Criza politică din Iran se lasă cu demisii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Criza politică din Iran se lasă cu demisii
Criza politică din Iran se lasă cu demisii

Cu nici zece zile înainte de depunerea jurământului în faţa Parlamentului, preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad adânceşte criza clasei politice, destituindu-l pe ministrul Informaţiilor, Gholam Hossein Mohseni Ejeie.

Afront la preşedinte

Potrivit agenţiei de presă Mehr, Ejeie a fost demis din funcţie ca urmare a unui afront verbal, de săptămâna trecută, din cadrul unei şedinţe de Guvern, pe tema numirii de către preşedintele iranian a lui Esfandiar Mashaie (cuscrul său) în postul de prim-vicepreşedinte.

La rândul său, ministrul Culturii, Safar Harandi, şi-a anunţat duminică demisia, fiindu-i însă respinsă de Ahmadinejad. Fost redactor-şef al cotidianului conservator „Kahyan“, el a criticat, de asemenea, desemnarea lui Mashaie ca prim-vicepreşedinte.

Nominalizarea acestuia din urmă, anunţată la 17 iulie, a provocat un val de proteste în rândul conservatorilor şi al liderilor religioşi iranieni. Aceştia i-au reproşat lui Mashaie că în iulie 2008 ar fi afirmat că „Iranul este prietenul poporului american şi al poporului israelian“. În urma presiunilor politice, Esfandiar Mashaie a renunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, la funcţia sa.

Polemica referitoare la Mashaie a făcut ca mişcările de protest faţă de realegera, la 12 iunie, a lui Mahmoud Ahmadinejad în funcţia de preşedinte, să treacă pe locul doi. Agenţia Mehr a anunţat însă că liderul opoziţiei, Mir Hossein Moussavi, a cerut autorizaţie pentru organizarea unei ceremonii, joi, la Teheran, în memoria persoanelor ucise în timpul manifestaţiilor violente din iunie.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite