FOTO Radio Zaibăr dă trezirea în oraşul lui Nea Mărin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionel Dincă este electronistul care  se ocupă de emisie
Ionel Dincă este electronistul care se ocupă de emisie

Sute de oameni din Băileşti, oraşul lui Amza Pellea, ascultă seară de seară programul transmis de postul de radio local. „Bună seara! Aici Radio Zaibăr Băileşti!“, aşa începe în fiecare zi buletinul cu cele mai importante ştiri din oraş. Emisia se face dintr-o cămăruţă, cu aparatură recondiţionată.

Pe străzile din Băileşti, oraşul făcut celebru de actorul Amza Pellea, nu-i oltean care să nu fi auzit de Radio Zaibăr. Marian Berechescu (42 de ani) este unul dintre cei care ascultă zilnic postul local. Difuzorul din holul casei sale merge non-stop.

„Ascultăm muzică populară, emisiunile despre şcoală şi pensionari. Spun lucruri interesante la radioul oraşului şi e bine că avem şi noi un mijloc de informare", spune bărbatul. Singura lui problemă ar fi calitatea sunetului. „Se aude foarte încet. Cred că din cauza sârmelor ăstora care sunt vechi. Ar trebui reinstalată reţeaua", îşi dă el cu părerea.

„Am adus un DVD de acasă"

Un alt ascultător fidel este Mărioara Vânţu (69 de ani). Ea zice că o mai vindecă de singurătate, că de! la bătrâneţe nu mai ai casa plină. „E bine, mamă, să asculţi radio, că mai bagă şi ei muzică populară, mai asculţi şi tu o voce, un cântec, să nu te simţi singură în casă", spune tanti Mărioara.

Postul local a fost înfiinţat în urmă cu un an şi jumătate. „Întâmplarea a fost ca un prieten de-al meu, tot primar, să aibă un amplificator vechi pe care nu-l folosea. L-am luat de la el şi am rugat alt prieten priceput să mi-l repare. Pentru că nu avem voie să emitem fără licenţă, am hotărât să transmitem prin cablu. Am făcut rost şi de un difuzor, un DVD player am adus eu de-acasă şi cam asta a fost toată aparatura", povesteşte primarul Costel Pestriţiu, cel care a pus bazele radioului.

A pus ochii pe vechea reţea de radioficare, nefolosită de zeci de ani. „Noroc că am făcut rost de sârmă dintr-un sat din apropiere unde au dezmembrat reţeaua de radioficare. I-am rugat să ne dea nouă sârma că tot nu mai aveau ce face cu ea", explică edilul.

Acum, radioul are doi angajaţi: Ionel Dincă (52 de ani) - electronistul şi Luiza Ciochia (27 de ani) - moderatoarea. În cămăruţa de unde emite Radio Zaibăr nea Ionel meştereşte la un difuzor. „Se strică aparatura asta foarte des, pentru că e veche", ne explică acesta. În mijlocul încăperii, un amplificator uriaş, de peste 30 de ani, uruie de zor. „E piesă de muzeu, se strică de câteva ori pe zi, dar ce să-i faci, asta e! Îl repar şi merge. Noroc că nu transmitem non-stop, că atunci ar fi fost probleme. Am şi piese de schimb pentru el", mai spune Ionel.

Radio Zaibăr preia şi din programul Radio România Actualităţi, dar şi de la Radio Oltenia. Luiza prezintă în fiecare miercuri seara emisiunea „Adolescentul", unde are ca invitaţi tineri şi profesori din Băileşti. De câteva luni, primarul transmite la radio şedinţele de Consiliu Local, dar şi informaţii de interes general.

„Atunci când am ceva să le comunic, de exemplu, despre ajutoarele de la Uniunea Europeană, o facem şi cu ajutorul radioului", susţine Costel Pestriţu. Primarul vrea acum să obţină licenţă de la Consiliul Naţional al Audiovizualului pentru a emite în FM. „Să zicem că am face rost de bani pentru aparatură, dar cum obţinem licenţa? Încă nu am făcut demersurile oficiale, dar am înţeles că noi, ca autoritate publică, nu avem voie să ne deschidem radio. Găsim noi o soluţie, cumva", mai spune edilul.

Concurenţă cu un radio-pirat

Primarul Costel Pestriţu nu este singurul băileştean pasionat de radiofonie. Acum câteva zile, Eugen Merticariu (28 de ani) a fost percheziţionat la domiciliu de către poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor Craiova, fiind bănuit că emite pe un post radio-pirat. Oamenii legii l-au surprins pe băileştean chiar în timp ce dădea dedicaţii unor prieteni. Radio Galaxy, aşa cum şi-a denumit tânărul postul, emitea de trei ani pe raza oraşului Băileşti.

„Păcat că mi-au închis radioul. Dădeam dedicaţii la prieteni, mă suna şi lumea să îmi ceară să dau dedicaţii şi nici nu le ceream bani, o făceam de plăcere şi doar duminica, atunci când eram liber", mărturiseşte tânărul.

Zaibărul, brand oltenesc

Licoarea specifică regiunii Dolj a devenit cunoscut prin prisma regretatului Amza Pellea, originar din Băileşti, care a făcut celebru zaibărul în scenetele sale de comedie. În septembrie 2009, Zaibărul de Băileşti a devenit marcă înregistrată.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite