Judecătorul şpăgar - 100.000 de euro de dosar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bogdan Diaconescu, arestat marţi pentru luare de mită, îşi vindea pe bani mulţi clemenţa în dosare grele. Procurorii DNA l-au citat, ieri, pe Samir Sprânceană, căruia magistratul i-ar fi pretins 100.000 de euro în schimbul unei pedepse mai uşoare, susţin surse judiciare.

Interceptări telefonice, înregistrări video şi declaraţii ale unor martori sunt doar câteva dintre probele pe care anchetatorii le au şi care dovedesc implicarea la luare de mită a judecătorului Bogdan Diaconescu, de la Tribunalul Dolj.

AZI -NOAPTE: Craiova: Cinci persoane, reţinute în urma unor descinderi, în dosarul Samir Sprânceană

Craiova: Samir Sprânceană a primit încă 20 de zile de arest

Blând cu Cocoană

Destin crud în Justiţia română: judecătorul care l-a eliberat pe ucigaşul cu Ferrari, după gratii, inculpatul trăieşte în lux

Venit la instanţa din Craiova de la Judecătoria Balş, fiul fostului prefect de Olt, Marin Diaconescu, a ţintit sus încă de pe vremea când şefia Tribunalului Dolj fusese demisă în urma scandalului Gorbunov, în februarie 2009. Judecătorii discutau atunci că la conducerea instanţei ar urma să vină Bogdan Diaconescu, în tandem cu judecătorul Laurenţiu Anghel, în calitate de şef al Secţiei Penale. N-a fost să fie aşa, pentru că instanţa supremă i-a repus în funcţii pe toţi judecătorii demişi.

A ratat examenul

Diaconescu nu a renunţat şi, în urmă cu câteva zile, şi-a încercat norocul depunându-şi candidatura pentru şefia Tribunalului. Nu a apucat să dea decât proba psihologică a concursului, fiind arestat înainte de a susţine şi proba scrisă. Surse judiciare spun că Diaconescu, supranumit „judecătorul TVA", a încercat să facă trafic de influenţă chiar în sala de judecată, în sensul adoptării practicii unitare care îl avantaja pe el, în dosare economice şi de evaziune, în special pe TVA-uri.

Aceleaşi surse, judecători de la instanţele craiovene, spun că magistraţii lucrau deja sub presiune, în sensul că, dacă Diaconescu dădea o anumită soluţie inculpatului, colegii se conformau.

Diaconescu a făcut un tandem excelent cu Laurenţiu Anghel prin adoptarea unei „practici unitare" în luarea de mită. „Dai 100.000 de euro, îţi dau doi ani cu suspendare. Altfel, îţi dau maximul", ar fi celebrul mesaj de cotizare trimis către afacerişti locali implicaţi în dosare de evaziune fiscală. Unul dintre ei, Constantin Dâlgoci, judecat pentru returnări ilegale de TVA de peste 60 de milioane de lei, a fost condamnat de către Diaconescu în martie 2009 la zece ani de închisoare, după ce afaceristul ar fi refuzat să-i ofere 100.000 de euro.

Dâlgoci a făcut plângere la DNA. Surse judiciare afirmă că omul de afaceri a fost chemat recent la DNA Craiova, unde a fost audiat în legătură cu şpaga cerută de Diaconescu, transmisă, cel mai probabil, tot prin colegul său de la Penal, Laurenţiu Anghel.

Nici Samir Sprânceană, arestat pentru clonare de carduri, nu a scăpat de jecmăneala lui Diaconescu. În martie 2009, înainte cu doar o zi ca dosarul lui Sprânceană întocmit în urma unor returnări ilegale de TVA să ia drumul Curţii Constituţionale, omul de afaceri ar fi fost contactat pentru a i se propune acelaşi târg. În caz contrar, risca 15 ani după gratii.

Aceleaşi surse judiciare mai spun că şi Samir Sprânceană a fost dus, ieri, din arest, la DNA Craiova pentru declaraţii privind şpaga cerută de Diaconescu. Se pare că, de fapt Samir a fost înhăţat cu cardurile pentru a-l turna pe magistrat.

Campionii tunurilor cu TVA

În perioada 2002-2004, Direcţia Finanţelor Publice Dolj a întrecut toate aşteptările la returnări ilegale de TVA. Suma s-a ridicat la aproape 200 de milioane de lei. Cele mai mari tunuri au fost date de Samir Sprânceană - 66 de milioane de lei, fraţii Ion şi Nicolae Mihăilescu - 55 de milioane de lei şi de Genică Boerică - peste 50 de milioane de lei. S-a vorbit chiar despre finanţarea unor celule teroriste Al-Qaida aflate pe teritoriul României. Întreaga reţea a fost deconspirată de CIA şi FBI.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite