„Orfanii“ crizei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situaţie fără precedent în judeţul Dolj: zeci de familii aleg să-şi abandoneze copiii din cauză că nu-i mai pot întreţine.

Directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj, Florin Stancu, susţine că în ultimele luni numărul de copii abandonaţi a crescut îngrijorător.

„Dacă anul trecut eram obişnuiţi ca lunar să primim doi sau trei copii, în ultimele trei luni ne‑am confruntat cu o avalanşă de cereri. În luna aprilie, am avut 13 copii abandonaţi, în luna mai 14, iar în luna iunie 18", a declarat Florin Stancu.

Acesta susţine că numărul de cereri a crescut pe fondul crizei economice. Autorităţile nu au un număr suficient de asistenţi maternali care să preia copiii abandonaţi.

În Dolj există 192 de astfel de cadre şi 30 de posturi libere, blocate de Guvern, pe care nu se pot face angajări. Micuţii abandonaţi în ultimele trei luni au fost plasaţi în grija asistenţilor maternali care aveau deja în custodie câte un copil sau chiar doi.

În această situaţie este şi Doina Butiseacă (49 de ani). Ea a preluat în luna mai o fetiţă de trei luni care provine dintr-o familie dezorganizată din mediul rural.

Mai puţină mâncare pentru copii

Alocaţia pentru hrana copiilor instituţionalizaţi  scade de la 8,3 lei la 6,6 lei pe zi, începând cu 15 iulie. Din suma respectivă, trebuie acoperite nu numai mâncarea unui copil, ci şi cheltuielile pentru utilităţi: gaz, curent şi detergent pentru spălarea vaselor. În aceste condiţii, este greu de închipuit cum va arăta meniul zilnic al unui micuţ. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite