Cristian Diaconescu: alegerile din Moldova "par în regulă"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Diaconescu: alegerile din Moldova "par în regulă"
Cristian Diaconescu: alegerile din Moldova "par în regulă"

Ministrul de externe român a spus că din datelele Ministerului de Externe, care a avut opt observatori la alegerile legislative anticipate din R. Moldova, desfăşurarea scrutinului "pare în regulă".

Ministrul a completat că România aşteaptă însă şi concluziile organizaţiilor internaţionale.

Întrebat dacă MAE are deja o analiză despre modul în care s-au desfăşurat alegerile, Diaconescu a zis că "din punctul nostru de vedere situaţia pare în regulă. Repet, nu pot să trag concluzii, această calitate revine celor care au monitorizat direct alegerile. Ministerul de Externe a avut opt reprezentanţi în comisiile de evaluare a alegerilor, de monitorizare, au fost şi organizaţii neguvernamentale, aşteptăm punctul lor de vedere".

Dacă guvernul rezultat în urma alegerilor este unul legitim, cu care România ar fi gata să colaboreze, Diaconescu a spus: "Este prematur să ma pronunţ. În mod natural, aşteptăm concluziile organizaţiilor internaţionale care au supravegheat desfăşurarea alegerilor şi, în mod evident, ne vom pronunţa împreună şi în funcţie de concluziile acestor organizaţii, pentru că aşa este normal".

Referitor la provocările din partea R. Moldova la care România nu a răspuns, ministrul a explicat că "neintrând într-o polemică inflamatorie, repet inutilă, practic am lăsat liber procesul decizional acolo unde este mult mai important, şi anume în zona UE şi a Parteneriatului Estic, atunci când vorbim de alternative privind energia sau includerea Moldovei alături de România în proiectele subregionale.

"Deci, din această perspectivă, repet, un proces decizional într-adevăr mai puţin vizibil şi poate nu atât de flamboiant se desfăşura, era în curs, ar fi fost absolut ridicol din partea diplomaţiei româneşti să-şi blocheze demersul, repet, de natură pozitivă, intrând într-o retorică şi într-o polemică ce chiar nu ne-ar fi dus nicăieri", a completat Diaconescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite