Cristian Diaconescu: Românii din diaspora scapă de birocraţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de externe Cristian Diaconescu a declarat astăzi că românii din străinătate vor putea obţine mult mai repede documentele necesare de la consulate. MAE va introduce de la 1 iulie un sistem de verificare a datelor în timp real, care-i va ajta pe românii din diaspora să obţină mai repede confirmarea identităţii şi documentele solicitate.

"Prin acest sistem, în ceea ce priveşte solicitările pentru titlurile de călătorie, ca şi pentru confirmarea permiselor de conducere, timpii de aşteptare, cheltuielile, nervozitatea evidentă a românilor din străinătate aflaţi într-o situaţie specială vor fi practic rezolvate" a declarat Diaconescu.

Până acum, pentru confirmarea identităţii pentru titlurile de călătorie, românii erau era nevoiţi să aştepte câteva zile, până într-o săptămână, iar cei care solicitau confirmarea permiselor de conducere trebuiau să aştepte chiar între două şi trei săptămâni. Diaconescu a declarat că aceste probleme se pot rezolva acum într-o zi.

Ministrul a mai zis că se va simplifica şi procedura pentru cei care călătoresc în afara graniţelor şi sunt opriţi de poliţişti. "Este posibil ca, dacă respectivul poliţist are dubii în ceea ce priveşte veridicitatea permisiului de conducere, prin contactarea telefonică a celui mai apropiat oficiu consular şi cu acordul cetăţeanului român, să se realizeze o confirmare pe loc", a spus Diaconescu.

Sistemul va deveni operaţional de la 1 iulie.

Până acum, procedura de verificare a datelor era mult mai greoaie. După ce un cetăţean solicita oficiului consular din străinătate verificarea datelor, consulul transmitea la Ministerul Administraţiei şi Internelor elementele solicitate şi se aştepta confirmarea. MAI verifica, transmitea rezultatul verificării la MAE, care, la rândul său, transmitea oficiului dacă solictarea este validă sau nu. Pe baza acestui sistem, procedura de verificare poate fi realizată în timp real.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite