Regele fraudelor cu TVA acţionează la bancomate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Samir Sprânceană este acuzat de folosire de carduri false. Controversatul om de afaceri a fost reţinut de mascaţi, la Cenad-Timiş, în timp ce încerca să plece din ţară. După reţinerea lui, DIICOT Craiova a efectuat mai multe percheziţii în Bănie.

UPDATE, ora 9:00:

Tribunalul Dolj a decis azi-dimineaţă să emită un mandat de arestere pentru 9 zile pe numele omului de afaceri Samir Sprânceană şi a nepotului său, Ovidiu Robert Duran.

Procesul a durat toată noaptea, cei doi fiind cercetaţi de procurorii DIICOT Craiova într-un dosar privind clonarea de carduri.

Instanţa a respins propunerea de arestare preventivă faţă de ceilalţi doi învinuiţi din dosar: Claudiu Mihai Bălan şi Bogdan Iulian Niţulescu, dispunând faţă de primul măsura de a nu părăsi localitatea.

Citiţi şi:

Atenţie la hoţii din apropierea bancomatelor!

Braşovenii care fabricau carduri clonate pentru Italia au fost reţinuţi

Mascaţii de la Biroul de Combatere a Crimei Organizate i-au săltat pe Sprânceană şi pe alţi doi bărbaţi şi i-au urcat într-o dubă cu direcţia Craiova, pentru a fi audiaţi.

Potrivit procurorilor, afaceristul craiovean era filat de câteva zile, existând informaţia că urmează să părăsească România. Anchetatorii susţin că Samir Sprânceană a fost reţinut în urma unor informaţii care îl plasează într-un dosar de fraudă şi folosire de carduri false.

În acest timp, procurorii DIICOT Craiova coordonau percheziţii în patru locuinţe din Craiova, între care şi locuinţa lui Samir Sprânceană din centrul Băniei. Surse din anchetă spun că procurorii au descoperit în urma percheziţiilor mai multe carduri false şi aparate de copiere a datelor, „tip pisicuţă", folosite de reţeaua de fraude informatice.

Flavius Cristea, procuror DIICOT Craiova, a confirmat implicarea afaceristului într-o reţea de falsificatori de carduri:

„În acest caz sunt audiate patru persoane, printre care şi Samir Sprânceană, iar acuzaţia este de falsificare de carduri. La percheziţia efectuată la domiciliul acestuia a fost găsit un laptop cu informaţii incriminatorii pe care se caută dovezi împotriva omului de afaceri. Samir se afla de un an în vizorul DIICOT Craiova".

Specializat în fraudarea statului

Afaceristul craiovean, alături de alte şase persoane, a fost arestat în martie 2006 în urma emiterii unui mandat de către magistraţii Tribunalului Bucureşti. Cei şapte erau acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat în scopul obţinerii unor rambursări ilegale de TVA în valoare totală de aproape 18 milioane de euro, bani obţinuţi de la Direcţia de Finanţe Dolj în perioada iulie 2003-octombrie 2004.

Sprânceană s-a prezentat, în mod repetat, la DGFP Dolj, cu documente financiar-contabile care atestau achiziţionarea de mijloace fixe şi de utilaje de la mai multe societăţi comerciale, obţinând astfel sume imense din returnări de TVA.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au dispus la acea vreme punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de cei şapte, liderul grupului, Samir Sprânceană, fiind acuzat de înşelăciune, complicitate la înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, fals în declaraţii, spălare de bani şi crimă organizată.

Eliberat de colegii soţiei

Samir Sprânceană şi cinci complici ai acestuia au fost puşi în libertate de către judecătorii Curţii de Apel Craiova în septembrie 2006. Camelia Sprânceană, soţia lui Samir, era atunci judecătoare la Curtea de Apel Craiova.

Cei doi s-au căsătorit la începutul aniilor '90, când Samir lucra ca muncitor necalificat într-un angro. Cariera Cameliei Sprânceană a fost marcată de apariţiile negative în mass-media ale soţului său şi legăturile acestuia cu lumea interlopă. În urma scandalurilor, cei doi au divorţat.

Samir Sprânceană a deţinut, alături de alte două persoane, Oltenia TV - un post de televiziune local şi fabrica de confecţii Kira Group, cele două societăţi fiind puse sub sechestru de către Direcţia Finanţelor Publice Dolj pentru recuperarea prejudiciului, însă milioanele de euro nu au fost recuperate nici până în prezent.

"La percheziţia efectuată la domiciliul lui Samir Sprânceană a fost găsit un laptop cu informaţii incriminatorii pe care se caută dovezi împotriva omului de afaceri. "
Flavius Cristea
procuror DIICOT Craiova

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite