Criza economică scade preţul apartamentelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lipsa banilor pentru locuinţe îi avantajează pe cei cu lichidităţi. Un apartament în Timişoara poate fi cumpărat cu preţuri mult mai mici decât acum doi ani.

După ce a adus concedieri masive şi a blocat creditele bancare, criza financiară produce şi efecte bune. Preţurile apartamentelor au scăzut considerabil. Micşorarea preţurilor s-a produs lent, pe fondul problemelor economice, faţă de sumele vehiculate în urmă cu doi ani, la ora actuală valorile pot fi şi cu 40 la sută mai mici. Cu toate acestea, timişorenii nu se înghesuie la agenţiile imobiliare iar singurii câştigaţi sunt aceia care încă mai au lichidităţi.

„Preţurile apartamentelor au scăzut cu 20-30 la sută, iar în unele cazuri sunt şi diferenţe de până la 40 la sută faţă de alţi ani. Cel mai mult lasă din preţ timişorenii care primesc imobilul drept moştenire şi au nevoie urgentă de bani. Anul trecut, în vară, un apartament cu două camere pe Liviu Rebreanu costa 72.000 euro. Ieri, în aceeaşi zonă s-a vândut unul cu 47.000 euro”, a explicat Gianina Indrie, agent imobiliar la firma „House Elisabetin”.

Băncile îşi fac lobby

Majoritatea agenţilor imobiliari preconizează o stabilizare a preţurilor şi spun că timişorenii se tem să investească bani în apartamente din cauza crizei financiare. „Atâta timp cât se face propagandă despre scăderea preţurilor, nici eu nu aş face credit, în ideea că vor fi şi mai ieftine apartamentele. Da nu au cât să mai scadă.”, a mai spus Indire.

Firmele imobiliare spun că au fost vizitate de reprezentanţi ai băncilor pentru a semna contracte de colaborare în baza cărora agenţii să le recomande clienţilor de unde să îşi ia credite avantajoase. „Cei mai avantajaţi timişoreni sunt cei care au lichidităţi”, a adăugat Roger Dunăreanu de la agenţia imobiliară „Dream House”.

Ponturi imobiliare

Dacă cele mai ieftine zone din Timişoara sunt Blaşcovici, Buziaş sau Freidorf, imobilele mai scumpe se găsesc în zona centrală, pe Take Ionescu, în Giroc sau Soarelui. Apartamente pentru un buget mediu pot fi cumpărate în Lipovei, pe Calea Aradului sau în Circumvalaţiunii.

În Calea Lipovei, o garsonieră poate costa şi 28.000 de euro iar în Calea Aradului preţurile pot ajunge până la 31.000 de euro.  În zona Pădurea Verde, o garsonieră costă 18.000 de euro. La capitolul apartamente cu două camere, în zona Calea Girocului preţul poate scădea la 37.000 de euro.

Cei care doresc un apartament cu trei camere, pot opta pentru o variantă în Calea Lipovei cu 55.000 de euro.

Evoluţia preţului la locuinţe

Preţ                           2007                 2009

Garsonieră               40.000 euro    30.000 euro
Apartament cu 2 camere    70.000 euro    50.000 euro
Apartament cu 3 camere    100.000 euro    70.000 euro

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite