Criza şi accidentele cresc numărul donatorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrul de Transfuzii plăteşte bonuri valorice de 59 de lei pentru 400 de mililitri de sânge. Dacă la începutul anului erau aproximativ 15 donatori pe zi, în ultimele luni, pe la recoltări au trecut în medie 20-22 de persoane pe zi.

Centrului de Transfuzii Alba Iulia creşterea numărului de donator este determinată pe de o parte de numărul mai mare al accidentelor rutiere din ultima vreme, iar pe de altă parte de criza economică.
Centrul de Transfuzii al spitalului din Alba Iulia asigură necesarul de sânge pentru întreg judeţul Alba. Numărul donatorilor „fidelizaţi” este însă destul de mic şi poate diferi de la o lună la alta.

Creştere în salturi

În unele luni numărul de recoltări este de aproximativ 350, iar în alte luni numărul donatorilor trece de 500. Conform personalului acestui centru o parte dintre donatori merg să li se recolteze  sânge pentru o persoană anume care urmează să facă o intervenţie chirurgicală, iar o parte donează pentru obţinerea bonurilor valorice.
„În ultima vreme se poate vedea o creştere a numărului persoanelor care donează. Sunt foarte mulţi oameni care sunt la prima donare. Este însă o creştere în salturi. În ultimele săptămâni au fost mai multe accidente de circulaţie. Mulţi dintre cei care au donat sânge au făcut acest gest pentru rudele sau prietenii implicaţi în evenimentele rutiere. Se poate regăsi însă şi un procent în numărul donatorilor, care sunt interesaţi de bonurile valorice”, a spus medicul specialist Ana Savu.

Beneficiile donării

Albaiulienii care donează sânge obţin la fiecare donare, în schimbul celor 400 de mililitri recoltaţi, şapte bonuri valorice în valoare de 59 de lei şi o zi liberă de la locul de muncă.
De asemenea, donatorii pot solicita şi o reducere de 50% la abonamentele pentru mijloacele de transport în comun. Pentru a putea dona fiecărei persoane i se evaluează mai întâi gratuit starea de sănătate. Înainte de donarea propuriu-zisă se măsoară tensiunea şi se face o analiză a hemoglobinei.

Trebuie să fii sănătos

Medicii Centrului de Transfuzii de la Alba Iulia recomandă celor care doresc să doneze sânge să se asigure că au o stare de sănătate bună, nu sunt obosiţi, răciţi şi nici stresaţi.
„Poţi dona numai la anumite interval, nu mai repede de 72 de zile. Eu sunt donator vechi. Ştiu că nu este bine să donezi dacă ai avut zile mai grele. Înainte e preferabil să bei un suc şi să mănânci o gustare. Eu am donat la început pentru cineva, dar pe urmă m-am gândit că pot face un bine şi pot ajuta şi pe alţii”, a spus donatorul Ioan Dărămuş, de 45 de ani, administrator.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite