-acum încolo s-au modificat de la „stabil“ la „negativ“.

Principala consecinţă a acestor retrogradări este aceea că, la următoarele încercări de a obţine fonduri, primăriile respective vor fi considerate mai riscante, astfel că şi finanţarea se va acorda la costuri mai mari.

De cealaltă parte, în economia reală, companiile rezistă tot mai greu, în condiţiile în care clienţii tradiţionali nu le mai cumpără produsele, astfel că – în cele mai „fericite“ cazuri – îşi opresc doar temporar activitatea.

Oradea, ceva mai „riscantă“

Agenţia Fitch a redus ratingul acordat Primăriei Oradea pentru datoriile pe termen lung în valută, de la “BBB minus” la “BB plus”, perspectiva acestora fiind înrăutăţită de la “stabilă” la “negativă”.

Reprezentanţii municipalităţii susţin că decizia agenţiei nu va afecta oraşul, iar analiştii financiari precizează că deciziile eventualilor investitori care se gândesc să vină la Oradea nu trebuie să fie bazate pe ratingul Fitch, care se referă doar la capacitatea de rambursare a creditelor.

Bihorul pierde locuri de muncă

Municipalitatea de la Oradea are două credite importante în valută. Unul în valoare de 26 de milioane de euro, de la Banca Europeană de Investiţii, şi altul de 16 milioane de euro, de la Dexia. Aici se adaugă obligaţiunile în valoare de 10 milioane de lei, scadente în 2009 şi 2010, şi un credit de la BCR în valoare de 80 de milioane de lei.

“Pe partea de datorie publică, contractele în valută cu Banca Europeană de Investiţii şi Dexia sunt deja încheiate. Probleme ar putea apărea dacă am dori finanţare de la instituţii mari, însă noi am valorificat deja ratingul acordat de Fitch anul trecut”, spune directorul economic al Primăriei Oradea, Eduard Florea.

Dar şi firmele din Oradea au început să simtă criza financiară: patru companii noi au concediat în octombrie 300 de persoane, după ce în septembrie au fost daţi afară 441 angajaţi, iar în august alţi 344 de la fabrica Oradinum. Coca-Cola şi-a închis şi ea fabrica din Bihor. O altă firmă care va avea de suferit este UAMT Oradea, furnizor al uzinelor Dacia.
Timişul scade

In ochii investitorilor

Arhitectul-şef al Timişoarei, Sorin Ciurariu, afirmă că investitorii care ar veni acum în zonă nu mai găsesc aceleaşi oportunităţi ca acum cinci ani, iar riscurile pe care şi le-ar asuma pentru un proiect de afacere sunt mult mai mari.

„Fiecare face o analiză SWOT, iar oportunităţile sunt mult prea mici pentru a face faţă riscurilor. Toţi caută forţă de muncă bună şi ieftină. Or, aşa ceva nu mai există, mâna de lucru de aici este calificată şi scumpă”. 

Concedieri masive în Moldova

Agenţiile Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă din aproape toate judeţele Moldovei au anunţat că mai multe firme de construcţii, textile şi producţie vor face reduceri majore de personal.

În total, peste 2.800 de moldoveni vor fi nevoiţi să-şi caute un alt loc de muncă în următoarele două luni. Specialiştii susţin că unul dintre motivele acestor concedieri este criza financiară mondială care îi afectează şi pe oamenii de afaceri din această zonă. Cel mai afectat judeţ este Vasluiul, unde, până la finalul anului, vor fi daţi afară aproape 900 de oameni. Alina Busuioc

Bani mai scumpi pentru oraşe

Ca urmare a scăderii ratingului, municipalităţile din România care vor dori să obţină finanţări vor fi creditate la dobânzi mai mari, ne-a declarat Marius Bostan, senior partner la compania de consultanţă financiară VMB Partners.

În ceea ce priveşte obligaţiunile municipale emise pe Bursă, scăderea ratingului ar putea avea efect asupra faptului că investitorii vor cere randamente mai bune.

În plus, normal ar fi să scadă preţul de vânzare a obligaţiunilor odată cu scăderea ratingului. În prezent, la Bursa de Valori Bucureşti sunt tranzacţionate 20 de serii de obligaţiuni municipale.

Până în momentul de faţă, au căutat finanţare pe piaţa românească de capital autorităţile locale din Alba Iulia, Bacău, Eforie, Hunedoara, Iaşi, Lugoj, Medgidia, Năvodari, Oradea, Teiuş, Târgu Mureş şi Timiş.

Trei combinate şi-au întrerupt activitatea


HUNEDOARA

După aproape 80 de ani de funcţionare neîntreruptă, combinatul siderurgic de la Hunedoara îşi opreşte producţia. Motivul: comenzile mergeau în mare parte la export, iar acum cererea e afectată de criza economică mondială. Producţia la combinatul siderurgic din Hunedoara a fost oprită din cauza lipsei de comenzi. Muncitorii vor fi trimişi acasă până la sfârşitul anului, cu o indemnizaţie de 75% din salariu.

TÂRGOVlŞTE

Poducătorul rus Mechel a oprit producţia la combinatul din Târgovişte timp de o săptămână, până pe 10 noiembrie, din cauza scăderii cererii de oţel. Rămaşi acasă, agajaţii companiei primesc doar 75% din salariu, potrivit unei raportări transmise Bursei de Valori Bucureşti. Celălalt producător rus de pe piaţa românească, TMK, a anunţat că va reduce producţia şi la Artrom Slatina.

REŞIŢA

Angajaţii combinatului siderurgic TMK Reşiţa vor fi trimişi şi ei în concediu, din 17 noiembrie, urmând să li se plătească 75% din salariu, potrivit liderului de sindicat, Iancu Muhu, citat de presa locală. Anunţurile celor două companii cu capital rus vin la câteva săptămâni după ce ArcelorMittal Galaţi, cel mai mare producător de oţel din România, şi-a programat închiderea pe perioadă nedeterminată a unui furnal. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite