Criză politică peste criză economică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Criză politică peste criză economică
Criză politică peste criză economică

Anunţul premierului Emil Boc privind remanierea ministrului de Interne, Dan Nica, a stârnit o adevărată furtună pe scena politică. PSD a ales ieri să rămână în Guvern, reafirmându-şi sprijinul politic pentru Dan Nica. Miniştrii PSD vor pleca doar dacă Boc îşi va menţine decizia de remaniere.


Mai citeşte şi:

Liderul PSD Mircea Geoană i-a pasat preşedintelui Traian Băsescu responsabilitatea păstrării actualei configuraţii a Guvernului, şefului statului revenindu-i sarcina de a accepta sau nu propunerea de revocare a unui ministru.

„Decizia prim-ministrului e nefondată şi argumentele evocate în cadrul coaliţiei reprezintă pretexte politice care ascund interesul politic direct al lui Traian Băsescu, a cărui obsesie permanentă este de a frauda alegerile prezidenţiale din decembrie. În spatele acestui gest al lui Boc, la comanda lui  Băsescu, se ascunde cel mai penibil şi îngust interes politicianist“, a acuzat Geoană. „Act samavolnic“ şi „neconstituţional“ a fost şi comentariul preşedintelui de onoare al PSD, Ion Iliescu, pe marginea deciziei lui Boc.

Condiţiile revocării

Potrivit lui Iliescu, premierul nu are dreptul să demită un ministru, aceasta făcându-se prin decizia preşedintelui, iar în cazul în care Guvernul este format dintr-o coaliţie de partide, remanierea trebuie aprobată de Parlament. Iliescu se înşală. Constituţia prevede că funcţia de membru al Guvernului încetează în urma demisiei sau a revocării.

Între PSD şi PDL există însă un protocol de colaborare, care stabileşte că prim-ministrul poate propune, motivat, revocarea unui ministru, numai după consultarea prealabilă a conducerii celeilalte părţi şi cu informarea, în aceleaşi condiţii, a forului de conducere şi control al coaliţiei.  Prin revocarea unilaterală a ministrului de Interne, Boc a încălcat doar protocolul, nu şi Constituţia.

Hotărârea social-democraţilor a venit la finalul unei zile, marcată de o cascadă de şedinţe, scenarii şi dezbateri. „Am informat coaliţia despre intenţia de remaniere a ministrului de Interne!” a fost anunţul premierului Emil Boc, ce a acţionat ca un fitil pentru tensiunile care au explodat ieri în coaliţie.

Potrivit unor surse, premierul le-a spus liderilor celor două partide în coaliţie că a recurs la această decizie şi pe fondul unor semnale primite din partea unor cancelarii occidentale, care au cerut clarificarea acuzaţiilor formulate de Nica privind fraudarea alegerilor, care ne „decrediblizează” în plan extern.

Anunţul premierului i-a determinat pe mulţi contestatari ai coaliţiei din tabăra PSD să iasă la atac şi să ceară conducerii centrale forţarea ruperii protocolului. Pentru retragerea de la guvernare s-au declarat ieri atât deputaţii, cât şi senatorii PSD, precum şi unii reprezentanţi ai Comitetului Executiv Naţional. 

Băsescu: Să-şi bage picioarele în apă rece!

Departe de zona de conflict nu s-a ţinut nici preşedintele Traian Băsescu. Acuzat de PSD că este „artizanul” impasului la care au ajuns ieri social-democraţii şi liberalii, şeful statului a ieşit la rampă cu un sfat pentru calmarea tensiunii din cele două tabere: „Să-şi bage picioarele în apă rece!”. „Să şi le bage şi dânsul în apă!”, a venit, în scurt timp, şi replica liderului PSD, Mircea Geoană. Mai vehement a fost însă Viorel Hrebenciuc, care i-a recomandat preşedintelui „să stea cu capul în apă rece tot timpul, pentru că este mereu beat”. Şi liderul PSD Bucureşti, Marian Vanghelie, i-a ţinut isonul, afirmând că România are de-a face cu „un preşedinte mai mereu mahmur, mai mereu bâlbâit, din cauza că, de dimineaţa până seara, consumă foarte mult“.

Discuţii de tatonare

Liderii PDL Emil Boc, Adriean Videanu şi Radu Berceanu s-au întâlnit ieri cu preşedintele UDMR Marko Bela, în timp ce o delegaţie social-democrată, condusă de „sforarul” Viorel Hrebenciuc, a avut discuţii cu liberalii, înainte ca PSD să anunţe decizia finală.

Potrivit unor voci, discuţiile dintre PDL şi UDMR au vizat colaborarea la nivel guvernamental sau susţinerea în Parlament a unui Guvern minoritar. De altfel, potrivit unor surse, în cazul în care PSD rămâne definitive la guvernare, Boc este pregătit să anunţe şi remanierea a doi miniştri PDL, Gabriel Sandu de la Comunicaţii şi Theodor Paleologu de la Cultură. 

Filmul evenimentelor

- 10.50 Premierul Emil Boc: „Am informat coaliţia despre intenţia de remaniere a ministrului de Interne, Dan Nica (PSD)“
- 11.00 Preşedintele PSD, Mircea Geoană: „Premierul a propus, în coaliţie, ca ministrul de Interne să fie înlocuit, cu titlu interimar, de Vasile Blaga, ministrul PDL al Dezvoltării.“
- 11.50 Boc: „La Ministerul de Interne nu există niciun interimat. Aşteptăm nominalizarea PSD pentru postul vacant.“
- 13.15 PSD: „Susţinem şi menţinem sprijinul politic pentru Dan Nica.“
- 13.20 Dan Nica: Atacul din cursul zilei poate arunca România într-o criză fără precedent.
- 14.30 Liderul liberal Crin Antonescu: „Cerem demisia Guvernului. PNL nu va susţine o moţiune de cenzură a PSD, dacă iese din Guvern.“
- 14.48 Preşedintele Traian Băsescu: „PSD şi PDL să-şi bage picioarele în apă rece!“
- 15.40 Geoană: „Să îşi bage şi Băsescu picioarele în apă!“
- 18.05 Deputatul PSD Valeriu Zgonea: „Majoritatea parlamentarilor PSD s-au pronunţat pentru ieşirea de la guvernare.“

Planurile anticriză, la sertar

image

Majoritatea reformelor pentru relansarea economiei, promise cu mare angajament de PDL şi PSD, au rămas doar pe hârtie, pe fondul certurilor dintre cele două partide. Deşi s-au întrecut în a concepe planuri pentru scoaterea ţării din criză, democrat-liberalii şi social-democraţii nu au reuşit să pună în practică decât câteva dintre acestea.

Guvernul Boc a trecut totuşi la capitolul “realizări” legile Educaţiei, salarizării unitare şi restructurării agenţiilor, pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament.

Neimpozitarea profitului reinvestit este altă măsură adoptată recent.

Pe de altă parte, deşi chiar Guvernul le-a propus partenerilor săi sociali plata TVA la încasarea facturii, plata rapidă a datoriilor pe care statul le avea către companiile private sau relaxarea fiscalităţii, promisiunile nu au mai prins ulterior contur. Altă măsură rămasă în sertar, promisă în special de PSD, se referă la reducerea cotei de TVA pentru alimente.

Guvernanţii nu au reuşit să pice de acord nici în privinţa noului Cod Fiscal, proiect aşteptat încă pentru dezbatere în comisiile economice din Parlament.

Liberalii au cerut demisia Guvernului

image

Preşedintele PNL, Crin Antonescu (foto), a solicitat ieri demisia Guvernului şi instaurarea unui Executiv de tehnocraţi. Antonescu a mai precizat că, dacă PSD iese de la guvernare şi decide să iniţieze o moţiune de cenzură, liberalii nu o vor susţine. „Suntem convinşi că acest guvern trebuie să plece, şi unii, şi alţii. Dar încă o dată spun că noi nu intrăm în acest joc şi în niciun fel de combinaţie nici pentru susţinerea PSD, nici pentru susţinerea PDL”, a arătat preşedintele liberalilor.

Tot ieri, vicepreşedintele deputaţilor PNL Eugen Nicolăescu a declarat că, în semn de protest faţă de Guvern, liberalii vor iniţia şi depune patru moţiuni simple pe Transporturi, Agricultură, Sănătate şi Finanţe. Alt obiectiv stabilit ieri de liberali se referă la modificarea Legii electorale, pentru reducerea numărului parlamentarilor la 275-250.

Nou guvern: învestitură sau interimat


Eventuala retragere a social-democraţilor din Executiv ar echivala cu o criză politică şi l-ar aduce pe premierul Emil Boc în situaţia de a pierde jumătate din echipă. Situaţie pe care pare să o fi dorit, după cum îl acuză social-democraţii. Aceştia s-au plâns în repetate rânduri că PDL vrea să-i scoată de la guvernare şi chiar liderul PSD, Mircea Geoană, a susţinut că Traian Băsescu este cel care a pus la cale un astfel de plan.

Pentru a depăşi blocajul, prim-ministrul se va vedea nevoit să formeze un nou guvern. Strategia la care va apela Boc în acest scop a iscat, ieri, o mulţime de ipoteze şi de speculaţii.

O variantă ar fi ca Boc să propună, în locul social-democraţilor, noi miniştri aleşi din rândurile PDL. Deoarece plecarea social-democraţilor ar schimba componenţa politică a Guvernului, Boc va fi obligat să se prezinte cu noua echipă guvernamentală în Parlament pentru a obţine votul de învestitură, aşa după cum prevede Constituţia.

Dacă miniştrii doriţi de Boc vor reuşi să obţină jumătate plus unu din voturile tuturor  parlamentarilor, adică 236, atunci ei vor forma noul Guvern, care va fi unul minoritar. Dacă va obţine mai puţin de 236 de voturi, atunci se consideră că Guvernul a căzut, iar preşedintele Traian Băsescu, conform obligaţiilor sale constituţionale, va propune un candidat la funcţia de prim-ministru. Acesta va veni cu o listă a unei noi echipe guvernamentale, care va ajunge din nou în faţa Parlamentului pentru a fi învestită.

Surse politice susţin că democrat-liberalii ar fi demarat de ceva vreme procedurile de racolare a voturilor de la alte partide pentru a avea asigurat numărul necesar învestiturii unui nou guvern.

PDL, ai cărui parlamentari sunt în număr de 168, ar mai avea nevoie de 68 de voturi pentru a trece prin Parlament noul Guvern. Deputaţii minorităţilor, care susţin constant Guvernul, le-ar aduce 18 voturi, iar alte 31 ar putea veni de la senatorii şi deputaţii UDMR. În această situaţie, PDL ar mai trebui „să rupă” doar 19 voturi de la PNL şi PSD.  O altă variantă pe care prim-ministrul ar avea-o la îndemână, conform unei alte strategii vehiculate în cursul zilei de ieri, vizează numirea, în locul PSD, de miniştri interimari, aleşi din PDL. Aceştia ar urma să rămână în funcţie, prin prelungirea interimatului, până la alegerile prezidenţiale, după care democrat-liberalii speră că se va ajunge la formarea unui nou cabinet. În acest fel, premierul Emil Boc ar evita trecerea prin Parlament pentru votul de învestitură.

Părerile specialiştilor sunt însă împărţite în privinţa acestei strategii. Unii experţi susţin că prin numirea interimară a unor miniştri nu poate fi evitat votul în Parlament. Aceasta deoarece componenţa politică a Executivului s-ar  schimba prin plecarea PSD. În această situaţie, Constituţia prevede că noua echipă guvernamentală trebuie votată de Legislativ. Alţi experţi sunt însă de părere că nu mai este nevoie de votul de învestitură al Parlamentului în cazul numirii interimare a miniştrilor. 

În condiţiile în care PSD se retrage de la guvernare, poate chema noul Guvern Boc în faţa Parlamentului printr-o moţiune de cenzură.

Liberalii, în schimb, nu mai pot recurge la un astfel de demers deoarece au atacat deja Executivul printr-o astfel de moţiune în această sesiune. Or, Constituţia spune că dacă o moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea. 

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite