Cine se mai face poliţist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de tineri au stat, ieri, la coadă pentru a se înscrie la concursurile de admitere organizate de Academia de Poliţie şi şcolile de subofiţeri. În acelaşi timp, circa 200 de poliţişti protestau în Capitală faţă de proiectul de lege care prevede disponibilizarea a peste 9.500 de salariaţi ai Ministerului de Interne.

La sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj, peste 50 de candidaţi au stat la rând ieri-dimineaţă ca să-şi depună dosarele de înscriere pentru şcolile de agenţi de la Câmpina şi de la Cluj-Napoca. Tinerii cred că, în prezent, doar în Poliţie mai pot găsi un loc de muncă sigur şi nu s-au arătat descurajaţi de faptul că, la aceeaşi oră, 200 de poliţişti protestau în Piaţa Constituţiei din Bucureşti împotriva proiectului de lege care prevede concedierea a peste 9.500 de angajaţi din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor.

„Este o perioadă mai grea acum. Ştiu că oamenii au ieşit în stradă, nemulţumiţi că vor avea loc disponibilizări, dar sunt sigur că lucrurile se vor rezolva. Am tot încercat să-mi găsesc un loc de muncă, dar degeaba. Patronii ne cer experienţă, dar de unde, că noi abia am ieşit de pe băncile liceului? Meseria de poliţist rămâne cea mai sigură în momentul de faţă", a spus Ionuţ Mitrică (21 de ani), din Craiova. „Am 20 de ani şi, în acest moment, nu văd o altă oportunitate de a mă angaja. Cine are impresia că meseria de poliţist este uşoară se înşală. Este al doilea an în care susţin examenul şi pot spune că probele scrise sunt cele mai dificile", a spus Ionuţ Ghidiceanu.

800 de locuri, scoase la concurs

Candidaţii spun că sunt hotărâţi să-şi caute un loc de muncă peste hotare în cazul în care nu vor fi admişi. „Sunt gata să plec din ţară dacă nu reuşesc să obţin un loc la Şcoala de agenţi de poliţie", a spus Adina Zavada, de 20 de ani. În primele două zile, peste o sută de persoane şi-au depus dosarele de candidatură. „Au fost publicate toate documentele pe care tinerii trebuie să le aducă, dar şi lista criteriilor de selecţie. În total, sunt 800 de locuri, iar dosarele trebuie depuse până la 30 de iunie", a precizat Amelia Căprărin, purtătoarea de cuvânt a IPJ Dolj.

Şi la Târgu-Jiu a început de luni campania de recrutare a candidaţilor care vor să activeze în Jandarmerie ca ofiţeri şi subofiţeri. Printre primii veniţi să-şi depună dosarul fiind Georgiana Boltaşu, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Spiru Haret". „Îmi place foarte mult uniforma şi statutul pe care le au cei care lucrează în această instituţie. Mi se pare o meserie respectată", a spus tânăra care va candida pentru un loc la Academia de Poliţie.

Un loc de muncă stabil

Florin Lupescu, elev în ultimul an la Liceul cu Program Sportiv din Târgu-Jiu, a jucat fotbal la o echipă de juniori şi vrea să devină jandarm: „Consider că sunt capabil să practic această meserie pentru că de un an mă pregătesc intens. Prefer să urmez o carieră militară, pentru că îmi oferă un loc de muncă stabil, dar şi pentru că îmi place". Maiorul Gheorghe Boltaşu, şeful Serviciului de Resurse Umane din cadrul IPJ Gorj, a precizat că, în fiecare an, Gorjul este fruntaş la numărul de candidaţi, anul trecut, fiind aproximativ 500 de înscrişi, judeţul clasându-se pe locul doi în ţară.

Campanie

Campania de recrutare se va încheia pe 3 iunie pentru Academia de Poliţie şi pe 8 iulie pentru şcolile de subofiţeri jandarmi, înscrierile având loc zilnic, între orele 15.00 şi 19.00. La Academia de Poliţie sunt 103 locuri, iar la cele două şcoli de subofiţeri sunt puse la bătaie 800 de locuri.

Concedierile, blocate la Camera Deputaţilor

Proiectul de lege, iniţiat de MAI, care prevede disponibilizarea a peste 9.000 de angajaţi nu a mai trecut, ieri, prin Camera Deputaţilor, deşi figura pe ordinea de zi a şedinţei de plen pentru acordarea votului final. Preşedintele de şedinţă, Ioan Oltean (PDL), nu a mai supus proiectul la vot. El  s-a temut că, din cauza absenteismului propriilor aleşi, nu va reuşi să adune cele 167 de voturi necesare aprobării proiectului. La începutul şedinţei erau prezenţi în sală doar 145 de parlamentari din Coaliţa majoritară.  Proiectul a fost votat pe articole în şedinţa din 3 mai, dar de atunci nu a primit vot final, fiind amânat de mai multe ori. Camera Deputaţilor este decizională pentru proiectul privind disponibilizările din MAI, iar, dacă ar fi fost adoptat, actul normativ urma să ia calea Cotroceniului pentru promulgare. Deputaţii mai au o lună şi jumătate până la vacanţa parlamentară şi experienţa anilor anterior arată că apropierea verii subţiază şi mai mult prezenţa. Nemulţumiţi de amânarea proiectului, reprezentanţii Opoziţiei au protestat acuzând PDL că tergiversează 55 de legi organice.

Fermitate la Interne

Ministrul de Interne, Traian Igaş, a declarat, ieri, că  „reformarea, reorganizarea şi modernizarea Poliţiei se vor face în 2011 fie cu sprijinul sindicatului, fie fără". El a susţinut că fiecare şef de armă a discutat cu fiecare şef de serviciu şi s-a convenit pe anumite cifre în privinţa disponibilizărilor.

Sindicatul Poliţiştilor, protest anemic

Poliţiştii şi „colegii“ lor din carton au cerut demisia Guvernului Foto: lucian muntean



Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) anunţa prezenţa a peste 5.000 de membri la protestul de ieri din Capitală. Până la urmă, în Piaţa Constituţiei s-au adunat aproximativ 200 de poliţişti care au adus cu ei alţi câţiva „colegi" din carton. Protestatarii l-au huiduit pe Traian Igaş, în opinia lor cel mai slab ministru de Interne, cerându-i demisia atât lui cât şi întregului Guvern. Pentru că dezbaterile proiectului de lege care prevede disponibilizarea a 9.500 de angajaţi ai Ministerului de Interne au fost amânate, sindicaliştii au încheiat protestul cu o oră mai devreme. 

„Nu au reuşit să se mobilizeze suficient pentru a face să treacă acest proiect de lege. Vor suporta presiunea străzii mai ales dacă vor disponibiliza oamenii", a declarat Toader Paraschiv,   vicepreşedintele Cartel Alfa. Acesta a adăugat că poliţiştii nu au greşit anul trecut, când i-au strigat lui Băsescu "javră ordinară", acest lucru fiind demonstrat de actualii guvernanţi.„Sunt mai multe javre ordinare, nu doar una", a mai spus Paraschiv. Liderul sindical a menţionat că, dacă acest proiect de act normativ va fi votat, SNPPC va organiza un miting de protest cu cei 10.000 de oameni care vor fi disponibilizaţi.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite