Şi medicii de familie îşi fac bagajele pentru Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nemulţumiţi de noile contracte propuse de casele de sănătate, doctorii depun cereri de emigrare. 80 de medici de familie au cerut ieri de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj certificate de recunoaştere a profesiei  în ţările UE.

Tot mai mulţi medici de familie din toate judeţele au solicitat în ultima vreme de la direcţiile de sănătate publică eliberarea unor certificate de conformitate pentru recunoaşterea profesiei lor. Acestea le sunt necesare pentru a putea lucra în alte ţări din Uniunea Europeană, doctorii fiind nemulţumiţi de prevederile noului acord-cadru propus de Casa Asigurărilor de Sănătate.

Cereri într-o zi cât într-un an

Circa 80 de medici de familie dintr-un total de 412 din tot judeţul Dolj şi-au depus ieri cereri la Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică, cam tot atâţia câţi au solicitat certificatele în tot anul trecut. Doctorii spun că noile clauze contractuale cu casa de asigurări de sănătate i-ar duce la faliment şi ar încălca drepturile pacienţilor. Tatiana Mirea are 58 de ani, iar de 32 este medic de familie. Femeia povesteşte că lună de lună are cheltuieli de 5.000 de lei pentru întreţinerea cabinetului.

Citiţi şi:

Criză în Sănătate: "Un medic tânăr în România nu-şi poate permite un minim de confort"

Medicii și asistentele din Bihor vor să plece la muncă în străinătate

200.000 de euro pe an pentru  un medic român

Se destramă un mit: Medic român în Occident, muncă pe brânci şi prost plătită

„Plătesc 500 de lei chirie plus salarii şi utilităţi. Eu nu rămân cu mai nimic, o să ajung să aduc bani de acasă şi nu am de unde, pentru că sunt singură. Dar pentru ce să fac asta? Mai bine plec în Franţa, acolo unde munca noastră este răsplătită aşa cum trebuie. Ca să îmi ajungă banii, am renunţat la contabilul pe care îl aveam", ne-a  spus dr Tatiana Mirea.

Grevă de la 1 aprilie

„Am hotărât ca de la 1 aprilie să nu semnăm contractele cu Casa de Asigurări de Sănătate Dolj. Am ajuns să trăim de pe o zi pe alta pentru că s-au scumpit toate, reţetarele, registrul în care trecem bolnavii, iar acum trebuie să plătim şi noul sistem informatic", a spus Mirela Profir, medic de familie.

Doctorii au mai declarat că până acum au făcut eforturi ca să rămână în ţară şi să îşi facă meseria. „Noi nu putem lăsa pacienţii fără tratament. Aşa că am decis ca pentru o perioadă, după 1 aprilie, să oferim tratament şi consultaţii, însă nu vom elibera reţete compensate şi nici nu vom da trimiteri", a mai spus Mirela Profir. Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt din cadrul DSP Dolj, spune că este dreptul medicilor să ceară certificatul de medic specialist şi că ele au fost înregistrate şi trimise mai departe la Bucureşti.

Autorităţile spun că simpla depunere a cererilor pentru certificate nu înseamnă automat şi emigrarea medicilor, ci ţine de pregătirea dosarului. Astfel de cereri au mai depus şi medici de familie din judeţele Alba, Hunedoara, Arad, Cluj, Buzău, Suceava, Botoşani, Mureş şi Bihor.

"Am ajuns să trăim de pe o zi pe alta pentru că s-au scumpit toate, reţetarele şi registrul bolnavilor."
Mirela Profir
medic de familie

Nemulţumirile doctorilor

Potrivit noului contract- cadru, bolnavii care vin neprogramaţi la consultaţii vor fi taxaţi. Medicii de familie ar trebui să decidă cine primeşte medicamente compensate, pacienţii neasiguraţi fiind nevoiţi să plătească consultaţiile. Doar 20 de bolnavi pe zi vor putea primi reţete şi bilete de trimitere de la medicul de familie. Doctorii au, potrivit noului contract-cadru, un plafon pentru medicamente „orientativ". Ei vor fi nevoiţi să investească în sistemul informatic.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite