Creţu: "În toamnă voi cere retragerea calităţii de vicepreşedinte PE a lui Tokes, din cauza declaraţiilor sale"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eurodeputatul PSD Corina Creţu a anunţat că în toamnă, după reluarea lucrărilor în PE, va solicita retragerea calităţii de vicepreşedinte a lui Laszlo Tokes pe motiv că afirmaţiile de ieri ale acestuia, după recunoaştere independenţei Kosovo de către Curtea Internaţională de Justiţie, sunt un "atac direct" la adresa integrităţii naţionale.

"Instigările la acţiuni de stradă pentru obţinerea autonomiei etnice, lansate ieri de Laszlo Tokes, reprezintă un atac direct la adresa suveranităţii şi a integrităţii naţionale. Condamn cu toată fermitatea această nouă escaladare a discursului separatist al extremiştilor maghiari şi cer autorităţilor române şi instituţiilor abilitate să intervină, măcar acum, în ceasul al 12-lea, pentru apărarea unităţii naţionale şi respectarea Constituţiei", se arată într-un comunicat de presă al Corinei Creţu.

Eurodeputatul a afirmat că "ieşirea publică a lui Laszlo Tokes confirmă temerile celor care ne-am opus alegerii sale ca vicepreşedinte al Parlamentului European, poziţie pe care s-a grăbit să o folosească pentru propagarea aceluiaşi mesaj extremist, separatist şi şovin, îndreptat împotriva valorilor europene".

"Hotărârea Curţii de la Haga întăreşte puterea de precedent a Kosovo, care, cu întregul său istoric separatist, reprezintă o ameninţare la adresa integrităţii teritoriale a numeroase state ale Uniunii Europene şi din lumea întreagă. Orice comparaţie, însă, între situaţia minorităţii albaneze din fosta Iugoslavie şi cea a minorităţii maghiare din România este incorectă şi rău-intenţionată, având în vedere discriminarea pozitivă de care se bucură cetăţenii români de naţionalitate maghiară. Mai mult, reprezentanţii acestei minorităţi sunt în Parlament fără întrerupere de 20 de ani şi la guvernare de 15 ani, deţinând în prezent funcţii importante, precum conducerea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional şi a Societăţii Române de Radiodifuziune", susţine Creţu.

Astfel, Corina Creţu anunţă că la reluarea lucrărilor în PE va solicita retragerea calităţii de vicepreşedinte a lui Tokes. "La reluarea în toamnă a lucrărilor Parlamentului European voi solicita retragerea calităţii de vicepreşedinte al acestui for lui Laszlo Tokes, ca urmare a acestor declaraţii iresponsabile şi extrem de periculoase nu numai pentru România, ci pentru stabilitatea şi armonia interetnică din întreaga Uniune Europeană. Rolul principal în contracararea pericolului distrugerii statului român revine, însă, instituţiilor acestuia, care, deocamdată, se fac vinovate de o pasivitate complice cu crima ce se pregăteşte împotriva României", transmite Creţu.

Europarlamentarul Tokes Laszlo, vicepreşedinte al PE, a declarat, ieri, la Universitatea de Vară Tusvanyos, de la Băile Tuşnad, că aşa cum Kosovo şi-a dobândit independenţa, şi maghiarii din Transilvania ar putea să obţină autonomia.

CIJ a apreciat, joi, că declaraţia de independenţă a Kosovo nu a încălcat dreptul internaţional, într-un aviz consultativ privind legalitatea acestei declaraţii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite