Patria solariilor intră în faliment

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Localnicii din comuna doljeană Teasc trăiesc doar din agricultură şi spun că anul acesta le va fi foarte greu să se descurce pentru că abia dacă au putut salva 30% din ceea ce au cultivat.

„Am investit 5.000 de lei doar în răsadurile de roşii şi abia dacă am mai salvat 30 de lădiţe. Ploaia şi grindina au distrus totul. Nu putem creşte nici preţul prea mult pentru că riscăm să nu mai vindem nimic şi ni se strică produsele. Un kilogram de roşii pe care îl vindem pe marginea şanţului costă 2 lei, iar în pieţe samsarii îl vând dublu", a spus Aurica Preda (81 de ani).

„Nu mai merge nimic"

Oamenii din Teasc spun că, deşi producţia e slabă, sunt nevoiţi să lase la preţ. „Sunt persoane care vin de la Craiova să cumpere două-trei kilograme de roşii, castraveţi sau vinete şi se tocmesc cu noi şi pentru 5 bani. Ştim că este criză, aşa că mai lăsăm la preţ. Vrem ca toţi clienţii noştri să fie mulţumiţi, însă pe ei nu prea îi interesează de noi cât muncim pentru un kilogram de roşii", se plânge Maria Stoica (73 de ani). Femeia spune că anul acesta a păstrat aceleaşi preţuri ca şi în 2009.

„Un kilogram de castraveciori costă un leu, unul de roşii doi lei, la fel ca şi vinetele. Între Rojişte şi Teasc, dacă mai sunt 20 de comercianţi pe marginea drumului. Ploaia a făcut prăpad", mai spune tanti Maria. Comercianţii din pieţele craiovene vând la preţ dublu sau triplu marfa cumpărată de la ţăranii din Teasc. În piaţa din cartierul Craioviţa Nouă, un kilogram de roşii costă între 3,5 şi 4 lei, în timp ce în piaţa din cartierul Brazda lui Novac un kilogram de roşii este 4,5 lei.

„TVA-ul este 24%, iar noi trebuie să plătim taxe şi impozite la stat, în timp ce ţăranii nu sunt traşi la răspundere. Este normal să avem preţuri mai mari", a spus Amalia Toncea, comerciant.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite