Cristian Hrubaru: „Iris însemna o frântură de libertate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

DJ-ul postului de radio Magic FM povesteşte cum a ajuns să iubească formaţia Iris. Hrubaru a vrut să fie alături de Cristi Minculescu, în această perioadă dificilă, şi i-a dedicat în fiecare zi matinalul pe care-l realizează la Magic FM.

DJ-ul mărturiseşte că, în momentul primului contact cu muzica Iris, nu era deloc fan al rockului, ci asculta mai ales trupe la modă, precum Modern Talking. Revelaţia acestui gen muzical a venit în 1987, sub forma piesei „La popas“, de pe albumul „Iris I”.

Pe atunci, Hrubaru era în clasa a XI-a, la Liceul de Marină din Giurgiu şi stătea la internat, unde majoritatea colegilor lui ascultau rock. „Într-o zi am intrat într-o sală de studiu şi am văzut un coleg care zdrăngănea la chitară şi zbiera din toţi rărunchii: «La popaaaas!».

L-am întrebat ce are de ţipă şi el mi-a zis: «Frate, e Iris, frate!»“, povesteşte DJ-ul. Glumeţul de la „Cronica cârcotaşilor“ a primit atunci şi prima casetă cu Iris, de la colegul respectiv.

„În momentul acela, m-am îndrăgostit, efectiv. Am zis: «Mamă, ce forţă!». Nu ştiu de ce m-am îndrăgostit mai tare: de chitara aia, de forţa din vocea lui Cristi... Am ascultat albumul cap-coadă şi, nu numai că am devenit un fan Iris, dar am început să devin interesat de fenomenul rock“, spune Hrubaru.

Colecţia Iris din bibliotecă

Acea casetă a ajuns primul obiect dintr-o colecţie marca Iris, care stă la loc de cinste în biblioteca DJ-ului, alături de primele discuri pe vinil, scoase de Electrecord, şi de fotografii cu Hrubaru, familia sa şi Iris. La un concert Iris din Focşani, pe care l-a şi prezentat, Hrubaru şi-a pus colecţia într-o sacoşă şi l-a rugat pe Cristi Minculescu să îi dea autografe.

„M-am gândit: «Acum ori niciodată!». Când a văzut omul toate materialele, a zis: «Băi, tu eşti nebun, nici eu nu le am pe astea!». Exact acestea au fost cuvintele şi avea o privire foarte mirată şi admirativă. M-am simţit foarte bine, îmi doream să-mi facă cineva un buletin, un certificat cu «fan Iris»“, povesteşte Hrubaru, retrăind acel moment.

„Prima oară i-am văzut pe Iris în concert, la Giurgiu, în perioada liceului. Eram înnebuniţi. Ne-am făcut din cearceafurile din internat tot felul de bannere cu «Iris, te iubim!» sau cu titlurile pieselor pe care voiam să le ascultăm în concert. Pentru noi, pe vremea aia, Iris însemna o frântură de libertate, evadam din cenuşiul comunismului, în care ascultam numai elogii la adresa lui Ceauşescu. Mi s-a ridicat părul în cap când am auzit «Bună seara, prieteni», deşi încă nu aveam plete“, îşi aminteşte Hrubaru. 

„Au făcut totul din dragoste pentru fani“

Cunoscut pentru pletele lungi, glumeţul de la „Cronica cârcotaşilor“, avea probleme cu „coada“ în perioada comunismului, mai ales pentru că urma cursurile Liceului de Marină. Îşi lăsase, totuşi, o coadă mică, pe care o ascundea cu gulerul de la cămaşă sau vestonul uniformei.

image

Admiratorii vor să sărbătorească alături de Iris aniversările de 40 şi 50 de ani

Totodată, Cristian Hrubaru şi prietenii lui au stat ca pe ghimpi atunci când au auzit, sub formă de zvon, că trupa a fost interzisă. „Era foarte nasol şi, pentru că ştiam de ce e în stare regimul comunist, aproape că ne luasem adio. Nutream însă speranţa că vor fi iertaţi“, dezvăluie el. „Apoi a venit Revoluţia şi ne aşteptam să explodeze fenomenul Iris mai tare decât în anii ’80, ceea ce s-a şi întâmplat în 1990, cu un frumos album“, povesteşte Hrubaru. Însă a fost şocat să vadă o ştire despre incidentul din 1990, când au ars instrumentele formaţiei.

„S-a organizat un concert şi trupe precum Holograf şi Compact au strâns bani pentru a-şi ajuta colegii, spune Hrubaru, care face o paralelă între momentul greu de atunci şi problemele de sănătate ale lui Cristi Minculescu. El spune că a fost impresionat de dragostea cuplului Cristi şi Rodica Minculescu şi este convins că „se va scoate o carte, se va face un film sau o operă rock pe tema asta“.

DJ-ul Magic FM mai spune că speră să vadă Iris şi la concertele aniversare de 40 şi 50 de ani. „S-au adaptat din mers la cerinţele fanilor, au fost mereu sinceri. Cred că asta a fost reţeta succesului. Au făcut totul din dragoste pentru fani. De-asta au şi rezistat atâta. Am senzaţia că Iris va cânta mereu, că nu se va termina niciodată povestea asta frumoasă. Iar episodul ăsta cu Cristi e doar un hop, eu o iau drept o mini-vacanţă. Sunt convins că în maximum trei luni o să-i văd pe cei de la Iris din nou pe scenă“, povesteşte Hrubaru, plin de entuziasm.

„Sunt nişte artişti pe care lumea nu îi va uita nici peste 300 de ani. Iris rămâne Iris, orice s-ar întâmpla“, conchide DJ-ul.

Mesaje de suflet

Cristi, eu sunt tot timpul lângă tine şi sufăr alături de tine şi frumoasa ta soţie. Pe muzica ta m-am îndrăgostit, m-am distrat, am plâns, iar acum plâng pentru tine. Hai acasă şi înveseleşte-mă iar cu muzica ta. Numai bine ţie, familiei şi formaţiei Iris.Paul Dej

Sunteţi iubiţi de toată suflarea românească, iar gestul Rodicăi ar trebui urmat de multă lume. Ne-a dat o lecţie de iubire, de umanitate, i-a dat o nouă şansă la viaţă lui Cristi. Bravo Rodica, bravo Cristi! Vă iubim, vă aşteptăm! Laura Minea

Gândurile toate sunt către Dumnezeu. Îl rugăm cu lacrimi să vă întoarceţi sănătoşi. Formaţi Iris a locuit în noi tainic şi apoi ne-a cuprins în braţele ei puternice. Vă aşteptăm să continuaţi ce aţi început cu zeci de ani în urmă.Virginia Botta

Susţinere la Iaşi

Câteva sute de fani ieşeni au organizat vineri, în cadrul Campaniei Adevărul „Un milion de mesaje de suflet pentru Cristi Minculescu”, o seară specială dedicată trupei Iris. Fanii au vizionat concertul „Athenaeum 2000”,  au aplaudat şi au scandat numele lui Minculescu. Cristi Minculescu va începe în curând recuperarea postoperatorie, potrivit lui Cosmin Nicoară, managerul Iris. „Este din ce în ce mai bine. A început să mănânce hrană solidă, iar în curând va începe exerciţiile fizice”, a declarat Nicoară.

Mesaje primite până ieri, la ora 18.00: 0012840

Campanie
„Adevărul“ strânge un milion de mesaje de suflet pentru Cristi Minculescu

image

Ziarul „Adevărul” este alături de un mare artist în bătălia pentru viaţă. Ajută-ne să strângem peste un milion de mesaje de suflet! Toate mesajele voastre vor fi înmânate membrilor formaţiei şi familiei lui Cristi Minculescu. Familie, fani şi prieteni - acum mai mult ca niciodată trebuie să fim alături de ei! Susţineţi campania şi fiţi alături de membrii formaţiei! În fiecare zi, în ziarele „Adevărul” şi „Adevărul de Seară” veţi găsi totul despre istoria Iris şi poveştile lor de viaţă.

Mesageria Iris

Scrieţi-i lui Cristi!Trimiteţi mesajele voastre

-pe www.adevarul.ro, www.click.ro

-pe adresa de e-mail iris@adevarul.ro

-aduceţi-le la sediul redacţiei centrale de la Bucureşti sau la redacţiile locale „Adevărul” din Arad, Bacău, Baia Mare, Bistriţa, Botoşani, Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Deva, Iaşi, Oradea, Ploieşti, Reşiţa, Sibiu, Slatina, Suceava, Târgu Jiu, Târgu Mureş şi Timişoara

-prin poştă, pe adresa redacţiei centrale „Adevărul”– strada Fabrica de Glucoză nr. 21, sector 2, Bucureşti, unde puteţi trimite scrisori sau puteţi completa talonul de mai jos.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite