Expertize plătite cu banii rudelor victimelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Familiile a doi tineri morţi anul trecut într-un accident rutier au plătit experţii pentru ca ancheta poliţiştilor să nu bată pasul pe loc. Doctorii de la Institutul de Medicină Legală Craiova confirmă că multe rude ale victimelor achită expertizele. Datoria Poliţiei către instituţie este de peste jumătate de milion de lei.

Ovidiu Neagoe (24 de ani) şi-a pierdut anul trecut fratele de 18 ani într-un accident rutier. Nicuşor Dragoş (18 ani) se afla pe o motocicletă împreună cu prietenul lui, Nicuşor Petroşanu (20 de ani), când o maşină le-a tăiat calea. Cei doi tineri au murit pe loc.

Familiile victimelor l-au dat în judecată pe şofer, Adrian Ungureanu (33 de ani), dar poliţiştii au blocat ancheta, din lipsă de fonduri. „Ca investigaţiile să continue trebuiau realizate o expertiză medico-legală a victimelor şi o expertiză mecanică care să arate în ce condiţii s-a produs accidentul. Aceste expertize ar trebui să fie achitate de poliţie, urmând ca bani să fie recuperaţi odată cu stabilirea unui vinovat", a explicat Ovidiu.

Anchetatorii i-au spus însă că nu dispun de fonduri pentru expertize. Tânărul susţine că poliţiştii i-au recomandat să le plătească din propriul buzunar pentru ca ancheta să nu rămână blocată. „Ne-au spus să plătim noi, că ei nu au bani. Expertiza medico-legală care a costat peste 2.000 de lei a fost achitată de familia celuilalt băiat care era cu fratele meu pe motocicletă", a spus Neagoe.

Locul accidentului în care a murit Nicuşor Neagoe

image

Dosar blocat

Întrucât ancheta stagna, familia a plătit luna trecută 800 de lei, contravaloare expertizei mecanice. „Am plătit un expert mecanic care lucrează cu Poliţia Craiova. Sunt doar trei astfel de specialişti în toată Craiova. După înmormântări, pomeni şi foarte mulţi bani cheltuiţi a trebuit să dăm bani şi pentru aceste expertize. Dacă nu achitam, ce se întâmpla cu dosarul, că Poliţia ne-a spus că nu are bani?", a declarat tânărul. În prezent, după 11 luni de stagnare, dosarul este pe cale de a ajunge la Parchet.

image

Medicii legişti lucrează şi pe datorie

Reprezentanţii Institutului de Medicină Legală (IML) Craiova confirmă faptul că Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Dolj are datorii de peste 550.000 de lei. „Au achitat de curând 80.000 de lei, dar mai au datorii mari. Este vorba de sute de cazuri pentru care nu au bani să achite", a spus Roxana Zăvoi, directoarea IML Craiova.

Ea a mai precizat că se ajunge la situaţii asemănătoare celei a familiei Neagoe, fiindcă poliţia nu dispune de fonduri pentru a achita expertizele mecanice. „Cei de la Poliţie le spun familiilor victimelor să achite din banii lor, pentru că ei nu au fonduri. Noi am achitat foarte multe expertize din bugetul nostru pentru a nu bloca anchetele, dar nu le putem acoperi pe toate", a mai spus directoarea.

Poliţiştii confirmă datoriile, dar susţin că IML Craiova le asigură expertizele în continuare. „Între instituţia noastră şi Institutul de Medicină Legală Craiova există relaţii bune de colaborare", a spus Amelia Căprărin, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj.

Situaţii identice în toată ţara

- Iaşi. În cel puţin 200 de dosare penale, legiştii refuză să comunice anchetatorilor rezultatele expertizelor din cauza datoriilor de 800.000 de lei pe care Poliţia Iaşi le are faţă de IML.

- Bacău. Poliţiştii datorează 500.000 de lei către IML Bacău. Restanţele s-au acumulat în ultimul an, iar din totalul facturilor emise de medici agenţii au achitat doar 70.000 de lei.

- Constanţa. Datoria Inspectoratului Judeţean de Poliţie Constanţa către IML este de aproape 360.000 lei.

- Gorj. Inspectoratul de Poliţie are datorii de 180.000 de lei către IML Târgu-Jiu.

- Vâlcea. Medicii legişti din Râmnicu Vâlcea nu mai au bani pentru reactivi şi utilităţi din cauza datoriei de peste 550.000 de lei pe care o are faţă de ei IJP.

- Mureş. IJP datorează circa 400.000 de lei medicilor de la IML Târgu-Mureş.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite