Lecţie de iubire: 75 de ani împreună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Căsnicia soţilor Sevastiţa şi Gheorghe Georgescu din Craiova a rezistat războiului şi greutăţilor financiare, iar cei doi bătrâni se bucură de copii, nepoţi şi strănepoţi. Cel mai longeviv cuplu din Bănie a sărbătorit nunta de diamant. Povestea lor de dragoste a început în 1935 şi ar putea servi drept scenariu pentru un film.

Bebe, cum îi spun prietenii, are acum 90 de ani. Avea doar 15 atunci când a cunoscut-o pe Tiţa. Deşi au trecut trei sferturi de secol, îşi aminteşte acel moment ca şi cum s-ar fi întâmplat ieri. „Eram elev la Liceul Tehnic din Craiova şi am fost invitat la ziua de naştere a unei verişoare. Acolo era şi Tiţa, vecină cu sărbătorita", povesteşte bătrânul.

A cucerit-o cu un tangou

Pentru a-i cuceri inima, Bebe s-a oferit să o înveţe tangou şi i-a cântat o romanţă. „El a fost primul băiat cu care am dansat. M-a învăţat tangou, eu nu prea ştiam să dansez. Era un băiat vorbăreţ şi ştia să cânte. Mi-a cântat o romanţă. M-a dus cu vorba", mărturiseşte acum bătrâna cu zâmbetul pe buze. Între cei doi adolescenţi s-a legat o idilă. „A fost o iubire copilărească, eram mai mult ca fraţii, doar ne ţineam de mână. Abia după un an ne-am pupat", spune Gheorghe.

Povestea de iubire a celor doi s-a sudat în anii care au urmat. Au absolvit amândoi liceul, iar în 1937, la vârsta de 17 ani, Bebe a plecat în armată. Cei doi nu s-au văzut trei luni, însă distanţa i-a apropiat şi mai mult. În vara lui 1941, Bebe a cerut-o pe Tiţa în căsătorie pe malul lacului Nicolae Romanescu din Craiova. „A fost o surpriză. Am vorbit dinainte cu un ospătar şi ne-a pregătit o masă pe malul lacului, cu şampanie la rece. După ce ne-am plimbat cu barca, ne-am dus la masă şi am cerut-o de soţie. În genunchi, bineînţeles", povesteşte bătrânul.

Însă Bebe a fost chemat din nou la datorie. În august 1941 bărbatul a fost trimis pe front. „M-am rugat pentru el în fiecare seară. Îmi era teamă că nu o să-l mai văd niciodată", spune Sevastiţa.

1.155 de zile pe front

Bebe şi Tiţa se iubesc la fel de mult ca acum 75 de ani

Bebe şi Tiţa se iubesc la fel de mult ca acum 75 de ani

Opt luni mai târziu, Bebe a obţinut o permisie şi s-a întors în ţară. „Am ajuns în Calafat, la părinţii mei, duminică seară, în ziua de Paşti. Am stat de vorbă cu ei toată noaptea, iar a doua zi dimineaţă le-am zis că plec la Craiova să mă însor", povesteşte bărbatul. S-a dus direct la casa Tiţei, iar a doua zi erau în faţa ofiţerului stării civile.

„Ne-am căsătorit pe 11 aprilie, chiar de ziua mea. Aşa s-a nimerit", spune bărbatul. Bucuria nu a durat mult. Peste câteva zile, Bebe a trebuit să se întoarcă pe front unde a stat în total 1.155 de zile.

Bărbatul a urmat o carieră în domeniul învăţământului predând materii tehnologice. „Nu am avut o situaţie financiară bună, dar am fost o familie fericită. Avem doi copii, doi nepoţi şi doi strănepoţi", spune bătrânelul ţinându-şi soţia în braţe.

Cât despre reuşita unei căsnicii, Tiţa spune că secretul stă în puterea fiecăruia de a ceda: „Dacă nu lasă amândoi de la ei, nu se alege nimic. Trebuie să ştie fiecare să cedeze atunci când trebuie".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite