Şpăgara de la Pensii vrea pensie medicală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doctoriţa Valentina Goga, acuzată că a luat mită de la bătrâni ca să-i scoată la pensie, vrea şi ea să se pensioneze pe caz de boală. Medic la Casa de Pensii Craiova, dr Goga a fost trimisă în Capitală pentru expertiza medicală, necesară propriului dosar de retragere din activitate.

„Doamna Goga", doctoriţa arestată în toamna anului trecut după ce a luat şpagă de la un bărbat pentru a-l pensiona pe caz de boală, s-a hotărât să se retragă din activitate. Pe motiv de boală. Goga, fostă membră a Comisiei de Expertiză Medicală din cadrul Casei Judeţene de Pensii (CJP) Dolj, nu a avut parte de o pensionare liniştită, aşa cum le-a asigurat „clienţilor" săi, ci a fost verificată la sânge, conform unor noi decizii impuse de conducerea CJP Dolj chiar după prinderea acesteia în flagrant.

Potrivit modificărilor făcute, toate dosarele întocmite pentru pensionarea de invaliditate sunt trimise la Bucureşti, la Institutul Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperarea Capacităţii în Muncă (INEMRCM). „A fost o decizie luată în comun cu Casa Naţională de Pensii pentru a elimina bănuielile care planează asupra pensionărilor pe caz de boală de la Dolj", a spus Daniel Baciu, directorul CJP.

Are probleme la coloană

Ca să dea un exemplu, oficialii de la Bucureşti au cerut ca Goga să fie internată la institut, pentru a nu exista suspiciuni că doctoriţa este un bolnav închipuit. Valentina Goga a fost examinată timp de mai multe zile, în final medicii stabilind că aceasta are o afecţine a coloanei vertebrale numită cifoscolioză dorsolombară, o disfuncţie respiratorie, că are probleme cu varicele operate şi că este hipertensivă. „Avea o vechime integrală în muncă şi a primit gradul al treilea de invaliditate", a mai spus Baciu.

Tribunalul Dolj i-a interzis doctoriţei la începutul anului dreptul de a îndeplini funcţia de medic expert în medicina muncii, însă Goga a făcut recurs, arătând că vrea să profeseze din nou.

De altfel, gradul de invaliditate primit de doctoriţă îi permite acesteia să lucreze cu jumătate de normă. Valentina Goga a fost condamnată la trei ani de închisoare cu executare după ce a fost prinsă luând 500 de lei de la un bolnav de TBC pentru a-i întocmi un dosar de pensionare la care avea dreptul. Decizia Tribunalului Dolj nu este însă definitivă.

În prezent, în Dolj sunt 41.000 de pensionari cu grad de invaliditate din totalul de 220.000 de pensionari, judeţul situându-se pe unul dintre locurile fruntaşe la acest capitol.

Un an pentru găsirea falşilor bolnavi

În România, unu din cinci pensionari s-a retras din activitate pentru că a fost declarat inapt de muncă. Aceste persoane primesc pensii care însumează circa 1,5 miliarde de euro anual, adică exact deficitul din 2009 al bugetului de pensii. O monitorizare începută acum şase luni a arătat că jumătate din dosarele de pensionare pe caz de boală erau incorect încadrate.

Pentru eliminarea acestor pensii acordate nemeritat, Ministerul Muncii a decis verificarea tuturor celor 905.000 pensionari pe caz de boală, de către medicii INEMRCM. Iniţial, termenul pentru finalizarea controlului era de trei ani. Reprezentanţii Ministerului Muncii au anunţat însă luni că această perioadă de verificare se va reduce la un an.

Prevederea este cuprinsă în pachetul cu măsuri de austeritate pe care Executivul şi-a asumat răspunderea în Parlament. Pensionarii de boală care vor fi descoperiţi apţi de muncă vor fi obligaţi să returneze toate sumele încasate necuvenit şi riscă închisoarea.

De asemenea, pentru a elimina apariţia unor noi abuzuri, ministerul va schimba procedurile de pensionare pe caz de boală. Noile reguli vor apărea în cel mult 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a celor două legi anticriză prin care sunt tăiate salariile şi pensiile.

Unu din trei pensionari a ieşit pe caz de boală, în 2009

În primele nouă luni ale anului trecut s-au pensionat 170.000 de persoane. Dintre acestea, doar 808 s-au retras având şi vârsta şi stagiul complet de cotizare la fondul de pensii. 74.000 aveau vârsta, dar nu munciseră suficienţi ani, iar 59.000 de persoane s-au retras din activitate pe motive medicale.

Cu alte cuvinte, aproape una din trei persoane pensionate anul trecut au ieşit din câmpul muncii din motive de invaliditate. Dintre aceşti noi pensionari, doar 3.800 au fost încadraţi în gradul I de invaliditate, adică au nevoie de însoţitor pentru a se putea descurca.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite