Criza se amână după sărbători

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muncitorii reşiţeni se pregătesc să înfrunte criza mondială cu planificări

Grupul UCM Reşiţa abordează ofensiv valul de probleme creat de cutremurul financiar.

„Noi, la UCM Reşiţa, abia am depăşit propria noastră criză şi ne pregătim să plonjăm în criza mondială”, a declarat Adrian Chebuţiu, preşedintele Grupului UCM Reşiţa. Managerul Uzinei de Construcţii de Maşini spune că în economia globală este imposibil să înoţi împotriva curentului. „Avem rezultate bune în 2008, am obţinut peste 1 milion de euro profit, am semnat contracte în valoare de 78 de milioane de euro şi avem un portofoliu de contracte pentru 2009, de aproape 100 de milioane de euro. Însă dacă se prefigurează o criză la nivel mondial, criză va fi şi pentru noi” a spus Chebuţiu. „Totuşi trebuie să ţinem seama de faptul că criza a fost indusă de speculatorii financiari, de faptul că şi această criză, ca toate crizele, este alimentată şi de o anumită mentalitate de criză, de mentalitate fatalistă. Aceasta poate paraliza orice activitate, în aşteptarea unor zile mai bune”, a spus Chebuţiu.

Criza  o sperietoare şi o motivaţie
Muncitorii UCM Reşiţa promit să abordeze criza în mod ofensiv. Preşedintele Adrian Chebuţiu anunţă o transformare de fond a societăţii în 2009.  „Anul viitor vom face un salt major la nivelul cifrei de afaceri, care va depăşi cu mult posibilităţile noastre de fabricaţie. Prin urmare, ne vom transforma din uzină de producţie într-un grup de afaceri. Vom prelua comenzi pe care le vom subcontracta, dar avem în plan şi achiziţionarea unor capacităţi de producţie în Asia, unde este o piaţă fantastică pentru hidroagregate. Nu aş putea spune că judeţul Caraş-Severin a resimţit multlăudata criză, cu mici excepţii – TMK şi construcţiile de maşini“, a declarat Marian Apostol, preşedintele filialei judeţene a Cartel Alfa. Sindicatele se referă la redimensionarea personalului pe aceste sectoare, deşi această măsură a fost luată încă dinaintea ajungerii crizei în ţara noastră. „E uşor să faci reduceri de personal şi să motivezi acest lucru prin criza mondială, dar e greu să-i readuci la lucru. Consider că ne confruntăm mai mult cu o criză de forţă de muncă profesionistă şi calificată în Caraş-Severin, decât cu o criză economică propriu-zisă. Poate la anul o vom resimţi“, a mai spus Apostol.
„Piaţa imobiliară cărăşeană e blocată. Nu se mai tranzacţionează imobile nefinalizate. Criza a lovit acest sector din plin. Aşteptăm deblocarea pentru 2009, dacă în sistemul bancar vor demara lucrurile“, a spus Florin Pereţeanu, manager imobiliar.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite