Spitalul TBC din Leamna, inclus în ghidul turistic şi de afaceri al judeţului Dolj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fost director al spitalului din Leamna, Cosmin Vasile a inclus unitatea medicală în ghidul turistic şi de afaceri al judeţului. Direcţia de Sănătate Publică a descoperit că medicii de la Spitalul TBC şi-au dat singuri concedii medicale, iar fosta conducere a plătit degeaba o firmă de avocatură.

Un audit al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj a scos la iveală faptul că fosta conducere a Spitalului TBC din satul Leamna a plătit peste 3.000 de lei pentru promovarea în ghidul turistic şi de afaceri al judeţului Dolj şi pentru refacerea paginii de internet a unităţii medicale.

În plus, pentru serviciile prestate în cadrul contractului încheiat la 6 august 2009, firma ar fi primit banii după numai o zi, înainte de a presta serviciile stipulate în contract, încălcându-se astfel prevederile legale.

Şi-a dat singură concediu medical

În urma verificărilor făcute de auditori pentru activitatea spitalului de anul trecut au ieşit la iveală şi alte amănunte picante. Printre acestea, faptul că fostul director medical al spitalului, Letiţia Butaliu, şi-ar fi dat singură un concediu medical de trei săptămâni, dar în calitate de medic de familie. Tot ca medic de familie, Butaliu l-a luat în evidenţe şi pe managerul de la acea vreme, Cosmin Vasile, căruia i-a eliberat un concediu medical de două săptămâni.

Reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări spun însă că totul este perfect legal. „Nu există nicăieri vreo prevedere care să le interzică medicilor de familie care s-au luat în evidenţele proprii să-şi elibereze singuri concedii medicale. Este, desigur, o chestiune morală. Oricum, noi ne-am autosesizat în aceste cazuri şi vom verifica în următoarea perioadă modul în care au fost eliberate aceste concedii medicale", a spus Dana Gheorghe, purtător de cuvânt al CAS Dolj.

Tot fosta conducere a spitalului a încheiat, anul trecut, un contract în valoare de aproape 10.000 de lei cu o renumită firmă de avocatură din Craiova, deşi avea angajat un jurist.

Avocaţii au fost plătiţi pentru a asigura „consultanţă juridică în vederea accesării de fonduri europene, în vederea implementării sistemului ISO, reprezentarea în instanţă a personalului în situaţii de culpă medicală şi reprezentarea unităţii la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi la Curtea Constituţională", după cum se arată în contractul încheiat cu firma. De atunci însă, nu a fost accesat niciun euro, nu s-a implementat nici sistemul ISO, iar angajaţii spitalului nu au avut nevoie să fie apăraţi în instanţă. Ca atare, avocaţii au fost plătiţi degeaba.

Publicitate din obligaţie

Prefectul de Dolj, Eugen Georgescu, susţine că auditul a relevat mai multe posibile infracţiuni. „Au fost descoperite 13 probleme pentru care au fost făcute anumite recomandări şi zece iregularităţi", a spus prefectul de Dolj. Direct vizat de audit, fostul manager al spitalului din Leamna, Cosmin Vasile, care ocupă şi funcţia de consilier judeţean, se apără spunând că raportul este unul „comandat" şi scos exact în momentul în care autorităţile se pregătesc să transfere Spitalul de Pneumoftiziologie Leamna către Consiliul Judeţean. Acesta a respins ieri acuzaţiile aduse.

„Apariţia în ghidul acela este o obligaţie dictată de legea 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, care stipulează faptul că trebuie să publicăm anual informaţii, printre altele, şi în medii de informare în masă. Noi am ales acest ghid şi nu cred că am dat foarte mulţi bani pe pachet. Eu cred că trebuie să-ţi faci publicitate ca să atragi pacienţi pentru că aşa obţii şi fonduri mai multe", a spus Cosmin Vasile, fostul manager. Acesta susţine că a lăsat în contul spitalului, când a plecat, 450.000 de lei, iar acum nu mai sunt bani nici măcar de insulină.

„Ceea ce s-a descoperit s-a întâmplat înainte ca eu să fiu numit director. N-am nicio legătură cu asta. Cred că dacă au greşit, cei vinovaţi trebuie să plătească", a declarat Cornel Ivan, actualul manager al unităţii medicale.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite