Criza trimite acasă copiii euronavetiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Criza trimite acasă copiii euronavetiştilor
Criza trimite acasă copiii euronavetiştilor

La „Mihai Eminescu”, cel mai căutat liceu de românii care se întorc în ţară, numărul elevilor veniţi din străinătate s-a dublat. Georgiana Ierne va studia în clasa a VI-a în România, după ce anul trecut a învăţat în Italia. Ea a spus că acolo nivelul educaţiei este mai scăzut decât cel din ţară şi s-a plâns că era jignită de colegi.

Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” este, datorită faptului că se pune accent pe învăţarea limbilor străine, una dintre cele mai solicitate instituţii de învăţământ din oraşul de pe Someş de către elevii ai căror părinţi hotărăsc să se reîntoarcă în ţară.

Numărul elevilor care au cerut echivalarea studiilor la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” s-a dublat la începutul anului şcolar în curs, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Astfel, dacă anul trecut s-au înscris patru astfel de elevi, în acest an, numărul a ajuns la zece.

Mai bine în România

Georgiana Ierne este una dintre elevele clujence care va învaţa începând din acest an din nou la Cluj. Eleva a studiat clasa a V-a în Italia. Familia s-a întors la Cluj din cauza problemelor financiare. „Am muncit puţin în perioada în care am stat în Italia, pentru că nu am reuşit să-mi găsesc de lucru. Criza se resimte şi în străinătate şi nu mi-am putut permite să rămân în continuare acolo”, a declarat Agenor Ierne, tatăl Georgianei. Soţia acestuia, care este îngrijitoarea unei italience în vârstă, a rămas în continuare în străinătate, acest tip de job nefiind afectat de recesiune.

Georgiana, acum elevă în clasa a VI-a, a explicat că nivelul de învăţământ din şcoala unde a studiat este unul mult mai scăzut decât cel românesc şi s-a arătat nemulţumită de jignirile şi modul în care a fost tratată de colegii italieni. „Ne luau de multe ori la mişto, ne respingeau pe mine şi pe încă o colegă româncă”, a explicat eleva.

Inspectoratul aşteaptă alţi elevi

Patricia Trif, o altă elevă care s-a reîntors alături de mama ei la Cluj spune că readaptarea la acest sistem de învăţământ nu va fi una uşoară. „Mama mea s-a mutat cu serviciul aici şi a vrut pentru mine o şcoală mai serioasă. Mi-e mai greu cu limba, pentru că  am făcut şase clase în Spania şi nu cunosc câteva cuvinte”, a declarat Patricia Trif, elevă acum în clasa a noua la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”.

La începutul anului şcolar la Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj (IŞJ) au fost înregistrate 16 solicitări de echivalare a studiilor. „Din cauza situaţiei economice, ne aşteptăm să avem tot mai multe solicitări, pentru că revenirea elevilor în ţară nu este condiţionată de timp”, a precizat Horia Corcheş, purtătorul de cuvânt al IŞJ Cluj.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite