Criza economică lasă fără job mii de ardeleni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firmele de construcţii, cele exportatoare şi IMM-urile îşi disponibilizează angajaţii. Criza economică a făcut primele victime în Ardeal. Cel mai afectat judeţ este Clujul, capitala economică a regiunii, care are 2.000 de noi şomeri.

În judeţul Cluj, un număr de 14 societăţi comerciale au anunţat intenţia de preconcediere colectivă. Cea mai afectată zonă din judeţ este municipiul Turda, unde trei firme vor disponibiliza peste 700 de persoane. Numai la „Sticla Turda” vor fi daţi afară 450 de muncitori în următoarea perioadă.

„Drept urmare, rata şomajului va creşte considerabil, de la 2,8% la 4,8%”, estimează Daniel Don, directorul Agenţiei de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj. Creşterea nu este considerată una firească, chiar dacă iarna se înregistrează o traiectorie ascendentă a ratei şomajului, mai ales din cauza lipsei de activitate din domeniul construcţiilor.

3%, rata de şomaj în Bihor

Aproape 1.000 de personae au rămas fără loc de muncă în această toamnă şi în Bihor. Fabrica de confecţii Oradinum a concediat 320 de persoane, iar o societate care producea cabluri auto pentru Italia a concediat alte 350 de persoane.

De la 1 octombrie, o firmă care produce mobilă pentru export a trimis în şomaj 60 de persoane. Coca – Cola, care avea un punct de lucru lângă Oradea a concediat peste 100 de angajaţi, iar producţia a fost mutată în altă parte. Rata şomajului a ajuns astfel la 3% în Bihor.

Concedieri din lipsă de comenzi

Sibienii au şi ei motive de îngrijorare că vor rămâne fără un loc de muncă Primii care au anunţat concedieri masive în această toamnă sunt cei de la Hidroconstrucţia Sebeş, unde 150 de oameni vor fi lăsaţi pe drumuri.

De asemenea, lipsa comenzilor este cea care a determinat conducerea Euro Wood Prod, din Miercurea Sibiului, să disponibilizeze, din 30 noiembrie, 52 de persoane angajate în domeniul confecţiilor. Totodată, de la 1 noiembrie, Petrom va renunţa la serviciile a 18 angajaţi, care asigurau funcţionarea singurului hotel al companiei aflat în Sibiu.

În Satu Mare, firmele care lasă pe drumuri un număr însemnat de oameni sunt Ardeleana Home Textile Satu Mare – 110 persoane şi Ceramica SRL Tăşnad – 47 de disponibilizări.

Construcţiile, vizate la Mureş

Printre judeţele din Ardeal mai puţin afectate de criza economică se numără Mureşul şi Bistriţa-Năsăud. Un singur agent economic bistriţean şi-a anunţat intenţia de preconcediere colectivă, pentru un număr de 20 de persoane. Este vorba de o firmă producătoare de îngheţată.

La Mureş, primele zone afectate sunt producătorii de materiale de construcţii. Spre exemplu, fabrica de cărămizi din Târgu-Mureş a înaintat un proiect de concediere pentru 80 de oameni din cei 121 de angajaţi. „Depozitele de materiale de construcţii reduc norma la oameni de la 8 la 4 ore”, susţine Carmen Vamanu, directorul Inspecţiei de Muncă Mureş. (Au contribuit Georgiana Anghel, Radu Mureşan, Ioana Gavrău, Valeriu Russu, Camelia Moldovan).

De ce au fost concediaţi muncitorii

Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicată, a identificat trei mari factori care determină societăţile comerciale din Transilvania să recurgă la reducerea activităţii şi, implicit, la concedieri în masă.

„Dificultatea de a obţine finanţări   şi refinanţări de la bănci de către Întreprinderile Mici şi Mijlocii (IMM) este una din cauze”, a precizat Voinea. La aceasta se adaugă încetinirea sau chiar stagnarea exporturilor, din cauza lipsei cererii generată de criza economică din întreaga lume. Nu în ultimul rând, o altă cauză este scăderea consumului general de pe piaţă, ce va fi vizibilă mai ales din luna ianuarie 2009.

Imm-urile în criză

Pe de altă parte, Ianfred Silberstein, preşedintele Asociaţiei Consilierilor Juridici din Sistemul Financiar-Bancar se teme pentru românii care se întorc în ţară din străinătate, care ar putea fi afectaţi de criza financiară.

„Dacă românii plecaţi la muncă în străinătate sunt trimişi acasă, în primul rând, se pierde valută. Mai grav decât atât, vom avea mai mulţi şomeri, dacă e să ţinem cont că marile companii sunt în pierdere deja şi recurg la concedieri”.

Voinea este de părere că cele mai afectate domenii sunt cele industrial, în special Intreprinderile Mici şi Mijlocii, toate firmele orientate către export, serviciile de retail şi nu în ultimul rând, construcţiile.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite