Primele cătuşe pentru Justiţia din Dolj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii DNA au propus arestarea unui magistrat, iar un altul este cercetat în libertate. Cei doi sunt acuzaţi că ar fi luat şpagă. Doi dintre judecătorii de la Tribunalul Dolj care l-au eliberat pe „ucigaşul cu Ferrari“ şi pe capii bandelor de rromi din Oltenia sunt acuzaţi de fapte grave de corupţie.

UPDATE/ Judecătorul Laurenţiu Anghel şi cei doi avocaţi au primit mandate de arestare pentru 29 de zile emise de către Curtea de Apel Craiova.

Judecătorul Anghel este acuzat de trafic de influenţă şi complicitate la dare de mită într-un dosar de înşelăciune al unui deţinut de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă, Sergiu Stănăgoi. Potrivit avocatului Mircea Gacea care îl reprezintă pe Anghel, "nu există elemente din care să reiasă că clientul său ar fi săvârşit infracţiunea pentru care este arestat".

Potrivit unor surse DNA, o anumită sumă de bani ar fi ajuns de la cei doi avocaţi la judecătorul Anghel care la rândul său i-ar fi înmânat judecătorului Bogdan Diaconescu, magistratul care a judecat dosarul deţinutului de la PMS Craiova. Avocatul Mircea Gacea a mai spus că deţinutul respectiv a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare. Judecătorul Laurenţiu Anghel şi avocaţii Ion Militaru de la Baroul Olt şi Octavian Ciucă de la Baroul Dolj au fost scoşi de la Curtea de Apel Craiova şi duşi cu duba la sediul IPJ Dolj.

Doi judecători de la Tribunalul Dolj, reţinuţi de DNA

„Clanul Gorbunovilor“, reabilitat de justiţie

Un an cu pete negre pentru Justiţia din Craiova

EXCLUSIV Judecător “numitor comun” pentru Gorbunov, Don Costel şi Cocoană, ucigaşul cu Ferrari

EXCLUSIV Judecătorul vizat de DNA pentru eliberarea ucigaşului cu Ferrari ştie că e urmărit

Judecătorul doljean Laurenţiu Anghel, dar şi doi avocaţi au fost reţinuţi, ieri, de procurorii DNA pentru luare de mită. Magistratul Bogdan Diaconescu este, de asemenea, acuzat de luare de mită.

Secţia pentru judecători a CSM a avizat, miercuri seară, cererea anchetatorilor, de reţinere şi de arestare a celor doi magistraţi doljeni cercetaţi pentru fapte de corupţie.

Procurorii DNA au solicitat aseară mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile pentru judecătorul Laurenţiu Anghel, de la Tribunalul Dolj, reţinut încă de miercuri seară, şi pentru avocaţii Octavian Ciucă, respectiv Ion Militaru, din Baroul Dolj, respectiv Olt. Aceştia ar fi intermediat mita primită de la anumite persoane, care aveau dosare pe rolul instanţelor craiovene.

Celălalt judecător, Bogdan Diaconescu, pentru care CSM a dat aviz, a fost audiat ieri mai multe ore la sediul DNA Craiova. Acesta l-a eliberat pe Adrian Cocoană, şoferul timişorean care a ucis cu maşina, anul trecut, un tânăr aflat pe trotuar.

Asupra judecătorului Laurenţiu Anghel, reţinut în urma unui flagrant realizat în trafic,  procurorii anticorupţie ar fi găsit suma de 12.000 de euro. Surse judiciare susţin că este vorba de o mită de 40.000 de euro în cazul judecătorului Anghel.

Suspiciuni de şpagă

Adrian Cocoană, „ucigaşul cu Ferrari" de la Timişoara, a fost şi el eliberat din arest preventiv, cu câteva zile înainte de Crăciun, în 2008, tot de Tribunalul Dolj.

Dosarul în care este acuzat de ucidere din culpă a fost transferat din Banat la Craiova, la instanţele unde se spune că libertatea poate fi cumpărată cu bani grei. Avocatul familiei lui Lucian Reja, tânărul ucis de Cocoană, a depus anul trecut plângere penală la DNA, susţinând că libertatea acestuia a costat 60.000 de euro.

Eliberat cu unanimitate

Din completul de judecată de la Tribunalul Dolj care l-a eliberat pe Adrian Cocoană a făcut parte, alături de Stan Prodănescu şi Dan Verginică Stănilă, şi Bogdan Diaconescu, fiul fostului prefect de Olt, deputatul Marin Diaconescu, acesta fiind acuzat direct de luare de mită. Judecătorul Diaconescu a declarat recent pentru „Adevărul" că ştia că este urmărit de DNA.

„Oricine poate face plângere împotriva magistraţilor. Avocaţii au făcut plângere şi DNA este obligată să cerceteze, însă nu este adevărată acuzaţia", a susţinut Diaconescu.

Judecătorul Bogdan Diaconescu este acuzat de fapte grave de corupţie  Foto: Laurenţiu Nica

image

Magistratul Laurenţiu Anghel, „judecătorul suspendărilor", s-a specializat în eliberarea mai multor oameni de afaceri care au ţepuit statul prin încasări ilegale de TVA, dar şi în lăsarea în libertate a unor interlopi, deşi s-au împuşcat pe străzile din Craiova.

Tot numele judecătorului este legat şi de cazul lui Leo de la Strehaia, pe numele real Ion Stelică Mihai, un cunoscut al lumii interlope din Strehaia, care a fost condamnat definitiv în aprilie 2004 de instanţa supremă, dar a fost eliberat, în noiembrie acelaşi an, printr-o decizie a Tribunalului Dolj care a admis o cerere de revizuire a sentinţei.

Clemenţă cu repetiţie pentru interlopi

Anghel este cel care a decis scoaterea din arest, în 2006, a lui Costi Dâlgoci, un controversat afacerist local. Acesta a prejudiciat statul cu 6,6 miliarde de lei vechi, rezultând din două TVA-uri ilegale. Motivaţia deciziei lui Anghel a fost că prejudiciul a fost nesemnificativ.

Alte două sentinţe date de acelaşi judecător au fost extrem de criticate de opinia publică din Bănie. Ionel Boboc, cel care în mai 2008 a tras cu pistolul în maşina unchiului său, Stelică Dragavei, a fost eliberat. Atacul s-a petrecut în centrul Craiovei, în plină zi, sub ochii a zeci de trecători înspăimântaţi. Faptul că aceştia au avut norocul să nu fie răniţi s-a tradus în soluţia judecătorului Anghel drept lipsă de pericol social.

În cazul eliberării lui Ştefan Cantemir Mitre şi a lui Ionuţ Stângă, implicaţi, în 2007, într-un conflict armat, Laurenţiu Anghel aprecia că „s-a considerat că, după ce au stat aproape două luni în arest, probabilitatea de a comite fapte antisociale este foarte mică".

Libertatea, pedeapsă pentru crimă

Cea mai recentă decizie judecătorească luată de către Anghel şi  asupra căreia planează suspiciuni că este rezultatul unor acte de corupţie este cea dată în urmă cu o lună în cazul unui fiu de poliţist.

Tânărul Ionuţ Dinu, fiul unui agent de poliţie din Craiova, trimis în judecată pentru comiterea infracţiunii de omor, după ce a împuşcat o tânără care, ulterior, a murit, a fost eliberat recent din arest.

Asta pentru că judecătorul Laurenţiu Anghel i-a schimbat încadrarea juridică din omor, faptă pedepsită cu închisoarea de la 10 ani la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi, în ucidere din culpă, faptă pedepsită între unu şi cinci ani de închisoare. Dinu a primit trei ani de închisoare cu suspendare.

Ionuţ Dinu a împuşcat-o în cap, în dimineaţa de 25 iunie 2009, cu o armă de tir a tatălui său, pe Alexandra Iancu, o colegă a surorii sale, care locuia în gazdă la familia Dinu. Fata a decedat a doua zi  la spital, în ciuda eforturilor medicilor de a o salva. Expertiza balistică, traseologică şi fizico-chimică a arătat însă că Ionuţ a împuşcat-o pe Alexandra cel puţin cu intenţie
indirectă.

CONTROVERSAT

Laurenţiu Anghel este unul dintre magistraţii controversaţi de la Tribunalul Dolj, „specializat" în eliberarea mai multor oameni de afaceri care au ţepuit statul prin încasări ilegale de TVA, dar şi în lăsarea în libertate a unor interlopi, care apoi s-au împuşcat pe străzile din Craiova.

Premieră

Fostul şef al Secţiei de Urmărire Penală din cadrul Parchetului Tribunalului Covasna, Alexandru Kiss, a fost condamnat definitiv, ieri, de instanţa supremă, la trei ani de închisoare cu executare pentru luare de mită. Este pentru prima dată când un magistrat primeşte o pedeapsă cu executare. Totodată, Kiss nu mai are dreptul să exercite funcţia de magistrat timp de patru ani după executarea pedepsei.

Conform procurorilor, la 9 decembrie 2009 şi la 15 decembrie 2009, în calitate de procuror-şef al Secţiei Urmărire Penală din cadrul Parchetului Tribunalului Covasna, Kiss ar fi pretins unei persoane - judecată în dosarul permiselor auto obţinute ilegal în Covasna - suma de 4.000 lei pentru ca, în schimb, să-i restituie o serie de obiecte reprezentând probe materiale într-un dosar instrumentat de procuror.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite